Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mój żółty ser - fotorelacja
Wreszcie udało mi się zabrać do roboty i wyprodukować kolejny serek. Poniżej opis procesu z fotodokumentacją.

1. etap - podgrzewanie do 65-70 st. w celu pasteryzacji. Podgrzanie 25L mleka wymaga ok. 1 godziny. trzeba mieszać żeby nie poprzywierało do dna.

Używam mleka od krowy, mam źródło w pobliskiej wsi. Podobno UHT się nie nadaje natomiast można używać mleka po mikrofiltracji.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
2. Chłodzenie do ok. 33 st. Z chłodnicą zanurzeniową ok. 20 minut. Może być też wanna z zimną wodą. Natomiast na chłodnym powietrzu schłodzenie 25L trwa ok. 5 godzin - odradzam.

Odpowiedz
3. Dodanie bakterii kwasu mlekowego. Może być kefir, zsiadłe mleko lub maślanka, ale z żywymi kulturami.

Odpowiedz
4. Dodanie podpuszczki - temperatura ma być 32-34 st. Dodałem jak zwykle ok. 80 kropli podpuszczki, z tym że użyłem nowej z innego źródła. Okazało się, że po 30 minutach mleko się nie ścięło. Chlapnąłem kolejne 80 kropel i po kolejnych 30 minutach był już ładny skrzep.

Odpowiedz
5. Ścinanie skrzepu. Po dodaniu podpuszczki mleko zostawia się w spokoju na 30-40 minut. W rogu widok chłodnicy zanurzeniowej zrobionej z miedzianej rury.

Odpowiedz
6. Cięcie nożem. Skrzep tnę długim nożem wzdłuż i wszerz na prostopadłościany.

Odpowiedz
to jest urządzenie do krojenia pomidorów, które bardzo dobrze służy przy krojeniu sera.

Odpowiedz
7. krojenie skrzepu. Ten etap trwa ok. 10 minut. krojąc trzeba mieszać tak, żeby wydobyć skrzep z dna, żeby nie zostały niepokrojone kawałki.

Odpowiedz
W miarę krojenia skrzep tworzy coraz drobniejsze ziarno.

Odpowiedz
8. Mieszanie 20 min. Na tym etapie ziarno traci wodę, tworzy się większa ilość serwatki.

9. Przerwa - zostawiamy garnek w spokoju na 20 minut, ziarno opada na dno.

10. Odlanie części serwatki - odlewam tyle, żeby nie wylać ziarna.

Odpowiedz
11. Podgrzewanie ziarna. Po odlaniu serwatki podgrzewa się już szybciej. Podgrzewam zwykle do temp. 50-52 st., mieszając, zwłaszcza w zakresie 40-45 st. gdzie ziarno ma większe tendencje do sklejania. Po podgrzaniu ziarno jeszcze bardziej się odwadnia.

Mój pierwszy ser podgrzałem tylko o kilka stopni i wyszedł bardzo dobry. W tym przypadku podgrzałem tylko do 40 st. zobaczymy co wyjdzie :)

12. Odstawiamy ponownie na 20 min. w spokoju, żeby ziarno opadło.

Odpowiedz
13. Po odlaniu nadmiaru serwatki ser przenosi się na chustę. Teoretycznie powinno się go przenieść w 1 kawałku, wsuwając jakoś chustę pod ser jak jest w garnku ale mi to nie wychodzi więc przekładam go kawałkami na chustę.

Odpowiedz
14. Prasowanie. Nacisk prasy delikatny, zwłaszcza na początku. Co kilka minut dokręcam lekko prasę żeby utrzymać nacisk bo w miarę odsączania objętość i nacisk prasy się zmniejsza. W czasie 1 godziny 3 razy wyjmuję ser z prasy i odwracam go góra - dół. Potem robię to jeszcze kilka razy, w sumie prasowanie trwa kilka godzin, zwykle to zostawiam to na noc. Po pierwszych kilku godzinach można już mocniej przycisnąć ale bez przesady bo jak ser się powbija w chustę to ciężko potem ją doczyścić.

