22-09-2008, 11:14
Jeszcze co prawda nic nie mierzyłem ale wyciągnąłem parę książek pszczelarskich i poczytałem. Są to rozważania teoretyczne oparte na udokumentowanych badaniach.
Opieram się na dwóch książkach
Encyklopedia Pszczelarstwa i Hodowla Pszczół.
Zawartość cukrów inwertowanych od 55,2 5 do 83,36 %
Gęstość miodu do 1,3966 (przy 21 % wody) do 1,451 (przy 13,2 % wody)
Czyli przyjmując wartości graniczne 83,36 % z 1,451 daje 1,21 kg cukru w litrze miodu.
Zdaję sobie sprawę, że jest to przypadek ekstremalny ale możliwy.
Dla jasności dodam, że w tej samej książce piszą, że dwójniak ma 48-50 Bllg.
Wartość 54 Blg dla dwójniaka jest również bardzo prawdopodobna przy miodach owocowych gdzie dodajemy 20-25 % soku w stosunku do objętości brzeczki czyli 2,5 l w 10 litrach. Jeśli przyjmiemy wielkość Blg w soku 10 – 20 to podniesie nam wartość Blg dwójniaka o 2,5 do 5 Blg .
Myślę, że teoretycznie wyjaśniłem możliwość zaistnienia Blg 54 przy starcie dwójniaka.
Edycja
Sam przy dosładzaniu przyjmuję 1 kg cukru w 1 l miodu bo tak jest wygodnie a jak wyjdzie słodsze nie szkodzi.
Opieram się na dwóch książkach
Encyklopedia Pszczelarstwa i Hodowla Pszczół.
Zawartość cukrów inwertowanych od 55,2 5 do 83,36 %
Gęstość miodu do 1,3966 (przy 21 % wody) do 1,451 (przy 13,2 % wody)
Czyli przyjmując wartości graniczne 83,36 % z 1,451 daje 1,21 kg cukru w litrze miodu.
Zdaję sobie sprawę, że jest to przypadek ekstremalny ale możliwy.
Dla jasności dodam, że w tej samej książce piszą, że dwójniak ma 48-50 Bllg.
Wartość 54 Blg dla dwójniaka jest również bardzo prawdopodobna przy miodach owocowych gdzie dodajemy 20-25 % soku w stosunku do objętości brzeczki czyli 2,5 l w 10 litrach. Jeśli przyjmiemy wielkość Blg w soku 10 – 20 to podniesie nam wartość Blg dwójniaka o 2,5 do 5 Blg .
Myślę, że teoretycznie wyjaśniłem możliwość zaistnienia Blg 54 przy starcie dwójniaka.
Edycja
Sam przy dosładzaniu przyjmuję 1 kg cukru w 1 l miodu bo tak jest wygodnie a jak wyjdzie słodsze nie szkodzi.