• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Wszystko o matce drożdżowej (MD) v
1 2 3 4 5 … 8 Dalej »

Restart – hartowanie drożdży.

Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
intensywny_niebieski Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 448
Liczba wątków: 59
09-04-2009, 14:17
a jak myslisz, czy te 15g L-43 przy tej metodzie restartu ruszą całą zatrzymaną brzeczkę tzn. 23 litry czy nie ryzykować i dodawać do nowej 5 litrowej w dwóch partiach tylko 10 l żeby pozostać przy rygorze 1g drożdży na 1 litr brzeczki?
Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
09-04-2009, 14:22
intensywny,
jeżeli postąpisz ścisle w/g podanego reżimu to drożdże namnożą się jak w każdej MD. Ich ilość będzie wystarczająca.
Jednak nawet najścislejsze dostosowanie się do zaleceń nie gwarntuje powodzenia restartu. Nie jest zdiagnozowana przyczyna zatrzymania miodu, jedynie podejrzewamy niedożywienie G-995 a w dalaszej części niechęć do przerabiania fruktozy.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
intensywny_niebieski Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 448
Liczba wątków: 59
09-04-2009, 14:39
ok. dzieki, no to spróbuję pojechać po bandzie i zrestartować w partiach Wszystko.
jeszcze raz dziekuje i prześlę w swoim czasie notatkę z okopów
Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
09-04-2009, 15:30
Henryk,
tylko pamietaj że następną porcję miodu który się zatrzymał (zlanego znad osadów), dodawaj dopierwo wtedy kiedy balling spadnie do około 6 st lub ciut ponizej.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Valgard Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 155
Liczba wątków: 3
Nastrój: Obrona?
27-01-2011, 00:41
Kguser,
Czy nie ma wtedy zbyt dużego ryzyka, że drożdże padną zanim dodam kolejną porcję od nadmiaru alkoholu albo kolejnego dużego skoku poziomu blg?
Pytam, bo właśnie mam w planach podjąć się próby dalszej fermentacji tym sposobem na trójniaku DR, który stanął mi na poziomie 16blg.
Do 6 blg daleka droga.
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Nastrój: Miodowy
27-01-2011, 10:13
Od nadmiaru alkoholu na pewno nie, ponieważ jego ilość zwiększa się stopniowo w miarę przerabiania następnych porcji. Zaczynasz od brzeczki czwórniaka albo i mniejszej a tam ilość cukru nie jest wystarczająca aby osiągnąć maksymalną ilość %, która zabija drożdże.
Co do Bllg to tutaj istotne są ilości dodawane w kolejnych porcjach. Nie powinny być za duże. Jeśli będziesz dodawał tak jak jest opisane powyżej albo mniejsze to Bllg po dodaniu następnej porcji podniesie się nieznacznie. Oczywiście zawsze istnieje ryzyko, że i tak będzie to szok dla drożdży i dlatego każdy restart to wielka niewiadoma.
Szukaj
Odpowiedz
Valgard Offline
Winiarczyk
*
27-01-2011, 19:41
Dzięki za odpowiedź.

Mam jeszcze jedną wątpliwość.
Czy zlanie trójniaka znad osadu może mieć negatywny wpływ na późniejsze poddanie go restartowi?
Ten miód już trochę stoi i biorąc pod uwagę DR zapewne jego osad jest już spory.

Czwórniak dopiero zaczyna pracować więc mam jeszcze trochę czasu.
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
27-01-2011, 19:47
Nie wiem czy zlanie znad osadu będzie miał jakikolwiek wpływ na restart ale na pewno pozostawienie miodu zbyt długo nad osadem będzie miało negatywny wpływ na jego smak.
Szukaj
Odpowiedz
Valgard Offline
Winiarczyk
*
27-01-2011, 19:50
Będąc świadom tego właśnie miałem zamiar go zlać ale nasunęły mi się takie oto wątpliwości.
Na zdrowy rozum nie powinno źle wpływać na restart. Co najwyżej pożywka chyba po prostu znika ale ją i tak trzeba dodać.
Szukaj
Odpowiedz
mathun Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 20
Liczba wątków: 0
21-09-2011, 09:12

Robię winko z aronii, pół słodkie. Wyczytałem gdzieś że cukier najlepiej dodawać w ratach, każdą kolejną porcję po przerobieniu. Podzieliłem sobie cukier na 4. Po paru dniach od 3ej fermentacja ustała, dodałem ostatnią porcję cukru..ale nic się nie dzieje..ani drgnie, a już kilka dni minęło! Na dnie gąsiora widoczny osad. Zero reakcji w rurce fermentacyjnej. Temperatura raczej odpowiednia, bo inne winko obok pracuje dość silnie.
Moje pytania są następujące:
1. Czy fermentacja może jeszcze ruszyć?
2. Czy może zrobić restart?
3. A może poprostu dodać pirosiarczyn i cieszyć się mniej %, ale słodkim winkiem?
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
22-09-2011, 17:38
A skąd mamy wiedzieć ile tam jest % . Może źle wyliczyłeś ilość cukru.
Punkt 3 wydaje się mieć największy sens.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!

\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
mathun Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 20
22-09-2011, 20:31
(22-09-2011, 17:38)TEQUILA napisał(a): A skąd mamy wiedzieć ile tam jest % . Może źle wyliczyłeś ilość cukru.
Punkt 3 wydaje się mieć największy sens.

No właśnie nie wiadomo ile jest procent, a czy źle wyliczyłem to tego też nie wiem, bo to było z przepisu znalezionego w internecie.
Dzięki za odpowiedź! :spoko:
Szukaj
Odpowiedz
Dawidek Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 54
Liczba wątków: 2
Nastrój: Czekanie...Bulgotanie...
12-11-2011, 14:41
Powiedzcie mi czy jak zrobiłem restart z 13blg i dałem drożdze uniwersalne nie aktywne i nie do restartów. Zahartowałem z nastawem wszystko ok. Zaczęło na drugi dzień chodzić pokazała się piana w balonie. Przerobi cukier jeszcze?
Czy jak nie ruszy cukru (zmierzę za parę dni) to kupić bayanusy i dam 20g na ok 40l wina i ze 2 opak pożywki to wtedy może ruszy?
Co o tym sądzicie?
Szukaj
Odpowiedz
R0MAN Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 206
12-11-2011, 14:47
Kup Ty sobie cukromierz i mierz poziom cukru - wtedy będziesz wszystko wiedział. Jak blg maleje to drożdże pracują.Wróżek tutaj nie ma.
Szukaj
Odpowiedz
Aseel Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 9
12-11-2011, 15:03
Dawidek

Przy tak wysokim % żadne drożdze tego nie ruszą.
Zagotowałeś wczoraj pewną część nastawu i w ten spósb pozbyłeś się części %, więc coś tam ci ruszyło wlałeś do całości chwilę ci popracuje ale ogulnie i tak ci nie przerobi cukru. Drożdze powoli będą zdychać.
Szkoda twojej roboty bo wątpie w cały ten restart.
Szukaj
Odpowiedz
Biniu Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 370
Nastrój: różany
14-01-2012, 19:45
Czy w przypadku aktywnych drożdży ten początkowy 1 nastaw musi mieć większą objętość niż 0,5l? Np. 1l? Pytam, bo nie wiem czy zbyt mała objętość nie wpłynie niekorzystnie na komórki drożdży, a wydaje mi się, że w aktywnych jest ich więcej.

Muszę dzisiaj zacząć przygotowywać drożdże do restartu DR, która stanęła na blg 9(po poprawce na alkohol) i 12% mocy.

Zaznaczę, że ten felerny nastaw będę rozcieńczał wodą do 8% mniej więcej i dodam nową partię DR 1,5kg przemrożonej. Myślę, że wtedy restart będzie pewniejszy i pojedzie mi do tych 16%.
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
15-01-2012, 13:29
0,5 l dla aktywnych wystarczy ale nie ma przeciwwskazań aby zrobić 1 l
Szukaj
Odpowiedz
Biniu Offline
Starszy winiarczyk
**
15-01-2012, 16:20
Zrobiłem 0,7 gdyż to ładna objętość jest, dobrze się kojarząca. W butelce po wodzie mineralnej, tak jak Boullii pisałeś 12blg cukier. Rano po jakichś 15 godzinach od zrobienia bardzo ładnie szumiało, gdy na godzinkę zakręciłem butelkę lekko ją wcześniej gniotąc, bardzo mocno się nagazowała i ciśnienie jakie się utworzyło było duże (niestety nie wiem ile atmosfer ;) ). Blg spadło do 8. Postanowiłem, że czas dodać mojego felernego wina, no i około 11 dodałem 0,5 litra wina i 0,5 litra wody + łyżeczka DAFu, przelałem do 5 litrowej butelki zatkałem korkiem i rurką, teraz bulka tak raz na 15 sekund. Czyli chyba są powody by patrzeć optymistycznie w przyszłość. Odniosłem ogólnie wrażenie jakby fermentacja stanęła na 2 godziny, a od 3 godzin idzie pełną parą niemal. Specjalnie na początku zastosowałem rozcieńczone wino, aby się jeszcze drożdże namnażały. (uczyłem się na Mikrobiologii, że powyżej 6% alkoholu drożdże tracą zdolność do rozmnażania, powiedzmy, że w specjalnie wyhodowanych szczepach będzie to 8%). Jutro wieczorem planuję dodać 2litry wina i z 2 łyżeczki DAFu.

Mam nadzieję, że tym razem to wystartuje. Jak się uda to dokladnie opiszę moje postępowanie, może na przyszłość komuś posłuży.
Szukaj
Odpowiedz
Grze$ Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.299
Liczba wątków: 1
Nastrój: Wytrawny ;)
16-01-2012, 09:19
Rozumiem, że tym razem zrobiłeś nową MD z aktywnych?
Szukaj
Odpowiedz
Biniu Offline
Starszy winiarczyk
**
16-01-2012, 20:58
Tak, z Fermicru VR5. Jak pisałem wczoraj nieźle hulało. Jakieś 30 minut temu sprawdziłem poziom blg, około -2. Byłem w szoku, sprawdziłem temperaturę próbki pomiarowej 20 stopnie, CO2 mocno odgazowałem, kilkanaście razy wstrząsając.
Dodałem 2litry nastawu felernego o BLG po poprawce na alkohol 7, może z 3 łyżeczki cukru pół łyżeczki pożywki i zakorkowałem, w rurce na razie status quo tzn. woda na równym poziomie. Mam nadzieję jednak, że jak będę kładł się spać za jakieś 3 godziny to pojawią się pierwsze bulknięcia. Chociaż przyznam się, że jestem w ciągłym stresie jeśli chodzi o to moje pierwsze wino i pełen obaw.
Szukaj
Odpowiedz
Grze$ Offline
Winiarski Mistrz
17-01-2012, 09:32
Twoim największym wrogiem jest pośpiech. Myślę, że ruszyłoby wg mojej poprzedniej rady, tylko za wcześnie dodałeś nie hartując. Tym razem działaj wolniej ;)
Szukaj
Odpowiedz
Biniu Offline
Starszy winiarczyk
**
17-01-2012, 20:27
Pośpiech swoją drogą, ale największym wrogiem jest brak doświadczenia w tym. Dziś rano zmierzyłem blg było znowu na minusie (ale niewielkim), czyli przez noc spadło mi z 3 do 0. Jakoś mocno mnie to nie dziwi, bo objętość mała, a drożdży dużo to szybko przerabiają. W tym momencie ładnie bulgocze. Jak pisałem mam 1,5kg dzikiej róży przemrożonej od sylwestra, dodam te moją matkę drożdżową, DR wodę i cukier. I zobaczymy.

Bo chyba Grze$ nie mam już z czym zwlekać. Matka bulkocze w stężeniu alkoholu nieco wyższym niż będzie w nowym-starym nastawie, a jest w nim już dobre 24 godziny.

Co do Twojej poprzedniej porady, to napisałeś mi wtedy, że jak po 2 dniach ruszy to dodawać i tak zrobiłem, dopiero później napisałeś mi bym jeszcze dodał nastawu :]

EDIT: Jestem 12 godzin po dodaniu hartowanej matki i sporządzeniu nastawu na bazie starego nastawu :D bluka około 50 razy na minutę. Tak więc ruszyły zapewne stare drożdże, który to zatrzymały się na 12,5% i ta nowa matka. Jak znajdę trochę czasu to opiszę wszystko dokładnie w temacie o DR, akurat może komuś się przyda

:polewam:
Szukaj
Odpowiedz
Grze$ Offline
Winiarski Mistrz
18-01-2012, 08:54
Jeżeli to różne drożdże, to przetrwają tylko mocniejsze :diabelek:
Szukaj
Odpowiedz
jerzyk Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 18
16-03-2012, 10:53
Próbuje zrestartować moje winko z winogron za pomocą aktywnych drożdży biowinu Fermivin PDM (bayanusy).
Hartuję drożdże tak jak na początku opisał Boullii, ale chcę zrobić małą modyfikację w postaci dodawania mniejszych ilości nastawu w kolejnych porcjach.
Czy dodawanie do MD kolejnych porcji nastawu, ale w mniejszych porcjach w stosunku do mieszanki z MD niż to proponuje Boullii, zwiększy prawdopopdobieństwo skutecznego restartu ?
Konkretnie do 0,5 litra uwodnionej i pracującej MD dodam pół litra nastawu. Następnie gdy Blg spadnie do 6 dodam 1 litr nastawu, nastepnie jak Blg spadnie do 6, to do tych 2 litrów dodam tylko 1 l nastawu, itd...(generalnie zawsze proporcjonalnie mniej nastawu niż dotychczasowej mieszanki).
Będzie to dłużej trwało, ale pytanie jest czy takie postępowanie zwiększy prawdopodobieństwo sukcesu restartu ?
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
16-03-2012, 11:03
Jak najbardziej mniejsze porcje są bardziej korzystne. Mniejsza różnica środowisk (cukier, alkohol) czyli mniejszy szok dla drożdży.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Wszystko o matce drożdżowej (MD) v
1 2 3 4 5 … 8 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 23-06-2025, 19:12 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa