24-04-2008, 06:26
Ponieważ temat zniknął przypadkowo a część postów znalazła się w innym wątku po połączeniu, ponawiam .
do tej pory:
nautes poradził by dodać żubrówki ,ewentualnie trawy turówki wonnej.
sawer poradził
1. Przerobić na wermut
2. Przerobić na calvados
3. Kupaż (np. z aroniowym)
Poza tym podobnie jak inni radził macerację rodzynek w winie
czyzo3 dolanie soku z herbapolu
plecionkarz dodał macerację śliwek suszonych
Jest jeszcze kilka sposobów oto co uczyniłem ja .
Do około 30 l wina pustego w smaku jabłkowego około 9-10% alk. blg 0 dodałem:
-3 kilogramową puszkę ananasa krojonego
-1kg rozdrobnionych suszonych daktyli
-2 duże pomarańcze sparzone wrzątkiem i pokrojone w kostkę
-6 cytryn sparzonych wrzątkiem i pokrojonych w kostkę
-0,5 kg cukru rozpuszczonego w 0,5 l owego wina [żeby dodatkowo nie rozwadniać]
-pożywka i
-drożdże aktywne bayanus
pięknie ruszyło ,a tak wyglądało ,ponieważ wczoraj po ponad tygodniu oddzieliłem owoce.
mam zamiar je doprawić ziołami lub korzeniami myślałem o mieszance ziela angielskiego, cynamonu, imbiru i goździków wyszłoby wtedy w typie sangrii napiszcie co myślicie ,a może macie lepszy pomysł.
Proszę o komentarze do moich działań
Pozdrawiam Maciej plecionka
do tej pory:
nautes poradził by dodać żubrówki ,ewentualnie trawy turówki wonnej.
sawer poradził
1. Przerobić na wermut
2. Przerobić na calvados
3. Kupaż (np. z aroniowym)
Poza tym podobnie jak inni radził macerację rodzynek w winie
czyzo3 dolanie soku z herbapolu
plecionkarz dodał macerację śliwek suszonych
Jest jeszcze kilka sposobów oto co uczyniłem ja .
Do około 30 l wina pustego w smaku jabłkowego około 9-10% alk. blg 0 dodałem:
-3 kilogramową puszkę ananasa krojonego
-1kg rozdrobnionych suszonych daktyli
-2 duże pomarańcze sparzone wrzątkiem i pokrojone w kostkę
-6 cytryn sparzonych wrzątkiem i pokrojonych w kostkę
-0,5 kg cukru rozpuszczonego w 0,5 l owego wina [żeby dodatkowo nie rozwadniać]
-pożywka i
-drożdże aktywne bayanus
pięknie ruszyło ,a tak wyglądało ,ponieważ wczoraj po ponad tygodniu oddzieliłem owoce.
mam zamiar je doprawić ziołami lub korzeniami myślałem o mieszance ziela angielskiego, cynamonu, imbiru i goździków wyszłoby wtedy w typie sangrii napiszcie co myślicie ,a może macie lepszy pomysł.
Proszę o komentarze do moich działań
Pozdrawiam Maciej plecionka