Odpowiedz
A to odwracanie sera. Na koniec wkładam go jeszcze na 1-2 godz. do prasy bez chusty, żeby pozbyć się śladów które ona odciska.

Odpowiedz
15. Solenie - nacieram solą w ciągu kilku dni, obracając ser codziennie. Zwykle nacieram po 3 razy każdą stronę w sumie 6 w ciągu 6 dni. Ten etap powinien przebiegać już w temp. 12-14 st. chyba że mają się zrobić dziury to w temp. pokojowej.

16. Dojrzewanie - Zwykle trzymam 2 miesiące w piwnicy gdzie temp. jest w zakresie 12-14 st, odwracając ser na początku codziennie, potem co kilka dni. Jak się pojawi pleśń to trzeba zeskrobać nożem.

A co zrobić z pozostałą serwatką napisałem w odpowiednim dziale:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=9599

Odpowiedz
Eru, straszna kupa roboty! A dziury koniecznie muszą być, ser bez dziur???
Masz śliczną praskę, ale czy do owoców też by się nadała?
Ile waży produkt końcowy?
Dalej podziwiam... :)
Odpowiedz
Tej roboty nie jest tak duzo, tyle ze czasu wymaga. 6 godzin nie liczac prasowania. No i trzeba wczesniej mleko przywiezc... Trzeba sobie caly dzien zaplanowac :)
Prasa jest z euro-win.pl i jej przeznaczenie jest do owocow, tutaj (http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=8800) sa jej zdjecia w oryginalnej postaci. Ale te szczebelki zostawiaja bruzdy na wycisnietym serze wiec ostatnio zrobilem nowa wersje, specjalnie do sera (http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=7031&page=2). W tej wersji do moszczu sie nie nadaje bo soczek musi jakos wyciekac a rura PE jest szczelna.
Skonczyla mi sie waga, ktora jest do 3 kg. Wczesniej sery mialy po 2700 wiec ten moze miec 3200-3300 + 700g ricotty z serwatki. Ser i tak straci na wadze podczas dojrzewania.
Pozdrawiam i zachecam do eksperymentow :)
Odpowiedz
Dzięki kolego za piękna prezentacje. bardzo mnie się podoba.

Pozdrawiam
Odpowiedz
Świetna robota... A możesz proszę zdradzić co to jest ta podpuszczka i gdzie to można nabyć?
Odpowiedz
Przejrzyj dział o serach, tam było o podpuszczce.
Odpowiedz
Witam w Nowym Roku i z tej okazji życzę wszystkim jeszcze lepszych wyrobów domowych w 2009 :)

Po 2 tyg. ser trochę dojrzał, zrobił się bardziej płaski i waży 2960 g. dalej pachnie bardziej twarogiem niż żółtym serem, no ale ma jeszcze ponad miesiąc na dojrzewanie. W tej chwili w piwnicy jest ok. 10 st. C. Obracam go od czasu do czasu.

Podpuszczka jest to wyciąg z żołądków cielęcych zawierający enzym trawienny powodujący ścinanie się mleka = powstawanie skrzepu z cieczy. Więcej znajdziesz tutaj:

http://www.google.com/custom?q=podpuszczka :)
Odpowiedz
Oto minęły 2 miesiące i przyszedł czas na spróbowanie sera. Waży 2568 g, czyli od zrobienia stracił ok. 0,5 kg wody. Trochę przesoliłem ale da się zjeść :) Reszta na zdjęciach.

Odpowiedz

Odpowiedz

Odpowiedz
No no.
Wygląda znakomicie. I pewnie tak smakuje :slinka:
Gratulacje.
Pierwsza degustacja sera z jakim trunkiem ?
Odpowiedz

Skocz do: