• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Sporządzanie nastawów, obliczenia v
« Wstecz 1 … 4 5 6 7 8 … 17 Dalej »

wina 2006

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
wina 2006
zbynekkk Offline
Cysorz 2016 i 2018
***
Liczba postów: 597
Liczba wątków: 7
Dołączył: 12 2007
Lokalizacja: Radom
#1
31-01-2008, 22:44
A co szanowna Brać sądzi o tego typu winkach?


http://www.wrzuta.pl/pliki/igcOR9a6vw/wina_2006


Pozdrawiam zbyszek
Szukaj
Odpowiedz
Skrzych
Unregistered
 
#2
31-01-2008, 23:02
O winach wypowiem się po degustacji... :pijemy:

O arkuszu - jak dla mnie mało czytelny, wydaje mi się, że tylko autor wie, co poeta miał na myśli ;)

Krzysztof
Odpowiedz
nikodem Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 394
Liczba wątków: 19
Dołączył: 06 2004
Lokalizacja: Gliwice
Nastrój: pozytywny
#3
31-01-2008, 23:41
Fajny dzienniczek, gratulacje. Ja się wczytałem dość szybko. Można z niego skorzystać dla własnych celów?
A co do samych win, wszystkie jeszcze stoją?
Pozdrawiam, Nikodem
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
zbynekkk Offline
Cysorz 2016 i 2018
***
Liczba postów: 597
Liczba wątków: 7
Dołączył: 12 2007
Lokalizacja: Radom
#4
31-01-2008, 23:42
Arkusz był robiony na użytek własny, więc i mało czytelny. Wiec może troszkę wyjaśnień.
Klikając w polu A5 pojawia się wskaźnik rozwinięcia pola- mamy możliwość wyboru rodzaju owocu, z którego chcemy zrobić winko.
W pole C7 wpisujemy ilość uzyskanego soku.
W pole C8 wpisujemy odczyt z cukromierza, jeśli nie wpiszemy nic, lub zero arkusz przyjmie średnią zawartość z tabel.
W polu B9 arkusz wpisuje średnią zawartość kwasów w soku. Wartość tą możemy skorygować wpisując wartość zmierzoną w pole C9.
Jeśli do uzyskiwania soku użyliśmy wodę wpisujemy ilość w pole C10.
W polu B11 wybieramy rodzaj drożdży.
W polu D5 wybieramy rodzaj wina, jakie chcemy zrobić.
W polach F7, F8, F9, mamy możliwość korekty końcowej zawartości cukru, kwasów, alkoholu w gotowym winie.
W polach H4, H5, H6, H7 arkusz podaje składniki do dodania do nastawu.
Pola H9, H10, B12, B13, B15, B16, B17, pełnią rolę informacyjną arkusz podaje w nich dane, które czasami się przydają.
Dół arkusza to typowy dziennik z zapisem historii winka.

Mam nadzieje, że mój opis nie jest zbyt skomplikowany.

Pozdrawiam zbyszek
Szukaj
Odpowiedz
Misio Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 336
Liczba wątków: 6
Dołączył: 07 2007
Lokalizacja: Sulejówek
Nastrój: misiowaty
#5
31-01-2008, 23:48
Gdzieś tu na forum widziałem wczoraj coś bardzo podobnego, też z dwoma wykresami kołowymi, ale nie mogę znaleźć. To się nazywa skleroza.
Szukaj
Odpowiedz
zbynekkk Offline
Cysorz 2016 i 2018
***
Liczba postów: 597
Liczba wątków: 7
Dołączył: 12 2007
Lokalizacja: Radom
#6
31-01-2008, 23:52
@ nikodem

Naturalnie, że można go wykorzystać na własny użytek. Z win tych jeszcze zalegają w piwniczce 1-06, 2-06, szczątkowe ilości 3-06- ale było robione z myślą o lekarstwie na zimę, no i odrobina 9-06

Pozdrawiam zbyszek
Szukaj
Odpowiedz
zbynekkk Offline
Cysorz 2016 i 2018
***
Liczba postów: 597
Liczba wątków: 7
Dołączył: 12 2007
Lokalizacja: Radom
#7
31-01-2008, 23:54
@Misio
Pewnie tu
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=8411
Szukaj
Odpowiedz
Misio Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 336
Liczba wątków: 6
Dołączył: 07 2007
Lokalizacja: Sulejówek
Nastrój: misiowaty
#8
01-02-2008, 00:12
zbynekkk - Bingo! W rzeczy samej. I teraz sobie przypomniałem, że pisałeś że z natury jesteś leniwy. To zupełnie tak jak ja. Ale przecież to nie pracusie ale leniwi stworzyli ten świat. :)
Szukaj
Odpowiedz
mamcar Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.546
Liczba wątków: 83
Dołączył: 09 2005
#9
01-02-2008, 00:15
A ja tam wole zwykly notes. Mialem kilka exceli na kilku kompach i nigdy nie mialem porządku teraz mam jeden notes i w nim wszystko.
Szukaj
Odpowiedz
darosw Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 46
Liczba wątków: 4
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Geseke ( Niemcy )
Nastrój: Czuje wiosne :D
#10
01-02-2008, 09:04
A ja drukuje nazwe wina i date na A4 i na niec bazgrole co, kiedy i dlaczego i uwazam to za najepszy dla mnie sposob bo zawsze wszystko jest oczywiste :D. Jak kiedys mnie wezmie to zrobie wam foto i wstawie to popadacie ze smiechu jak to wyglada..... ale dla mnie jest ok :D pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
neidi Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 853
Liczba wątków: 46
Dołączył: 06 2005
Lokalizacja: Szczecin
Nastrój: )|
#11
01-02-2008, 09:12
A ja wszystko staram się zapamiętać i nic nie zapisuję. i wszystko oczywiście zapominam. Muszę sobie jakieś notesisko porządne sprawić.
Strona WWW Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Sporządzanie nastawów, obliczenia v
« Wstecz 1 … 4 5 6 7 8 … 17 Dalej »

wina 2006


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-05-2025, 00:36 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa