• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Nalewki › Egzotyczne v
« Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »

Liczi (chińskie śliwki)?

Strony (2): 1 2 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Liczi (chińskie śliwki)?
SERVATOR Offline
Nalewkarski arcymistrz
*****
Liczba postów: 2.013
Liczba wątków: 85
Dołączył: 05 2007
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: polskie owoce rulez!
#1
14-12-2007, 23:27
Czy ktoś robił nalewkę ze świeżych owoców liczi - takich w kłujących skorupkach? "Same w sobie" są nawet niezłe i bardzo słodkie więc przypuszczam, że cukru się do nich nie dodaje....
Szukaj
Odpowiedz
Pigwa Offline
Banned
Liczba postów: 2.862
Liczba wątków: 33
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Salt Lake City i okolice
Nastrój: Dum spiro, spero.
#2
15-12-2007, 02:46
Robilem. Owoce sie oczywiscie z tych skorupek obiera. Cukru troche dodaje i cynamon, wanilie. Rewelacja to nie jest, ale da sie wypic.
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.625
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#3
11-01-2009, 20:51
Właśnie zostałem poczęstowany jednym owockiem liczi.
Delikatny posmak limonki zachęcił mnie do podjęcia próby zrobienia wódeczki. Jak tylko pojawią się znowu w lidlu to zakupię i wrzucę 5 szt (po obraniu ze skórki i oczywiście bez pestek) do 1/2 wyborowej. Się zobaczy...
Szukaj
Odpowiedz
siekier Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 62
Liczba wątków: 2
Dołączył: 10 2007
Lokalizacja: Bydgoszcz
Nastrój: Aroniowy
#4
11-01-2009, 23:20
Doświadczalnie próbowałem zrobić niewielką ilość naleweczki na tych owocach. Do picia się raczej to nie nadawało. Wyszła mi bardzo słodka, mało aromatyczna, gęsta ciecz o mało ciekawym smaku. Cukru nie dodawałem, ale może zalałem zbyt małą ilością spirytusu. Może faktycznie zamiast spirytusu lepiej dodać wódkę. Tak czy inaczej nie zniechęcajcie się tylko kombinujcie. Być może któraś z kombinacji da naprawdę dobry efekt.
TATA - przejdź się do Carrefoura. Tam te owoce są chyba w stałym asortymencie.
Szukaj
Odpowiedz
imager Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 114
Liczba wątków: 7
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Jelenia Góra
Nastrój: Śpię na gwoździach. Twarzą w dół.
#5
12-01-2009, 20:02
Ja zostałem obdarowany przez znajomego chińczyka - ichniejszym, sklepowym winem z liczi. Kolor herbaciany, wino leciutko gęściejsze od "zwykłego", półsłodkie / słodkie. Posiadało bardzo charakterystyczną nutę smakową, która dominowała od początku do końca. Był to smak "palony". Coś jak pić wzmocniony i posłodzony Okocim Palone, albo rozrzedzonego, dokwaszonego i posłodzonego Portera. Mi smakowało, ale nikomu z rodziny już nie :-)
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.569
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#6
13-01-2009, 00:12
Kiedyś próbowałem tego owocu z puszki w zalewie.Świeżych takich owoców w handlu nie było.

Pamiętam swoje wrażenie--nazwa bardzo fajna, owocek biały przypominający konsystencją pikle,aromat , gdzie tam - aromacik- bardzo,bardzo delikatny ,zdecydowanie za słodki.
Ale nazwa bardzo fajna.
Szukaj
Odpowiedz
Jurdziu Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.328
Liczba wątków: 19
Dołączył: 09 2007
Lokalizacja: POZnan* - Grunwald
Nastrój: Zawsze może być lepiej
#7
30-01-2009, 13:48
z puszki to zupełnie co innego, lepiej smakuje owoc nie zapuszkowany :slinka: To chińskie wino próbowałem, ale żadna rewelacja, tylko etykieta na tym winie ładna :hahaha:
Szukaj
Odpowiedz
SERVATOR Offline
Nalewkarski arcymistrz
*****
Liczba postów: 2.013
Liczba wątków: 85
Dołączył: 05 2007
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: polskie owoce rulez!
#8
30-01-2009, 13:57
Cytat:Wysłane przez siekier
Doświadczalnie próbowałem zrobić niewielką ilość naleweczki na tych owocach
Robiłeś z pestkami czy bez?
Może powinno się spróbować zrobić nalew z pestek?
Szukaj
Odpowiedz
Maciek OiM
Unregistered
 
#9
30-01-2009, 15:15
Kilka dni temu była promocja na liczi w jednym z marketów. Ola oczywiście nabyła. Śliweczki zostały zalane...
Odpowiedz
SERVATOR Offline
Nalewkarski arcymistrz
*****
Liczba postów: 2.013
Liczba wątków: 85
Dołączył: 05 2007
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: polskie owoce rulez!
#10
30-01-2009, 17:20
Cytat:Wysłane przez Maciek OiM
Śliweczki zostały zalane...
powtórzę jak mantrę: ;) z pestkami czy bez?
Szukaj
Odpowiedz
avok Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 399
Liczba wątków: 0
Dołączył: 10 2008
Lokalizacja: Johannisburg
#11
30-01-2009, 17:26
chyba bez,strasznie cierpka pestka.
Szukaj
Odpowiedz
Maciek OiM
Unregistered
 
#12
30-01-2009, 17:39
Z pestkami.
Odpowiedz
GniadyT Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 50
Liczba wątków: 2
Dołączył: 07 2008
Lokalizacja: Gdynia
Nastrój: OK
#13
30-01-2009, 19:32
Liczi są przeraźliwie drogie. I dlatego nigdy nie robiłem i raczej nie zamierzam, ale chętnie bym posmakował.
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.625
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#14
30-01-2009, 20:04
W Lidlu wczoraj kupiłem - cena na stoisku 9.90zł/kg ale w kasie już 12.48 - no cud.
Szukaj
Odpowiedz
Maciek OiM
Unregistered
 
#15
31-01-2009, 12:16
My kupiliśmy po 6,50zł/kg.
Płyn po kilku dniach lekko zmętniał, jakby nalał mleka. Teraz nabrał lekko kremowego odcienia.
Odpowiedz
Spirytboy Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Dołączył: 11 2010
Lokalizacja: Gostynin
Nastrój: Aaaa... pozytywny
#16
17-11-2010, 21:14
Ja zrobiłem nalewkę z liczi z puszki. Na puszkę liczi (Tao-Tao) dodałem 100 ml spirytu i do słoja na dwa miesiące. Po zlaniu była troszeczkę mdła i dodałem 2 szczypty kwasku cytrynowego. Moim zdaniem idealna lekka (ok 15%) naleweczka. Polecam wszystkim gorąco.
Szukaj
Odpowiedz
milbas Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 578
Liczba wątków: 14
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: radom
Nastrój: OK
#17
17-11-2010, 21:24
A jak tam efekty z zeszłorocznych eksperymentów z liczi ??? Może ktoś się pochwali ??

pozdrawiam
MILBAS
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.569
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#18
06-02-2011, 14:51
Dostałem świeże owocki liczi i dziś po zalaniu tak wyglądają.

   
Szukaj
Odpowiedz
trutlen Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 72
Liczba wątków: 0
Dołączył: 09 2009
Lokalizacja: Warszawa
#19
06-02-2011, 21:01
Drajla, z łupiną zalałeś? :o Hm, ciekawe...
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.569
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#20
06-02-2011, 21:13
Z łupiną ale bez pestek. Pestki zalane są oddzielnie.
Szukaj
Odpowiedz
smoczek Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 267
Liczba wątków: 19
Dołączył: 11 2011
Lokalizacja: Lublin
#21
26-01-2013, 13:47
Minęło 2 lata. I jakie efekty z tych nastawów? Nikt się nie chwali? :( Takie tragiczne?
Szukaj
Odpowiedz
marcin browaramator Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 168
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2011
Lokalizacja: Międzychód - Wielkopolska
Nastrój: nastawiony
#22
26-01-2013, 14:17
A winko ktoś z tego robił może ,ciekawe czy było by coś z tego.
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.569
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#23
26-01-2013, 19:48
Powiem tak: jeden z moich przyjaciół brał w tym roku przepis na tą nalewkę ze zdjęcia powyżej.
Szukaj
Odpowiedz
Orbital Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 72
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2010
Lokalizacja: Warszawa
#24
28-01-2013, 01:04
drajla, podzielisz się przepisem?:)
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.569
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#25
07-02-2013, 10:06
Jasne, tylko poszukam zapiski.

Trochę to trwało ale tak..

780 g liczi bez pestek
1 l wódki
1 l spirytusu
0.5 l przegotowanej, zimnej wody
1 goździk
8 cm wanilii przekrojonej wzdłuż
1/2 łyżeczki od herbaty kwasku
20 dkg cukru

Umyte, wytarte, wypestkowane owoce razem ze skórką zalać wódką i spirytusem rozcieńczonym wodą, dodać przyprawy. Macerować 21 dni, zlać nalew, a owoce zasypać cukrem, mieszać przez parę dni, aż cukier się rozpuści ( 5-7 dni). Zlać syrop i wlać doń wcześniej zlany nalew. Pomieszać, odstawić na 1-2 dni i przefiltrować.

Uwagi: nalewka może być trochę mętna, o ładnej barwie i gorzkawym smaku.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): 1 2 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Nalewki › Egzotyczne v
« Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »

Liczi (chińskie śliwki)?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 15-05-2025, 02:00 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa