Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino ryżowe - przepis na balon 10l
#1
W związku z tym, że mam obecnie wolny jeden balon 10 litrowy chciałem w nim zrobić winko ryżowe z przepisu Skrzycha:
Składniki:
7,5l + 1,2l = 8,7l wody
2 kg ryżu
1,5kg + 1,3kg = 2,8kg cukru
50g kwasku cytrynowego
20-50dkg rodzynek
5g pożywki
drożdże winne Tokay lub Sherry

Podany przepis jest na 10 litrów wina więc przydałby się balon 15 litrów...niestety takiego jeszcze nie mam. I teraz pytanie: o ile zmniejszyć proporcje składników aby otrzymać wino o podobnych walorach smakowych wykonane w balonie o pojemności 10 litrów?
Odpowiedz
#2
A rozwiązanie z zakupem fermentatora nie wchodzi w grę? (na Allegro są po 10 zł) Po odrzuceniu farfocli miałbyś 10 literków wina.
Odpowiedz
#3
W zasadzie to mam pojemnik fermentacyjny :eyes:
Jest to plastikowy pojemnik po marmoladzie (czyli dopuszczony do kontaktu z żywnością) którego wcześniej używałem przy fermentacji winogron w miazdze. O ile dobrze pamiętam to ma pojemność 12 lub 14 kg.
Tylko jak w przypadku ryżu mam to zrobić: przykryć podobnie jak z owocami gazą czy plastikową przykrywką z otworem i rurką fermentacyjną?
Odpowiedz
#4
Przykryć dekielkiem nie zatrzaskując go, rurka nie jest potrzebna podczas fermentacji burzliwej. Jeśli masz otwór na rurkę, to wsadź tam trochę waty.
Odpowiedz
#5
Mam kilka przykrywek więc w jednej chyba wytnę otwór i zatkam go watą. Teraz jeszcze jedno pytanie: w przepisie Skrzycha pierwszy obciąg wina jest po ok. 6 tygodniach. Czy wino może przez taki okres fermentować w plastiku a dopiero po pierwszym obciągu wylądować w szklanym balonie?
Odpowiedz
#6
Jeśli masz otworek w deklu to go zatkaj watą, jeśli nie masz to go nie wycinaj. Dwutlenek węgla spokojnie wydostanie się na zewnątrz. Ja nie zatrzaskuję dekla, tylko go równo układam na wiadrze. Nastaw spokojnie może stać w fermentatorze do końca burzliwej fermentacji.
Odpowiedz
#7
Ok, dzięki za pomoc. Dziś udaję się do biedronki po potrzebne składniki i jutro zaczynam...
Pozdrawiam
Odpowiedz
#8
Jednak chyba zdecyduje się się na wykonanie pierwszego ryżowca w balonie a nie w pojemniku plastikowym. Mam pytanko - czy takie proporcje odpowiednio pomniejszone z przepisu Skrzycha będą odpowiednie na balon 10 litrowy:
5,65+ 0,9 = 6,55 litra wody
1,5 kg ryżu
1,12 kg + 0,97 kg = 2,09 kg cukru
37 g kwasku cytrynowego
15-37 dkg rodzynek

Nastaw będzie miał odpowiednią ilość miejsca? Nie popełniłem nigdzie błędu w obliczeniach?
Odpowiedz
#9
A w internetowych sklepach winiarskich są specjalne korki silikonowe do rurek do fermentatorów (~ 2,50 zł). Wiercisz w pokrywce otwór fi 15-16, wkładasz korek i rurkę i bulgocze, że aż miło....:drink:

Polecam, bo sam mam takie trzy zestawy...:spoko:
Odpowiedz
#10
@Wozo, powiedz, dlaczego masz obawy przed fermentatorem???

@Olmiś - z wierceniem otworów i wstawianiem uszczelek i rurek to szkoda fatygi. Chyba, że dla uzyskania efektów wizualno-akustycznych (takie bulgotanie może hipnotyzować :))
Odpowiedz
#11
Jakoś nigdy nie byłem przekonany do plastików. W balonie zawsze mam podgląd i wiem co się dzieje w środku. Wszystko jest szczelne i nie dostaną mi się tam żadne śmieci podczas otwierania, zaglądania do środka, mieszania itp. W przyszłym roku i tak zainwestuje prawdopodobnie w dwa większe balony 15 i 25 litrów. Teraz jest już dość zimno i aby nastaw miał odpowiednią temperaturę w okresie burzliwej fermentacji pojemnik będzie musiał stać w pokoju...a myślę że, rodzina nie będzie zadowolona na widok dużego wiadra w pokoju w okresie grudniowych świąt:)
Odpowiedz
#12
Eeee tam. Słabe masz argumenty. Zrobisz raz wino z użyciem fermentatora i już nie będziesz chciał inaczej :) A winiarnię możesz ulokować w piwnicy.
Odpowiedz
#13
Piwnicy niestety nie mam, jest co prawda mała spiżarnia ale temperatura w zimie nie przekracza tam 10 stopni... Powiedzcie lepiej jak tam moje obliczenia proporcji:)
Odpowiedz
#14
Aby skorygować objętość nastawu należy przemnożyć poszczególne składniki przez np. 0,6 itp. Jeśli tak zrobiłeś to proporcje będą zachowane. Natomiast jak na 10 litrowy balon to masz tego wszystkiego za dużo. Po dodaniu drugiej partii syropu będziesz miał przeszło 9,6 litra - a to ciągle jeszcze fermentacja burzliwa. Do tego weź pod uwagę, że dodane rodzynki napęcznieją zajmując więcej miejsca niż pierwotnie.
Odpowiedz
#15
Rob w fermentatorze, Nie bedziesz musial wydlubywac ryzu z baniaka. Tylko nie zlewaj przed calkowitym odfermentowaniem cukru, bo ryzowiec lubi wtedy stanac. Nie boj sie plastiku, to nic takiego:) tylko zmierz ile to wiadro ma pojemnosci bo 14kg to moze byc 10l wiec i tak go nie wykorzystasz.
Odpowiedz
#16
Kup od razu fermentator 33 litrowy i schowaj go w szafie :). Skoro masz zamiar dokupić większe butle - będzie jak znalazł.
Odpowiedz
#17
...a macie jakieś namiary na w miarę tanie pojemniki fermentacyjne? Na allegro są po 18 zł za 33 litrowy a na euro-win 21 zł za pojemnik 33 litry z otworem i korkiem. Przesyłki jednak trochę drogie...na allegro chcą aż 14 złoty.
Odpowiedz
#18
Teraz zmierzyłem pojemność pojemnika plastikowego które posiadam. Ma tylko 12 litrów...chyba raczej nie da rady w nim bezpiecznie zrobić. Nie wiem jak się bardzo podnosi poziom przy winie ryżowym bo jeszcze nie robiłem.
Odpowiedz
#19
Zapytaj Mamcara, może tam jeszcze coś zostało - http://www.wino.org.pl/forum/showthread.php?pid=0#pid0
Odpowiedz
#20
Hej. Czy jako pojemnik fermentacyjny mogę użyć taki garnek kamionkowy tylko że o pojemności około 32l??

Chce w nim zrobić wino ryżowe, i przeprowadzić w nim fermentację burzliwą, czyli liczę około 4 tygodnie.


Załączone pliki Obrazki
   
Odpowiedz
#21
Myślę, że szanse powodzenia są duże. Tylko na wierzch szmatka + jakaś gumka dookoła. Ja osobiście dodałbym jeszcze zwykłą pokrywkę od garnka (na wszelki wypadek)
Odpowiedz
#22
Tak, mam już przygotowaną dużą pokrywkę.

Dziękuję i pozdrawiam !
Odpowiedz
#23
Cytat:Wysłane przez logistic90
Hej. Czy jako pojemnik fermentacyjny mogę użyć taki garnek kamionkowy tylko że o pojemności około 32l??

Chce w nim zrobić wino ryżowe, i przeprowadzić w nim fermentację burzliwą, czyli liczę około 4 tygodnie.
Witaj..
To jest bardzo dobre rozwiązanie - sam używam takiego.
A mam ich kilka.
Ręcznie łatwo zamieszać cokolwiek.
Latwo umyć i odkazić - byle nie zbyt gorąca wodą - bezzasadnie obawiam się pęknięcia - nawyk wyniesiony z chemii.
Pozdrowienia..
M.
Odpowiedz
#24
Aha to dobrze bo bałem się że nastaw "przesiąknie" tym pojemnikiem.
Wiem, że do kiszenia ogórków to sie spisał całkiem nieźle ;) ale miałem wątpliwości co do wina, które zawiera tam jakieś %.
Odpowiedz
#25
Cytat:Wysłane przez logistic90
Aha to dobrze bo bałem się że nastaw "przesiąknie" tym pojemnikiem.
Wiem, że do kiszenia ogórków to sie spisał całkiem nieźle ;) ale miałem wątpliwości co do wina, które zawiera tam jakieś %.

Nastaw nie przesiąknie pojemnikiem. Może jednak przejść zapachami czy to ogórków czy kapusty jeżeli takowe są w kamionce. Oprócz dokładnego mycia musisz pozbyć sie także wszystkich obcych zapachów.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości