• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Egzotyczne v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 8 Dalej »

bananowe - banany ze skórką czy bez ?

Strony (7): « Wstecz 1 2 3 4 5 … 7 Dalej »
Idź do strony 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
larzwo Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 402
Liczba wątków: 9
Nastrój: ekspresowy ;)
26-08-2008, 16:55
kguser, trudno mi się odnieść do tego co napisałeś, bo dotychczas nie używałem enzymów w bananowym. Ani nie stosowałem super przejrzałych bananów. Te które stosowałem, mogę oszacować na 40% i zawartość cukru wynosiła ~10%. Więc zakładając średnią zawartość cukrów na 20% akurat ja miałem jeszcze nie wykorzystane 10% cukrów złożonych.
Mam nadzieję, że w najbliższym czasie znów mi się uda kupić okazyjnie banany i postaram znów nastawić wino bananowe i tym razem użyje enzymów - shearzyme, thermamyl, dextrozyme co pozwoli mi na jednoznacznie określenie maksymalnej zawartości cukrów niezależnie od dojrzałości i przekształcenie praktycznie wszystkich na cukry proste.
Szukaj
Odpowiedz
Virikidor Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 58
Liczba wątków: 7
Nastrój: miodowy
30-08-2008, 07:53
A ja przy swoim bananowym (eksperymentalnie 5 l) odszedłem od utartych schematów i zmodyfikowałem lekko przepis - nie gotowałem, wymyłem tylko dokładnie z wierzchu ciepłą wodą.
Fermentacja w miazdze, aż do przerobienia pierwszej porcji cukru.
Dorzuciłem trochę chmielu do fermentacji.
Jak na razie winko zapowiada się nieźle, piękny zapach, szybka i burzliwa fermentacja (na początku trochę zwiało mi z balona)...
Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
30-08-2008, 09:22
Virikidor,
nie ma przecież jednego "słusznego" przepisu na wino. Analogicznie jest z winem bananowym.

Chmiel w winie nie za bardzo mi się komponuje. Jednak kto wie? Napisz nam jak wyszło to wino z chmielem bo nie jesteśmy ortodoksyjni i może wstawimy go do sprawdzonych przepisów.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
larzwo Offline
Starszy winiarczyk
**
30-08-2008, 15:11
No i wykrakałem. Wpadłem przy okazji do Makro zrobić rozeznanie i okazało się, że akurat są banany 20 kg za 21.01 zł.

[Obrazek: th_04528_IMG_2260_122_617lo.JPG]

W poniedziałek zabieram się za gotowanie. Tym razem postaram się przynajmniej połowę wody zastąpić sokiem z jabłek oraz podobnie jak kguser fermentować w miazdze koło tygodnia.
Szukaj
Odpowiedz
doom-ek Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
01-09-2008, 09:11
Witam,

Tak z 5 dni temu ugotowałem 10kg bananów wszystko razem miało około 20l po dolaniu wody wrzuceniu kilograma zmielonych rodzynek blg 16. Po 4 dniach przecedziłem sok z bananów a skórki i resztki bananów wywaliłem Blg 3. I teraz moje pytanie. Nie dolałem wody do balonu, tylko 1l wody z 1 kg cukru rozpuszczonym. W tej chwili mam jakieś 12l zajętego 20l balonu. Dolewać jeszcze wody ? Przez rurkę, w pokoju czuć ładny bananowy zapach xD
Szukaj
Odpowiedz
mimazy Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 189
Liczba wątków: 5
Nastrój: kwitnący
01-09-2008, 15:06
na pobliskim bazarku banany za 1 zł są do dostania regularnie- czego zresztą nie rozumiem, bo czasem są zdrowe i nawet zielonkawe, a czasem paskudy są i po 2 zł.
ale nie wnikam, tylko biorę ile się da za 1 zł, albo ztargowuję do tej ceny(a sprzedawca widząc że do siatki pakuję 10 kg sam z siebie zniża mi cenę)
aż żal mi dodawać do tego niemal czystego cukru wody, więc robię wina z kwaśnych owoców zmieszanych z bananami, w miazdze, spuszczam spod czapy klarowne po kilku dniach. Różnicy pektopol- brak pektopolu nie ma wielkiej
Czapa stanowi ok 1/2
Jeszcze pracują, więc na temat efektów trudno mi się jeszcze wypowiadać, ale po aromatach rozchodzących się z nad rurek wnioskuję że rewelacja :)
-pomarańczowo-cytrynowo- rodzynkowo- daktylowe
-wiśniowe

-mirabelkowo- daktylowe (będzie problem z klarowaniem)
-brzoskwiniowo- morelowe (raczej porażka, będzie do kupażu dokwaszającego- więcej brzoskwiń niż bananów, ale może kwas złągodnieje)

większość robię bez skórek i bez gotowania, ale te 2 pierwsze zrobiłem w połowie ze skórkami i gotowałem z dodatkiem pektopolu więc będzie można za jakiś czas porównać
Szukaj
Odpowiedz
larzwo Offline
Starszy winiarczyk
**
08-09-2008, 12:35
Chyba uzyskałem już odpowiedź na pytanie ile jest cukru w bananach i wpływie dojrzałości bananów na jego ilość.
Ponieważ nie za bardzo wiem ile należy przyjąć zawartość niecukrów podaję wyniki przeliczone z bezpośredniego odczytu cukromierza bez ich uwzględnienia.

Zarówno w tym roku jak i w zeszły banan były dojrzałe mniej więcej tak samo ( tegoroczne zdjęcie jest w mojej wypowiedzi troszkę wyżej )

2007r. uzyskałem wynik 130 g cukru / 1 kg bananów
2008r. uzyskałem wynik 114 g cukru / 1 kg bananów

W tym roku pokusiłem się o użycie enzymów (shearzyme, thermamyl, dextrozyme) co miało stwierdzić
czy stopień dojrzałości bananów ma wpływ na zawartość cukru - enzymy rozkładają wszelakie cukry złożone - więc można uznać, że zastępują "leżakowanie" bananów aż będą całkowicie brązowe.
Otóż zanim użyłem enzymów zawartość cukru była na poziomie 103 g / 1 kg bananów a po enzymatycznym rozkładzie wielocukrów 114 g/kg. Różnica więc znikoma.
Szukaj
Odpowiedz
mimazy Offline
Winiarczyk
*
09-09-2008, 10:36
ok 20% cukru- im dojrzalsze tym więcej. http://pl.wikipedia.org/wiki/Banan
Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
09-09-2008, 11:47
Moje banany miały właśnie 20% zawartości cukru. Były bardzo dojrzałe. Pomiar zawartości cukru został dokonany za pomoca refraktometru.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Gandalf Offline
Konsultant
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
09-09-2008, 13:17
Witam..
- Przyznaję ,że uważna lektura linku o bananach jest bardzo interesująca:
Możemy przyjąć średnią zawartość cukru na 20 % - co sprawdził i podał Kguser.
Nie wiedzieć czemu spożywa się u nas [w Polsce..] owoce raczej średnio dojrzałe.
Na południu Europy jada się tylko żółte, lub żółte i nakrapiane owoce - całkowicie dojrzałe - sprawdziłem we Francji.
Skórka bananów zawiera wiele cennych elementów - stąd "chemiczny "morał, aby fermentować z tą że skórką.
Istotna jest moim zdaniem znaczna zawartość pektyn [charakterystycznych dla roślin cytrusowych.. - do 30%] stąd niezbędny raczej Pektopol , a nie inne preparaty enzymatyczne.
Mam wrażenie że ten owoc (banan...) wart jest bardziej szczegółowego opracowania oraz różnych kombinacji nastawów"bananowych".
I pomyśleć , że za moich czasów był to świąteczny rarytas..
- Pozdrowienia.
Szukaj
Odpowiedz
larzwo Offline
Starszy winiarczyk
**
09-09-2008, 16:41
Cytat:Wysłane przez kguser
Moje banany miały właśnie 20% zawartości cukru. Były bardzo dojrzałe. Pomiar zawartości cukru został dokonany za pomoca refraktometru.

W jaki sposób dokonałeś tego pomiaru ?
Refraktometr mierzy zawartość cukru w cieczy pomiar bezpośredni z miąższu nie jest możliwy.

Cytat:Wysłane przez Gandalf
Istotna jest moim zdaniem znaczna zawartość pektyn [charakterystycznych dla roślin cytrusowych.. - do 30%] stąd niezbędny raczej Pektopol , a nie inne preparaty enzymatyczne.

Inne preparaty enzymatyczne miały za zadanie całkiem co innego niż walkę z pektynami, co zresztą dość jasno napisałem wyżej - poruszając problem zawartości cukru - niestety chyba jednak niewystarczająco.

Cytat:Wysłane przez mimazy
ok 20% cukru- im dojrzalsze tym więcej. http://pl.wikipedia.org/wiki/Banan
20% to pobożne życzenia jak na banany które są zrywane jako niedojrzałe. 20% to może i jest ale w bananach które mają szanse dojrzeć na roślince. Miałem okazję jeść dojrzałe banany w Maroku i Tunezji... nijak się mają do naszych. zarówno pod względem rozmiaru jak i smaku.
Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
09-09-2008, 18:22
larzwo,
na początku został doklejony watek rozpoczęty w poprzednim roku. Opisuję tam jak wyglądały zakupione banany - były bardzo dojrzałe. Bez problemu można było pozyskać kropelkę "soku" i zmierzyć zawartość cukru.

Sądzę że banany dojrzewają podobnie jak jabłka. Po zerwaniu owocu nadal następuje zamiana skrobii na cukry. Trudno dyskutować ze wskazaniem refraktometru skoro na kilku bananach pokazał 20%.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
larzwo Offline
Starszy winiarczyk
**
09-09-2008, 19:02
Opisuję tam jak wyglądały zakupione banany - były bardzo dojrzałe. Bez problemu można było pozyskać kropelkę "soku" i zmierzyć zawartość cukru.

Znam, go. Może nie na pamięć ;)

Trudno dyskutować ze wskazaniem refraktometru skoro na kilku bananach pokazał 20%.

Ze wskazaniem nie... ale z interpretacją wyników jak najbardziej.

Jeżeli dokonałeś pomiaru w ten sposób to nie jest on prawidłowy, tzn jest ale nie pomierzyłeś w ten sposób zawartości cukru w kilogramie bananów ale w "soku bananowym" Zakładając, że w bananie jest ok 70% wody to uzyskałeś zawyżone wyniki.
Pomijam fakt, że wyciśnięty sok z banana jest mocno niereprezentatywny i trudno te wyniki ekstrapolować na "całego" banana - dla przykładu pomiar cukru bezpośrednio soku z grona a wyciśniętego moszczu z tychże gron potrafi być zawyżony ~ 20% - a mówimy o jagodzie co niewspółmiernie łatwiej oddaje sok.

Jeżeli chciałbyś stwierdzić zawartość cukru w 1 kg bananów musiał byś postąpić następująco:

"X" kg bananów zagotować z "Y" litrami wody.

Otrzymamy ( po odfiltrowaniu ) "Z" litrów wywaru o np. blg 20* ( 216 g/l)

Czyli mamy Z*0.216 [kg] cukru i jeżeli ten wynik podzielisz przez "X" otrzymasz zawartość cukru w kilogramie bananów.
Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
09-09-2008, 21:01
larzwo,
no dobrze zgadzam się z tym że pomiar w soku z banana daje inny wynik niż zaproponowana przez ciebie metoda zmierzenia zawartości cukru w kilogramie bananów.
Jednak należy sobie zadać pytanie co mierzymy i po co.
Pisząc w kilogramie bananów nie określasz czy ten kilogram składał się z bananów z łodyżką obcięta czy tez nie. Czy banany w tym kilogramie zawierały skórkę czy też nie (ta ostatnia znacząco wpływa na zawartość cukru w kilogramie bananów gdyż dużo więcej waży niż łodyżka). Można by to ciągnąc tak dalej.

Analogicznie jak mierzymy zawartość cukru w winogron fermentowanych w miazdze. Oczywiście robimy pomiar według podanej przez ciebie metody biorąc kilogram winogron. Ze zdumieniem stwierdzamy że zawartość cukru w winogronach fermentowanych w miazdze jest inna niż zawartość cukru tych samych winogron gdy fermentujemy sam sok.

Celowo sprowadzam to do absurdu gdyż pomiar zawartości cukru moim zdaniem jest czynnością pomocniczą. Pomiar jest wykonywany z wystarczającą dokładnością i pozwala oszacować zawartość cukru.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
larzwo Offline
Starszy winiarczyk
**
10-09-2008, 08:09
Sprowadzasz do absurdu dość proste sprawy i to całkiem niepotrzebnie. Przyszłego amatora wina z bananów interesuje dość prozaiczna rzecz - ile ( orientacyjnie ) cukru zawiera kilogram bananów - i ta informacja jest mu potrzebna aby zaplanować sobie wino.
Jeżeli pójdzie na targ czy tam gdzieś i kupi sobie 10 kg bananów to będzie wiedział że zawierają one X% cukru - a to czy wykorzysta sam środek czy ze skórkami to nie ma znaczenia bo i tak będzie miał ten 0.X kg cukru bo zawartość cukru w skórce można uznać za śladową. To podejście nie było może zbyt łopatologicznie przeze mnie napisane ale tak jak raczej nikt nie podaje wydajności soku z wydrylowanych wiśni czy zawartość soku w obranych i z wykrojonymi gniazdami jabłkach bo w końcu kupujemy całe owoce i niejako ta informacja jest do zaplanowania wina potrzebna. Wiadomo, banan bananowi nierówny - ale te informacje są jedynie poglądowe - pozwalające oszacować z grubsza przepis i zaplanować zakupy - jak ktoś chce to niech już sam sobie pomierzy dokładną zawartość cukru - i niech się podzieli wynikami :)

Pomiar jest wykonywany z wystarczającą dokładnością i pozwala oszacować zawartość cukru.
Sprowadzając sprawę do absurdu... ale w czym szacujesz tą zawartość cukru. Pomiar jest dokładny - ale jego dane nie przydatne - mierzysz zawartość cukru w "soku" z bananów - jak to odnieść do rzeczywistości i przełożyć na konkretne wartości - ale ile jesteś w stanie "wycisnąć" tego soku z bananów? Tym bardziej, że do obróbki dajesz całe banany. Więc nie powinieneś pisać banany zawierają 20% cukru ale "moszcz" bananowy zwiera 20% cukru - a to robi pewnego rodzaju różnice - jak widać z naszych pomiarów różnice są znaczące

PS: Można spróbować przeliczyć ( z grubsza ) Twoje wyniki ( 20% cukru) na kg owoców. Zakładając zawartość wody na 70% w bananach i zakładając, że cały cukier zawarty w owocu jest w postaci roztworu w tej wodzie otrzymujemy 0.2*70/100=14% co już jest podobne do zawartości które ja otrzymałem - 11.5% i 13%
Szukaj
Odpowiedz
mimazy Offline
Winiarczyk
*
10-09-2008, 09:48
Cytat:Wysłane przez Gandalf

Nie wiedzieć czemu spożywa się u nas [w Polsce..] owoce raczej średnio dojrzałe.
Na południu Europy jada się tylko żółte, lub żółte i nakrapiane owoce - całkowicie dojrzałe - sprawdziłem we Francji.
Skórka bananów zawiera wiele cennych elementów - stąd "chemiczny "morał, aby fermentować z tą że skórką.
Mam wrażenie że ten owoc (banan...) wart jest bardziej szczegółowego opracowania oraz różnych kombinacji nastawów"bananowych".
I pomyśleć , że za moich czasów był to świąteczny rarytas..
- Pozdrowienia.
Pamiętam jak dzieliliśmy z bratem jednego banana na pół- trafił się w paczce raz do roku.
A teraz te najlepsze, przejrzałe, z zawartością cukru pewnie za 20% wliczając ogonki i skórki;) kupuję na bazarku za 1 zł za kg, ostatnio nawet dają mi zniżki i gratisy (wpadam tuż przed zamknięciem, więc wszyscy są szczęśliwi) Nie chce mi się bawić, a niepokoi mnie zawartość środków konserwujących i przeciw-owadowych, więc obieram, przeciskam przez praskę do ziemniaków lub ubijam tłuczkiem i dodaję kwaśnych owoców(wiśnia z bananem pachnie jak guma do żucia:) zaś banan z cytrynami i pomarańczami w skórkach... nie da się opisać!!)
robiłem i z pekto i bez, różnicy nie widzę.

klar spod kożucha zlewam do osobnego balona, a do 54 dodaję kolejne partie owoców... jak się wypełni to będe dosładzał cukrem do oporu i powstanie wino typu grappa;)

z uwagi na cenę surowca i względy ideologiczne nie robię wina z wody, tylko z owoców, woda jest tylko tam gdzie jest potrzebna technologicznie(rozcieńczenie kwasów owocowych)
przy założeniu że 20%cukru, to kg cukru bananowego kosztuje mnie poniżej 5 zł, zaś sacharoza w sklepie 3zł...
Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
10-09-2008, 12:15
Sądzę że można by tak podsumować dyskusje na temat surowca używanego na wino jakim są banany."
Wnioski:
-używamy bananów przejrzałych
-banany kroimy ze skórą
-pulpę bananową ogrzewamy na małym ogniu przez około 1/2 godziny.
-średnia zawartość cukrów w takiej masie wynosi 16% (skóry + miazga z wnętrza bananów)
-wydajność powstawania alkoholu z takiego "cukru bananowego" nie jest stuprocentowa. W przytaczanym przykładzie wynosi 55%.
-warto stosować pektopol aby uniknąć zmętnień pektynowych w przyszłym winie (ogrzewanie pulpy unieczynnia enzymy powodujące rozkład pektyn)

Trafiłem na tabelę zawartości cukrów i kwasów w owocach. Moim zdaniem można dane o owocach potraktować jako orientacyjne. TUTAJ

Zdopingowany naszą dyskusją przeszukałem dane w internecie szukając poważnych danych które byłyby pomocne na naszym forum. Zadanie było o tyle trudne że internet to wielkie śmietnisko bo każdy może napisać co sobie chce na przykład że zawartość cukru w jednym kilogramie bananów wynosi 1,5 kg.
Można poczytać w Wikipedii co i w jakich ilościach zawierają banany. jest to stosunkowo poważne źródło. Dość powszechną wartością jaka jest podawana to 17% -20% ale na ogół nikt nie precyzuje jak należy czytać tę wartość.

Wpływ stopnia dojrzałości bananów na stopień zamiany skrobii na cukry proste. Informacja TUTAJ.
Należy używać bananów przejrzałych gdyż wówczas cała skrobia została zamieniona na cukier, a w tym stanie banany są bardzo aromatyczne i aromaty te przechodzą do przyszłego wina (ponad 3/4 skórki banana jest ciemne oraz na miąższu po zdjęciu skórki widać ciemne plamy).

Średnia zawartość cukrów w masie bananowej to 16%. Informacja TUTAJ
Do badania użyto bananów ze skórką. W pulpie bananowej składającej się z masy bananowej z wnętrza owocu i skórek zmieszanych w stosunku 2:1. W przeprowadzonym badaniu, wydajność w przerabianiu "cukru bananowego" na alkohol osiągnięto jedynie na poziomie 55%

W wyniku poszukiwań trafiłem też na taką stronę. TUTAJ.

larzwo,
zgadzam się z tobą całkowicie że pomiar zawartości cukrów jaki został wykonany refraktometrem podawał zawartość cukru w "soku bananowym" i że pomiar taki jest niedokładny bo zawyża poziom cukru w bananach.
Jednak nie prowadziłem badań naukowych i wystarczyło mi to oszacowanie.
Co do podanej przez Ciebie metody w sposób żartobliwy chciałem pokazać że jest również obarczona dużym niedomówieniem które prowadzi do błędnej interpretacji wyników. Bo co to znaczy zawartość cukru w kilogramie owoców. Zupełnie nie określałeś jak ten kilogram jest mierzony i co wchodzi w skład tegoż kilograma. Doceniam próbę precyzyjnego określenia, i mierzenia zawartości cukru w kilogramie tego co wkładałeś do "gara". Uzyskane wyniki są dość dokładne ale odnoszą się do metody stosowanej przez Ciebie. Przy pewnej dyscyplinie pomiarów możesz nawet porównywać wyniki z poprzednich lat. Jednak użyteczność podanych wartości dla innych użytkowników forum jest co najwyżej orientacyjna. Sądzę że warto zakończyć nasze przekomarzanie bo inni się zanudzą.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Virikidor Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 58
Liczba wątków: 7
Nastrój: miodowy
10-09-2008, 17:27
Możesz mi wyjaśnić dlaczego?
Ja, jak już wspominałem, fermentowałem w miazdze, jak na razie z dobrym rezultatem - fermentacja burzliwa bardzo agresywna, papkę bananową wbrew pozorom bardzo łatwo oddzielić od płynu.
Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
10-09-2008, 17:29
Virikidor,
dlaczego? Bo poprawia smak przyszłego wina.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
mimazy Offline
Winiarczyk
*
12-09-2008, 11:46
osobiście tak jak napisałem robię pulpę z obranych owoców, na zimno do balona i tyle. Połowa się pięknie klaruje, połowa zostaje w postaci czapy.

Zrobiłem eksperyment- nastawiłem nastaw, bynajmniej nie z masła maślanego:lol::hahaha: tylko z samych skórek- bardzo dojrzałe, usunąłem czubeczki (ponoć mogą tam po kwiecie pozostawać ameby- nie wiem czy to prawda czy miejska legenda) przepłukałem i zalałem drugie tyle(wagowo) wody oraz cukier i matkę drożdzową.
Po kilku dniach pracy w miazdze uzyskałem lepki, szaro mętny, śmierdzący (acz z delikatną nutką bananową) płyn. Może się nie znam, ale nie wiem czemu upieracie się przy nastawach ze skórkami...

Za to zlewałem wczoraj mirabelkowe (w tym część mi się przypaliła- mirabelki były bardzo żywe a ja nie miałem czasu i je przegotowałem) rewelacyjny posmak śliwek wędzonych albo suszonych (tych polskich tradycyjnych"wigilijnych", nie kalifornijskich) piękny kolor czerwonawo złoty od karmelu:) Nieprzypalone mirabelkowo bananowe pachnie świeżo, śliwkowo- owocowo, acz dzięki bananom nie jest takie ostre w zapachu jak same śliwki.

o wiśni z bananem już pisałem:)
Szukaj
Odpowiedz
Gandalf Offline
Konsultant
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
12-09-2008, 13:34
Sądzę że można by tak podsumować dyskusje na temat surowca używanego na wino jakim są banany."
Wnioski:
-używamy bananów przejrzałych
-banany kroimy ze skórą
-średnia zawartość cukrów w takiej masie wynosi 16% (skóry + miazga z wnętrza bananów)
-wydajność powstawania alkoholu z takiego "cukru bananowego" nie jest stuprocentowa. W przytaczanym przykładzie wynosi 55%.
[-warto stosować pektopol aby uniknąć zmętnień pektynowych w przyszłym winie [ogrzewanie pulpy unieczynnia enzymy powodujące rozkład pektyn)] - edit by Gandalf

Trafiłem na tabelę zawartości cukrów i kwasów w owocach.żna poczytać w Wikipedii co i w jakich ilościach zawierają banany. jest to stosunkowo poważne źródło. Dość powszechną wartością jaka jest podawana to 17% -20% ale na ogół nikt nie precyzuje jak należy czytać tę wartość.

Wpływ stopnia dojrzałości bananów na stopień zamiany skrobii na cukry proste. Informacja TUTAJ.
Należy używać bananów przejrzałych gdyż wówczas cała skrobia została zamieniona na cukier, a w tym stanie banany są bardzo aromatyczne i aromaty te przechodzą do przyszłego wina (ponad 3/4 skórki banana jest ciemne oraz na miąższu po zdjęciu skórki widać ciemne plamy).
[ podkreślenie - Gandalf.]..
Średnia zawartość cukrów w masie bananowej to 16%. Informacja TUTAJ
Do badania użyto bananów ze skórką. W pulpie bananowej składającej się z masy bananowej z wnętrza owocu i skórek zmieszanych w stosunku 2:1. W przeprowadzonym badaniu, wydajność w przerabianiu "cukru bananowego" na alkohol osiągnięto jedynie na poziomie 55%
[...] Sądzę że warto zakończyć nasze przekomarzanie bo inni się zanudzą.
Witam..
Kguser - Krzysztof jest bardzo wnikliwy...
Kolejny raz podzielam Jego pogląd:
1) Banany używamy b. dojrzałe, lub "przejrzałe".
2) Refraktometr mierzy zawartość cukrów na podstawie zmiany kąta załamania światłą przez roztwór zawierający ów cukier, mniej ma to wspólnego z pomiarem baligomierzem - czyli wprost - pomiaru gęstości w [ g/cm .sześć.] - Jednostka.
3) Nasza dyskusja służy do osiągnięcia kompromisu - nie będziemy kruszyli kopii o 3%, tym bardziej , że takie różnice dotyczą owoców naszych, krajowych corocznie powszechnie Nam dostępnych.
Proszę o wnikliwe czytanie argumentów Moderatorów.
To by było na tyle.
- Pozdrowienia.
M.
- Edit : - Pozwoliłem sobie na pogrubienie (podkreślenie) istotnych elementów wypowiedzi Krzysztofa - Kgusera.
Szukaj
Odpowiedz
mimazy Offline
Winiarczyk
*
02-10-2008, 10:12
wczoraj zlewałem winka znad osadów- rewelacja po raz kolejny!!

Jakkolwiek bananowość zanika, ale myślę że to nawet lepiej.

Bananowo- cytrusowe jest niezłe, ale bananowo- wiśniowe to strzał w 10 :)

Rewelacyjny efekt dała też mirabelka z bananami

niechcący przypaliła mi się małą część i zrobiłem osobno 2 litry mirabelkowo- bananowego z posmakiem przypalenizny- efekt jakbym użył suszonych śliwek- zaskakujący, ale przyjemnie.
Klaruje się bardzo ładnie.

Brzoskwinie z bananem niestety raczej nie zachwycą wcześniej niż za kilka lat, ale człowiek z eksperymentów wyciąga wnioski. Brzoskwinie są wspaniałe na powidła, może na palinkę, ale nie na wino.
Szukaj
Odpowiedz
=malutki= Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 37
15-11-2008, 17:09
wlasnie pogotowałem banany i mysle żeby je w tej breji pofermentowac w miazdze z 3 dni ? Wskazana?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
larzwo Offline
Starszy winiarczyk
**
15-11-2008, 17:24
Nie zaszkodzi. Ja fermentuje tydzień.
Szukaj
Odpowiedz
=malutki= Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 37
15-11-2008, 17:44
Okej to zostawie cała breje ze skorkami na pare dni. Dzieki.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (7): « Wstecz 1 2 3 4 5 … 7 Dalej »
Idź do strony 

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Egzotyczne v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 8 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 24-05-2025, 20:01 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa