• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › O wszystkim › Różne › Recenzje domowych wyrobów v
« Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »

Nalewka na czerwonym agreście

Strony (2): « Wstecz 1 2
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Natka Offline
Winiarz
Liczba postów: 581
Liczba wątków: 9
Nastrój: eeeehhh.....
18-07-2008, 22:25
Frida, kupiłam dzisiaj agrest . Wprawdzie był tylko taki, ale czy dobrze myślę, że jak jest mały i ma na sobie dużo skórek to bedzie lepsza nalewka? Czy też bardziej liczy się wnętrze?
Szukaj
Odpowiedz
kursant Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 118
Liczba wątków: 3
05-01-2009, 18:22
Nie jest to przepis Fridy i nieco spóźniony, ale może przyda się na ten rok. Anusiaczek z Krakowa na stronie Cincin podaje przepis, oto on:

Nalewka agrestowa

1 kg dojrzałego agrestu,
1/2 kg cukru,
laska wanilii,
kawałek korzenia imbiru,
1 litr wódki 50% zrobionej ze spirytusu.

1. Agrest myjemy, obieramy z ogonków i szypułek. Wkładamy do słoja i lekko miażdżymy, by owoce popękały. Dodajemy cukier, wanilię, imbir, zalewamy wódką, szczelnie zamykamy i stawiamy w ciepłym i słonecznym miejscu.
2. Po dwóch tygodniach cedzimy nalewkę przez sito, a następnie filtrujemy (filtruje się bardzo wolno). Zlewamy do butelek, zamykamy i odstawiamy na pół roku do piwnicy lub w inne ciemne i chłodne miejsce.

<Edycja> Post ten został przeniesiony ze strony Frida i jej nalewki, bo tutaj jest jego właściwe miejsce, co sugerowałem aby takowe "zbliżyć" do siebie - o tej samej tematyce!
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Nastrój: roztargniony
25-07-2009, 15:30
Zaczynam podejrzewać, że ciemny agrest jest cenniejszy niż kryształy Swarovskiego. Jedyna staruszka, która miała go na sprzedaż, chciała 20 zł za kilogram, i były tylko dwie trumienki. Tu, w Falenicy.
Wczoraj na bazarze na Banacha też widziałam kilka trumienek i też za podobną cenę. Ja nie wiem, chyba trzeba będzie cholerę posadzić, czy co?
Ludzie, widział kto ciemny agrest w stolycy??? :ysz:
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
Liczba postów: 8.569
Liczba wątków: 400
25-07-2009, 15:49
Cytat:Wysłane przez Megana
....... i były tylko dwie trumienki...........

Hahahahahahah

Szukaj
Odpowiedz
StanleyK Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 472
26-07-2009, 17:24
Dziś ku mojej uciesze :tancze: otrzymałem od kolegi 3kg czerwonego mocno dojrzałego agrestu został zaraz obrany z pozostałego kwiatostanu umyty włożony do woreczka foliowego i wylądował w zamrażalce. Będzie z niego robiona naleweczka według przepisu naszej Forumowej koleżanki Danusi (Fridy) a na razie niech sobie odpoczywa zamrożony przez dwa tygodnie. A ja w tym czasie muszę wygospodarować odpowiednią kasę na zakup spirolu.:diabelek:

Pozdrawiam
Stanley
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Nastrój: roztargniony
26-07-2009, 17:51
Szczęściarz! Zazdraszczam!
Szukaj
Odpowiedz
asiek Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 99
Nastrój: zielono mi... ;)
23-08-2009, 19:36
Udało mi się pozyskać (w nie do końca legalny sposób :nie_powiem: ) całe 0,45 kg czerwonego agrestu. Ilośc jakby to ładnie powiedzieć "znikoma" ale i tak przetestuję Fridowy przepis na nalewkę, niech mi sie tylko ten akrest odmrozi...
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
StanleyK Offline
Starszy winiarczyk
**
16-09-2009, 12:35
Cytat:Wysłane przez Frida
Specjalnie dla Megany - przepis krok po kroku.

Komponowanie nalewki: do słoja wlać syrop z kwaskiem, dolać syrop z owoców, na końcu wlać nalew agrestowy. Dołożyć 5 cm kawałek wanili przekrojonej wzdłuż, oraz 4 owoce kardamonu. Słój zakręcić, odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 3 miesiące. Zlać znad osadu, wyrzucić przyprawy, spróbować, teraz jest czas na ewentualne dosłodzenie.Odstawić na kolejne trzy miesiące.

Moja nalewka na czerwonym agreście już jest oddzielona od owoców i zostały wszystkie trzy jej części połączone z dodatkiem wanilii. Qrcze mam tylko mały problem z kardamonem w ziarnkach wszędzie gdzie pytam jest oczywiście ale mielony:placze:. Fridzia doradź co mam w tej sytuacji zrobić :pytajnik: czy mogę dodać do nalewu odrobinę mielonego kardamonu czy raczej go nie dodawać :pytajnik:

Pozdrawiam
Stanley
Szukaj
Odpowiedz
Andy05 Offline
Nalewkarz Eksperymentator
Liczba postów: 2.097
Liczba wątków: 32
16-09-2009, 12:53
Sklep zielarski, piotr i paweł, ćarfur, zdrowa żywność. Ostatecznie online.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
StanleyK Offline
Starszy winiarczyk
**
16-09-2009, 18:12
Cytat:Wysłane przez Andy05
Sklep zielarski, piotr i paweł, ćarfur, zdrowa żywność. Ostatecznie online.

Dzięki Andy05, pozostało mi jeszcze sprawdzić w piotrze i pawle.

Pozdrawiam
Stanley
Szukaj
Odpowiedz
shiral Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 0
12-07-2011, 12:07
Zamierzam zrobić. Owoce zebrałam wczoraj, już oczyściłam, zaraz wrzuce do mrożenia.
Agresto-porzeczkę mam już jakiś czas i nigdy z niej nie korzystałam, w końcu zamierzam to uczinić, ciekawa jestem efektów:) Jeśli można spytać ile % ma ta naleweczka?
Szukaj
Odpowiedz
Jacek1965 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 166
Liczba wątków: 1
Nastrój: OK
12-07-2011, 14:00
Na oko 35-40% - ale mogę się mylić. Trudno oszacować ile alkoholu pozostanie w owocach.
Porzeczkoagrest ma potencjał na nalewkę, ale mój jest malutki i muszę poczekać kilka latek.
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
Maaro78 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 218
Liczba wątków: 6
24-07-2013, 23:13
Przy zachowaniu proporcji z przepisu z pierwszego postu wychodzi 3 litry gotowej nalewki, czyli procent około 33. Po roku leżakowania jest wspaniała i nie można się nacieszyć jej smakiem pod warunkiem, że agrest będzie naprawdę dojrzały.
Ja w tym roku już zamroziłem podwójną porcję agrestu, ale spirytus rozrabiam tym razem na 85%, żeby nalewka miała nieco więcej niż 33%.

Polecam wszystkim, którzy nie robili jej jeszcze, naprawdę warto, u mnie jest jedną z podstawowych co roku.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): « Wstecz 1 2

Forum Domowych Winiarzy › O wszystkim › Różne › Recenzje domowych wyrobów v
« Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 14-05-2025, 00:28 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa