14-11-2008, 11:42
przepis znaleziony w necie 
SER TYPU BLEU
Ser ten jest o wiele prostszy w otrzymaniu niż sery miękkie i nie wymaga zakupu kultur starterowych – wystarczy zebrać pleśń z ulubionego przez nas sera (Roquefort, Gorgonzola, Rokpol) i dodać do masy serowej. Przygotowanie: W celu stworzenia inoculum 1 łyżeczkę pleśni z sera bleu zmiksować z ¼ szklanki zimnej, czystej wody. 1,5kg tłustego twarogu krowiego rozdrobnić na grudki, które posolić 2 łyżeczkami soli a następnie zalać zawiesiną pleśni. Po równomiernym rozprowadzeniu zawiesiny masę serową pozostawić w prasie serowej na noc do ocieknięcia. Grudki nie należy za mocno ściskać, powinno pozostać między nimi powietrze. Rankiem usunąć ser z prasy i porobić w nim dziurki wysterylizowanym (wygotowanym/zanurzonym w spirytusie) prętem. Pręt wbijać na głębokość ok 6mm co 2,5cm. W powierzchnię sera wetrzeć sól, i zawinąć go w wygotowaną, suchą szmatkę. Całość umieścić na nierdzewiejącym statywie i odstawić w chłodne miejsce (np. do piwnicy). Wilgotność powietrza możemy zwiększyć ustawiając pod pudełkiem garnek z wodą. Ser należy codziennie obracać i wymieniać szmatkę. Po 7- 10 spód sera przyjmie kolor biały. Po 2 miesiącach rozrośnie się niebieska pleśń, aczkolwiek ser może dojrzewać dłużej.

SER TYPU BLEU
Ser ten jest o wiele prostszy w otrzymaniu niż sery miękkie i nie wymaga zakupu kultur starterowych – wystarczy zebrać pleśń z ulubionego przez nas sera (Roquefort, Gorgonzola, Rokpol) i dodać do masy serowej. Przygotowanie: W celu stworzenia inoculum 1 łyżeczkę pleśni z sera bleu zmiksować z ¼ szklanki zimnej, czystej wody. 1,5kg tłustego twarogu krowiego rozdrobnić na grudki, które posolić 2 łyżeczkami soli a następnie zalać zawiesiną pleśni. Po równomiernym rozprowadzeniu zawiesiny masę serową pozostawić w prasie serowej na noc do ocieknięcia. Grudki nie należy za mocno ściskać, powinno pozostać między nimi powietrze. Rankiem usunąć ser z prasy i porobić w nim dziurki wysterylizowanym (wygotowanym/zanurzonym w spirytusie) prętem. Pręt wbijać na głębokość ok 6mm co 2,5cm. W powierzchnię sera wetrzeć sól, i zawinąć go w wygotowaną, suchą szmatkę. Całość umieścić na nierdzewiejącym statywie i odstawić w chłodne miejsce (np. do piwnicy). Wilgotność powietrza możemy zwiększyć ustawiając pod pudełkiem garnek z wodą. Ser należy codziennie obracać i wymieniać szmatkę. Po 7- 10 spód sera przyjmie kolor biały. Po 2 miesiącach rozrośnie się niebieska pleśń, aczkolwiek ser może dojrzewać dłużej.