Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MD z 6-miesięcznego wina?
Pytanie takie: Czy da się zrobić MD z drożdży długo pracujących w winie.
Chodzi mi konkretnie o moje jabłkowe.

Opis jabłkowego:
Nastawione 29 pażdziernika 2008 roku niestety nie uzględniłem w swoich zapiskach na jakich drożdżach więc nie pamiętam. Będąc rozdarty między technologią produkcji z czasów taty a dzisiejszą postanowiłem wkońcu nic nie obliczać tyko trzymać się przepisu i własnej oceny organoleptycznej. Fermentacja przebiegła pięknie i dwa razy zlane z nad osadu wino stało sobie w piwnicu aż pięć i pół miesiąca. Po ocenie organoleptycznej uznałem że: ZA SŁODKIE, chyba mało %, PUSTY SMAK(dosładzając dodałem ponad przepisową ilość wody:spoko: )
Wina było 20l a balon 25l więc wymyśliłem sobie, że kupię 5l jabłkowego FORTUNA i wleje to może doda trochę smaku.
Parę dni temu poszedłem luknąć co też tam w piwnicy wyczyniają moje "specjały" i patrzę, i słyszę jak pięknie bulka moje jabłkowe pieniąc się przy tym jak młode.

Plan: biorę próbkę jabolka, rozcieńczam, ew dosładzam i czekam.
Czy drożdże nie są za stare?
EDIT. O ja głupi zapomniałem... jutro podam blg...
Odpowiedz
Mówiłeś, że puste w smaku i za słodkie, więc teraz wino przerobi cukier zawarty w soku, poprawi się smak i wzrosnie zawartość akloholu. Drożdże nie są za stare, cóż to w ogóle znaczy? Pracują, więc żyją.
Odpowiedz
winiu,
jak zamierzasz ratować teraz właśnie swoje jabłkowe wino, puste w smaku, to proponuję dodać trochę kwiatów cz. bzu który zaraz zacznie kwitnąć. Oprócz soku jabłkowego z kartonika dodaj trochę kwiatów cz. bzu - ale nie za dużo (ja bym dodał kwiatki z 5 baldachów) i około 0,5 -1,0 kg rozdrobnionych rodzynek.
Jak byś nie mógł się doczekać kwitnienia bzu, to możesz dodać kwiat suszony (torebka w zielarskim około 3,0 zł.) około 5 g.

Ja osobiście, zamiast soku jabłkowego użyłbym soku pomarańczowego.
Odpowiedz
Firda, ja nie wiem, ja się nie znam. Wiem, że co roku lepiej kupować nowy materiał siewny, bo siejąc stary ma się gorsze plony. Myślałem, że z drożdzami jest tak samo. I po prostu (co jest sednem tego tematu) ciekawi mnie czy da się z próbki wyżej opisanego wina, wychodować matkę drożdżową?

Kguser, dziękuję za wskazówkę jak tylko cz. bez sobie zakwitnie to mu urwę te kwiatki i wrzucę do gąsiorka:tak:
Odpowiedz
To całe wino to jak wielka matka drożdżowa, niczego już hodować nie trzeba.
Większość swoich win odpalam od poprzednich - wystarczy zamieszać, zaczerpnąć dzbankiem dobry litr i wlać do nowego nastawu.
Odpowiedz
Megana, dziękuję za wyjaśnienie.
Dziękuję wszystkim za pomoc:)

Skocz do: