06-03-2008, 19:49
Specjalnie dla Megany - przepis krok po kroku.
2,5 kg czerwonego (fioletowego), dojrzałego agrestu, umyć, osuszyć, oczyścić z resztek kwiatów i łodyg, zamrozić na dwa tygodnie. Odmrozić, włożyć do słoja, zalać 1,25 l spirytusu 80%, macerować 6 tygodni w zacienionym miejscu. Co najmniej raz w tygodniu poruszać słojem.
Nalew zlać, a na owoce nasypać 0,5 kg cukru. Poruszać słojem, po tygodniu cukier powinien się rozpuścić, syrop zlać, owoce mocno odcisnąć.
0,5 l wody + 0,25 kg cukru + 1 g kwasku cytrynowego - podgrzać, żeby powstał syrop.
W ten sposób powstały trzy płyny.
Komponowanie nalewki: do słoja wlać syrop z kwaskiem, dolać syrop z owoców, na końcu wlać nalew agrestowy. Dołożyć 5 cm kawałek wanili przekrojonej wzdłuż, oraz 4 owoce kardamonu. Słój zakręcić, odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 3 miesiące. Zlać znad osadu, wyrzucić przyprawy, spróbować, teraz jest czas na ewentualne dosłodzenie. Odstawić na kolejne trzy miesiące.
2,5 kg czerwonego (fioletowego), dojrzałego agrestu, umyć, osuszyć, oczyścić z resztek kwiatów i łodyg, zamrozić na dwa tygodnie. Odmrozić, włożyć do słoja, zalać 1,25 l spirytusu 80%, macerować 6 tygodni w zacienionym miejscu. Co najmniej raz w tygodniu poruszać słojem.
Nalew zlać, a na owoce nasypać 0,5 kg cukru. Poruszać słojem, po tygodniu cukier powinien się rozpuścić, syrop zlać, owoce mocno odcisnąć.
0,5 l wody + 0,25 kg cukru + 1 g kwasku cytrynowego - podgrzać, żeby powstał syrop.
W ten sposób powstały trzy płyny.
Komponowanie nalewki: do słoja wlać syrop z kwaskiem, dolać syrop z owoców, na końcu wlać nalew agrestowy. Dołożyć 5 cm kawałek wanili przekrojonej wzdłuż, oraz 4 owoce kardamonu. Słój zakręcić, odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 3 miesiące. Zlać znad osadu, wyrzucić przyprawy, spróbować, teraz jest czas na ewentualne dosłodzenie. Odstawić na kolejne trzy miesiące.