26-08-2008, 16:55
kguser, trudno mi się odnieść do tego co napisałeś, bo dotychczas nie używałem enzymów w bananowym. Ani nie stosowałem super przejrzałych bananów. Te które stosowałem, mogę oszacować na 40% i zawartość cukru wynosiła ~10%. Więc zakładając średnią zawartość cukrów na 20% akurat ja miałem jeszcze nie wykorzystane 10% cukrów złożonych.
Mam nadzieję, że w najbliższym czasie znów mi się uda kupić okazyjnie banany i postaram znów nastawić wino bananowe i tym razem użyje enzymów - shearzyme, thermamyl, dextrozyme co pozwoli mi na jednoznacznie określenie maksymalnej zawartości cukrów niezależnie od dojrzałości i przekształcenie praktycznie wszystkich na cukry proste.
Mam nadzieję, że w najbliższym czasie znów mi się uda kupić okazyjnie banany i postaram znów nastawić wino bananowe i tym razem użyje enzymów - shearzyme, thermamyl, dextrozyme co pozwoli mi na jednoznacznie określenie maksymalnej zawartości cukrów niezależnie od dojrzałości i przekształcenie praktycznie wszystkich na cukry proste.