Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miodek trójniak kiedy koniec?!
#1
Witam!

Mój trójniaczek lipowy, sycony fermentuje już blisko rok czasu. Początkowy balling wynosił około 32-34 (nie moge dokładnie okreslić bo mierzyłem to linijką poza skalą cukromierza :glowa_w_mur: ). Dzisiaj pierwszy raz zlałem go znad osadu i balling wynosił 16 (w lutym br. wynosił 22).

Mam teraz pytanie - ile tam jest alkoholu i czy juz czas na przerwanie fermentacji, ewentualnie do jakiego balling'u go trzymać!?

Kurcze nie pamiętam czy dodałem do niego kwasek cytrynowy (w notatkach brak wzmianki), ale nie chciałbym go przekwasić - jak to sprawdzić?

Edycja:
Właśnie sprawdziłem błękitnym wskaźnikiem z Biowinu i pokazał mi 6g/l (kolor zielony) 8-10g/l (niebieski).

Dzięki za wszelki porady od forumowych miodosytników :pijemy:
Odpowiedz
#2
Czyżbyś dopiero po roku zlał pierwszy raz znad osadu ? Ło matko jeżeli to prawda to masz problem. Czy miodek jest pijalny, nie śmierdzi drożdżami?
Przyjmuje się, że trójniaki powinny zjechać poniżej 10 blg.
Odpowiedz
#3
Kurcze nie pamiętam czy dodałem do niego kwasek cytrynowy (w notatkach brak wzmianki), ale nie chciałbym go przekwasić - jak to sprawdzić?

Podpij trochę miodku i będziesz wiedział wszystko
Odpowiedz
#4
Cytat:Wysłane przez kalinowa11111
Czyżbyś dopiero po roku zlał pierwszy raz znad osadu ? Ło matko jeżeli to prawda to masz problem. Czy miodek jest pijalny, nie śmierdzi drożdżami?
Przyjmuje się, że trójniaki powinny zjechać poniżej 10 blg.

Pierwszy raz został zlany po 11 miesiącach czyli wczoraj, czekałem na ustanie fermentacji ale uznałem iż należy mu się zlanie wcześniej. Drożdżami nie śmierdzi, jest smaczny ale za słodki. Kurcze te 6-8 balling'ów to bedle musiał czekać następny rok! Nie ma sposobu na przyspieszenie fermentacji? Trójniak po 11 miesiącach powinien zakończyć fermentację. A tu ciągle ucieka CO2, ale puka bardzo rzadko.
Odpowiedz
#5
Cytat:Wysłane przez grzegorz78
Podpij trochę miodku i będziesz wiedział wszystko

Podpiłem, jest całkiem, całkiem ciągle za słodki i za słaby ale smakowity. Kwasowość szacuję błękitnym wskaźnikiem na ok. 9g/L, ale to mój pierwszy miodek i nie wiem jak powinien smakować ani ile powinien mieć tego kwasu w sobie...
Odpowiedz
#6
No cóż, mógłbyś spróbować restartu (na jakich drożdżach fermentowałeś?). Mógłbyś ewentualnie dolać spirolu rozcieńczy sie miodek i nie będzie taki słodki, zwiększy się moc i wyklaruje szybciej. Tyle że spirol to trochę jakby wbrew sztuce. A kwasu i cukru powinien mieć tule żeby sie smaki uzupełniały innymi słowy ma być dobry nie słodki jak ulepek i nie kwaśny jak cytryna.
Odpowiedz
#7
Cytat:Wysłane przez robkiz
No cóż, mógłbyś spróbować restartu (na jakich drożdżach fermentowałeś?). Mógłbyś ewentualnie dolać spirolu rozcieńczy sie miodek i nie będzie taki słodki, zwiększy się moc i wyklaruje szybciej. Tyle że spirol to trochę jakby wbrew sztuce. A kwasu i cukru powinien mieć tule żeby sie smaki uzupełniały innymi słowy ma być dobry nie słodki jak ulepek i nie kwaśny jak cytryna.

Drożdże były Miodowe od Biowinu (dwie saszetki do MD), ale cały czas pracują - po przelaniu do cukromierza cały miodek jest pełny pęcherzyków CO2. Tylko straaaszznieeee poooowwwooooli, może dodać pożywki, kwasku cytrynowego czy w jakiś inny sposób je zmotywować do szybszego działania?! No na razie nie jest słodki jak ulepek, ale za słodki i trochę za słaby. No nic może wspomogę fermentacje jakimiś drożdżami typu hercules, bo spiryt jakoś nie widzi mi się...
Odpowiedz
#8
Możesz zrobć restart na bajanusach albo ance extra.
Odpowiedz
#9
Piszesz, że cały czas pracuje... dajże mu święty spokój. Niech przerobi się do końca.
Odpowiedz
#10
Cytat:Wysłane przez rafple
Piszesz, że cały czas pracuje... dajże mu święty spokój. Niech przerobi się do końca.

No ale ile to ma potrwać? Dwa lata sama fermentacja? Oszaleje chyba :szampan:

Ile normalnie powinien fermentować trójniak, z poziomu balling 34-38 do powiedzmy 8-10?!
Odpowiedz
#11
No właśnie, przy takim tempie chyba nie ma co czekać. Zwłaszcza, że drożdże takie lubiące sprawiać kłopoty. Zakup Bajanusy albo coś takiego. Przeczytaj watek "problemy z trójniakiem" tam jest pięknie opisane jak postępować z restartami.
Tempo fermentacji jest bardzo różne. Czasem jak u Ciebie (ale to chyba nie najlepiej dla miodu), czasem miesiąc.
Odpowiedz
#12
Zdecydowanie za długo. Po roku to trójniak powinien dojrzewać a nie fermentować. Przeczytaj watek wskazany przesz robkiz i zrób restart ewentualnie spirt ( ale tą obcej bym zostawił na wypadek niewypału z restartem) :fajka:



Skocz do: