Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suszone pomidory - zastosowanie
#1
Cytat:Wysłane przez sasza

(...........) dodać pokrojone suszone pomidory (............)

/sasza

Suszone pomidory- od dawna za nimi przepadam. I tak się zabierałem, zabierałem- aż w końcu zawziąłem się i w weekend zrobiłem. Wyszły rewelacyjne. Trochę szokująca ilość- z ok. 4 kg słoik ok. ...0,35 l. Ale warto było. Polecam.
Odpowiedz
#2
piper, z nieba mi spadasz! Też miałam znienacka fazę na suszenie pomidorów, osiągnęłam pięć słoików po dżemie w tym jeden takich wysuszonych na wióry, bo za długo siedziały w suszarce. A teraz poproszę jakiś subtelny przepisik, a temat o suszonych pomidorach Frida potem oddzieli ewentualnie...
Jak suszyłeś, nota bene?
Odpowiedz
#3
Bardzo proszę :

różne rodzaje zieleniny np sałata lodowa ,masłowa,rzymska,endywia,rukola
biała mozzarella
czarne oliwki
100 gram wędzonego łososia
ząbek czosnku
pomidory suszone
oliwa
białe wino
Świeża bazylia

pomidory namoczyć w oliwie z odrobiną białego wina i pokroić w małe cząstki
sałatę i bazylię porozrywać na małe kawałki,łososia, mozzarellę i oliwki pokroić,czosnek rozdusić
Połączyć wszystkie składniki i polać oliwą od pomidorów.
Pozdrawiam
Odpowiedz
#4
Suszone pomidory, mniam, :slinka: stosuje je nader często, a bywa że potrafię kilka zjeść bez dodatków.
Odpowiedni gatunek do suszenia już jest (tzw śliwkowe, o wydłużonym kształcie, uprawa polna, pyszne, mięsiste i aromatyczne) czosnek, bazylia sól kamienna lub morska też, tylko Słońca Brak:(, można się wspomagać suszarkami do warzyw ale to już nie to samo a i koszt wysoki. No, a ususzone do słoika i zalać aromatyczną oliwą.
Może jeszcze będzie ciepło:eyes::(
Odpowiedz
#5
Jeszcze jeden

Pierś z kurczaka,
makaron penne,
świeży ogórek,
pomidory suszone,
2 ząbki czosnku,
tymianek świeży lub zioła prowansalskie.

mięso płuczemy kroimy w kostkę i smażymy na lekko rumiany kolor z dodatkiem soli i rozduszonego ząbka czosnku,makaron gotujemy al dente ,pomidory i ogórki kroimy .Całość łączymy w jedną całość dodając drugi ząbek czosnku,tymianek lub zioła i oliwę z oliwek.
Odpowiedz
#6
Cytat:Wysłane przez Megana
piper, z nieba mi spadasz!

Miło tak komuś spaść z nieba...
A robiłem to tak: na placu targowym wypytywałem sprzedawczynie o pomidory najbardziej mięsiste, z dużą ilością stosunkowo suchego miąższu i minimalną ilością pestek. Na odmianach nikt się za bardzo nie znał, ale podobno najlepsze są bawole serca lub malinówki (te ostatnie przy okazji ładnie pachną). Na początek kupiłem 3 kg. Opłukałem i zacząłem pozbywać się pestek: najpierw kroiłem na ćwiartki (od góry), wycinałem szypułkę- i już. Drugi sposób: na połówki (z boku), potem szypułka- i też dobrze, nawet łatwiej. Dobrze, jak kawałki są w miarę podobnej wielkości.
Następnie do piekarnika włożyłem blachę (wyłożoną folią aluminiową- mniej mycia!) i na ruszt (siatkę) poukładałem pomidorki lekko (minimalnie) posypane solą. Temperaturka na ok. 100 stopni (przy termoobiegu wystarczy pewnie ok. 75). No i po ok 7-10 godzinach (ja wolę takie nie na wiór wysuszone, tylko sprężyste jeszcze trochę) do słoiczka, ząbek czosnku, trochę bazylii, oliwa z oliwek. I silna wola, żeby chociaż troszkę postało. Bo smakuje rewelacyjnie.
Odpowiedz
#7
Jeszcze:

suszone pomidory i świeżą bazylię oraz odrobinę rozmarynu kroimy bardzo drobno i wyrabiamy z serem feta ,lub serem ricotta, jeśli ktoś woli łagodny smak,na jednorodną pastę z dodatkiem oliwy z oliwek i smarujemy tum grzanki podajemy posypane ziołami.
Odpowiedz
#8
Też kupiłam te podłużne, ale raz posiedziały w suszarce za długo i chrupały. Mam nadzieję, że w oliwie zmiękną. Jakby zmiksować i zrobić sos? plecionko, będzie inny niż z koncentratu, prawda?
Odpowiedz
#9
Megano, te mocno wysuszone zetrzyj na tarce, lub rozdrobnij w inny sposób ,wymieszaj z suszonym i roztartym rozmarynem ,bazylią ,czosnkiem granulowanym ,lub własnym suszonym i solą morską .Uzyskasz doskonałą przyprawę do mozzarelli .

Jeśli już moczysz w oliwie musisz dodać białego wina i odrobinę octu balsamicznego inaczej nie zmiękną zbyt mocno.

Zmiksować owszem ,ale też z winem octem i oliwą z oliwek do tego zioła ,czosnek i oliwki też zmiksowane ,powstanie coś w rodzaju pesto ,doskonałe do kanapek i drobiu saute.
Odpowiedz
#10
Drobiu nie jadam, ale i tak dzięki za inspiracje :)
Swoją drogą, te połówki pomidorów w oliwie w słoiczkach wyglądają prześlicznie...
Odpowiedz
#11
Przepraszam Meganko ,zapomniałem że jesteś wege w takim razie zastosuj taką pastę do pieczonych bakłażanów lub smażonej cukinii, lub pieczonych i drążonych połówek ziemniaków ze skórką.

Pozdrawiam
Odpowiedz
#12
Dla Megany i nie tylko
Cukinie faszerowane

Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć w środku w łódeczkę

Farsz
paczka kaszki kus-kus
1 słoik pomidorów suszonych,
ser żółty 25 - 30 dag
zioła wg fantazji, sól, pieprz, łyżeczka masła

Odmierzyć odpowiednią ilość wody, zagotować, rozpuścić we wrzątku masło, zdjąć z ognia, wsypać kaszę, zamieszać, przykryć. Po 10 minutach zamieszać widelcem, zostawić do ostygnięcia.
Ser utrzeć na drobne wiórki, pomidory wyjąć z oliwy, pokroić drobno, ale bez przesady, dołożyć do kaszy pomidory, ser, wsypać zioła, przyprawić do smaku. Farsz słabo się klei, ale w czasie pieczenia ser zadziała jak lepiszcze.
Cukinie wypełnić farszem, zrobić górkę, posypać jeszcze trochę serka na wierzch dla ozdoby.
Foremkę natłuścić oliwą spod pomidorów, piec ok. 30 do 40 minut w temp. +-150 st. C – czas zależy od wielkości cukini.
Podawać z sosem, np. pomidorowym. Smaczne są również na zimno.
Odpowiedz
#13
Danusiu - a Twoja słynna sałatka z pomidorami suszonymi? Ta, która należy do żelaznego menu naszych spotkań.
Odpowiedz
#14
Muwisz, masz!
Pół paczki makaronu - koniecznie kokardki,
1 mały słoiczek czarnych oliwek,
3-4 średnie ogórki małosolne (mogą być kiszone, ale niezbyt kwaśne),
1 mały słoiczek marynowanych pieczarek,
1 słoik suszonych pomidorów w oliwie,
1 czerwona papryka,
suszona bazylia, albo zestaw "zioła do sałatki",
sól, pieprz, natka od pietruszki (dowolnie).

Makaron ugotować, ma być jęrny i zachować kształt, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, wlać łyżkę oliwy spod pomidorów, wymieszać, żeby się nie zlepił.
Ogórki pokroić, ale nie bardzo drobno, pieczarki na cienkie plasterki, oliwki na 3 kółka, pomidory w paski, natkę posiekać, dodać zioła, sól (ostrożnie, bo ogórki są słone), pieprz - najlepiej zmielić wprost do sałatki, dodać trochę oliwy spod pomidorów. Wszystkie składniki wymieszać.
Sałatka może stanowić samodzielne danie.

[Obrazek: 0529cbc67e81b091.jpg]
Odpowiedz
#15
Najlepsze pomidorki na suszone to podłużne lima, granit, red hunter (miesiste i twarde).
Ulubiony przepis w jesiennym sezonie:
1) makaron al dente,
2) usmażone na masełku kurki z cebulką i ząbkiem czosnku,
3) pokrojone suszone pomidorki,
4) parmezan do posypania,
5) sól, pieprz do smaku.
1-3 wymieszać, pokropic olejem (słonecznikowym bo oliwa dominuje smak pomidorów) z pomidorów, posypać 4, do tego lampka wytrawnego wina własnej produkcji - dla mnie bomba.
Dla bywalców rykowiska można wypróbować wersję z rydzami.
Odpowiedz
#16
Pomidory ,pół słoika posiekać bardzo drobno lub zmielić maszynką do mięsa.
Posiekać ząbek czosnku, wszystko bardzo dokładnie wymieszać z kostką miękkiego masła.
Doskonałe do chlebka.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości