• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu) v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 8 Dalej »

Ilość Blg w różnych winach

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Ilość Blg w różnych winach
Alder Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 31
Liczba wątków: 7
Dołączył: 10 2010
Lokalizacja: Warszawa
#1
29-11-2010, 14:46
1. Ktoś posiada jakąś tabelkę jakie wartości Blg określają rodzaj wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, słodkie?

2. Pytanie odnośnie winomierza (cukromierza) Biowinu a mianowicie w instrukcji jest tabelka blg = % a na dole pisze że w obliczeniach uwzględniono wpływ niecukrów w moszczu czyli jeśli pomiar wskazuje mi 22blg to muszę coś odejmować by z tabelką sprawdzić ile wyniesie zakładana moc czy biorę te 22blg i wedle tabeli wiem że wyjdzie 10.4, bo troszke zgłupiałem przez tą notatke.
Szukaj
Odpowiedz
Kalafior Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 272
Liczba wątków: 12
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Gilowice k/Pszczyny
Nastrój: niestety ostatnio troszkę mniej winny....:-(
#2
29-11-2010, 14:53
ad 1. np tu: http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?...&tid=12523
Szukaj
Odpowiedz
Skrzych
Unregistered
 
#3
29-11-2010, 14:57
Pierwsze zdanie na ulotce Biowinu dołączanej do cukromierza brzmi: "Przed przeczytaniem spalić!!!"

Poczytaj tu: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...86#pid1586
Odpowiedz
Alder Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 31
Liczba wątków: 7
Dołączył: 10 2010
Lokalizacja: Warszawa
#4
29-11-2010, 22:43
Jak ktoś może to proszę o przełożenie tych gram w przybliżeniu na stopnie Blg.

wytrawne (do 4 g/l)
półwytrawne (4,1 - 12 g/l)
półsłodkie (12,1 - 45 g/l)
słodkie (45,1 - 100 g/l)
bardzo słodkie (powyżej 100 g/l)

45g - 4.5 BLg ?
100g - 10 Blg ?

Im wiecej gram tym chyba wyższy rozrzut Blg.
Szukaj
Odpowiedz
Kalafior Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 272
Liczba wątków: 12
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Gilowice k/Pszczyny
Nastrój: niestety ostatnio troszkę mniej winny....:-(
#5
30-11-2010, 08:13
może to pomoże http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=562
Szukaj
Odpowiedz
Alder Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 31
Liczba wątków: 7
Dołączył: 10 2010
Lokalizacja: Warszawa
#6
01-12-2010, 16:36
wytrawne (do 4 g/l)
półwytrawne (4,1 - 12 g/l)
półsłodkie (12,1 - 45 g/l)
słodkie (45,1 - 100 g/l)
bardzo słodkie (powyżej 100 g/l)

Czyli Blg:
wytrawne (0 BLG)
półwytrawne (0,4 - 1,2 BLG)
półsłodkie (1,2 - 4,5 BLG)
słodkie (4,5 - 9,7 BLG)
bardzo słodkie (powyżej 9,7 BLG)
Szukaj
Odpowiedz
Andy05 Offline
Nalewkarz Eksperymentator
*****
Liczba postów: 2.097
Liczba wątków: 32
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Kalisz
#7
01-12-2010, 16:41
obiektywnie - pewnie tak - po uwzględnieniu mocy wina i poprawek na niecukry :nie: ,

subiektywnie: :jezor:

Andrzej
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Jacek1957 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 82
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: Oshawa, Canada
Nastrój: taki sobie
#8
02-04-2011, 18:35
Witam, nastawilem 20 l wina czerwonego Shiraz z koncentratu winnego 12 L + woda. Wyszlo blg 27.0 bez dodadawania cukru, sam sok i woda. Czyli jak to drozdze przerobia, to bedzie 18% alkoholu????
Odpiszcie czy to prawda, chce zrobic wino max. mocne dla znajomych :diabelek:
Szukaj
Odpowiedz
Angelos Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 122
Liczba wątków: 12
Dołączył: 01 2011
Lokalizacja: Szydłowiec
#9
02-04-2011, 18:42
Wyjdzie około 18%, tylko do takiego poziomu nie wszystkie drożdże potrafią dociągnąć. Chyba tylko bayanusy.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#10
02-04-2011, 18:44
18% to wersja optymistyczna, zapomniałeś o poprawce na niecukry (średnia dla soku -4) Ja bym liczył raczej na jakieś 15 %.
Szukaj
Odpowiedz
Angelos Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 122
Liczba wątków: 12
Dołączył: 01 2011
Lokalizacja: Szydłowiec
#11
02-04-2011, 19:22
No fakt. Zapomniałem o niecukrach.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Jacek1957 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 82
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: Oshawa, Canada
Nastrój: taki sobie
#12
04-04-2011, 23:31
Drozdze uzylem EC-1118 firmy Lalvin robia ich tu na miejscu w Canadzie. Czyli pewnie musze je pedzic az nie padna,niby sa do 18% ale kto to wie?? No ale wracajac do pytania, z tej ilosc blg 27, ma niby wysc 18% prawda?
Ijeszcze jedna sprawa, mam ok.30 butelek wina czerwonego robinego z soku, ale gdy jeszcze bylem zielony, no i nie smakuje za bardzo dobrze, nie jest kwasne, tylko jakies mdle. Kolor jest ok, czy jest sposob i sens by jeszcze raz je fermentowac? Jesi tak, to w jaki sposob. Prosze o porade jak to zrobic lub jakis link do tego. Dzieki.
Szukaj
Odpowiedz
janzz Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 50
Liczba wątków: 3
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Daleko za morzami...
#13
05-04-2011, 02:22
EC-1118 to właśnie bayanusy. Podobnie jak Premier Cuvee z Red Star.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu) v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 8 Dalej »

Ilość Blg w różnych winach


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 14-06-2025, 02:17 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa