Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ilość Blg w różnych winach
#1
1. Ktoś posiada jakąś tabelkę jakie wartości Blg określają rodzaj wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, słodkie?

2. Pytanie odnośnie winomierza (cukromierza) Biowinu a mianowicie w instrukcji jest tabelka blg = % a na dole pisze że w obliczeniach uwzględniono wpływ niecukrów w moszczu czyli jeśli pomiar wskazuje mi 22blg to muszę coś odejmować by z tabelką sprawdzić ile wyniesie zakładana moc czy biorę te 22blg i wedle tabeli wiem że wyjdzie 10.4, bo troszke zgłupiałem przez tą notatke.
Odpowiedz
#2
ad 1. np tu: http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?...&tid=12523
Odpowiedz
#3
Pierwsze zdanie na ulotce Biowinu dołączanej do cukromierza brzmi: "Przed przeczytaniem spalić!!!"

Poczytaj tu: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...86#pid1586
Odpowiedz
#4
Jak ktoś może to proszę o przełożenie tych gram w przybliżeniu na stopnie Blg.

wytrawne (do 4 g/l)
półwytrawne (4,1 - 12 g/l)
półsłodkie (12,1 - 45 g/l)
słodkie (45,1 - 100 g/l)
bardzo słodkie (powyżej 100 g/l)

45g - 4.5 BLg ?
100g - 10 Blg ?

Im wiecej gram tym chyba wyższy rozrzut Blg.
Odpowiedz
#5
może to pomoże http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=562
Odpowiedz
#6
wytrawne (do 4 g/l)
półwytrawne (4,1 - 12 g/l)
półsłodkie (12,1 - 45 g/l)
słodkie (45,1 - 100 g/l)
bardzo słodkie (powyżej 100 g/l)

Czyli Blg:
wytrawne (0 BLG)
półwytrawne (0,4 - 1,2 BLG)
półsłodkie (1,2 - 4,5 BLG)
słodkie (4,5 - 9,7 BLG)
bardzo słodkie (powyżej 9,7 BLG)
Odpowiedz
#7
obiektywnie - pewnie tak - po uwzględnieniu mocy wina i poprawek na niecukry :nie: ,

subiektywnie: :jezor:

Andrzej
Odpowiedz
#8
Witam, nastawilem 20 l wina czerwonego Shiraz z koncentratu winnego 12 L + woda. Wyszlo blg 27.0 bez dodadawania cukru, sam sok i woda. Czyli jak to drozdze przerobia, to bedzie 18% alkoholu????
Odpiszcie czy to prawda, chce zrobic wino max. mocne dla znajomych :diabelek:
Odpowiedz
#9
Wyjdzie około 18%, tylko do takiego poziomu nie wszystkie drożdże potrafią dociągnąć. Chyba tylko bayanusy.
Odpowiedz
#10
18% to wersja optymistyczna, zapomniałeś o poprawce na niecukry (średnia dla soku -4) Ja bym liczył raczej na jakieś 15 %.
Odpowiedz
#11
No fakt. Zapomniałem o niecukrach.
Odpowiedz
#12
Drozdze uzylem EC-1118 firmy Lalvin robia ich tu na miejscu w Canadzie. Czyli pewnie musze je pedzic az nie padna,niby sa do 18% ale kto to wie?? No ale wracajac do pytania, z tej ilosc blg 27, ma niby wysc 18% prawda?
Ijeszcze jedna sprawa, mam ok.30 butelek wina czerwonego robinego z soku, ale gdy jeszcze bylem zielony, no i nie smakuje za bardzo dobrze, nie jest kwasne, tylko jakies mdle. Kolor jest ok, czy jest sposob i sens by jeszcze raz je fermentowac? Jesi tak, to w jaki sposob. Prosze o porade jak to zrobic lub jakis link do tego. Dzieki.
Odpowiedz
#13
EC-1118 to właśnie bayanusy. Podobnie jak Premier Cuvee z Red Star.



Skocz do: