Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: Pawel: Nalewka z lipy
Marcin
Zasłużony Winiarz
****


Avatar


Postów: 222
Zarejestrowano: 23-4-2003
Miasto: W-wa
Offline

Nastrój: No Mood.

[*] wysłano w 26-4-2003 o godz. 18:32
Pawel: Nalewka z lipy


Z pewnym wyprzedzeniem, ale jako ze rok temu sie zgapilem ....


Nalewka z lipy

· 2 szklanki płynnego miodu lipowego
· 2 szklanki i 50 ml spirytusu 96-procentowego
· 2 goździki
· 1 1/2 szklanki kwiatów lipy
· 1 limeta (7 dag)
· 1/2 cytryny (5 dag)

Sposób wykonania :

Na 3 tygodnie przed okresem kwitnienia lip przygotowac miodówkę: zagotowac 2 szklanki wody z goździkami, wodę przestudzic, dodac miód, dobrze wymieszac, wlac 2 szklanki spirytusu, ponownie wymieszac, przelac do słoja, szczelnie zamknąc i odstawic na 3 tygodnie (wstrząsac słojem co 3 - 4 dni).
Następnie dodac kwiaty lipy i odstawic nalewkę na 2 tygodonie w ciemne, chłodne miejsce.
Nalewkę zlac przez sito wyłożone gazą i przelac do butelki.
Limetę wyszorowac namydloną szczoteczką i opłukac gorącą wodą.
Z połowy owocu sciąc cienko skórkę (bez albedo) w małym słoiczku zalac 50 ml spirytusu.
Zostawic na 2 dni.
2 łyżeczki otrzymanego w ten sposób ekstraktu wlac do nalewki wraz z przesączonym przez gazę sokiem z całej limety i 1/2 cytryny, dobrze wymieszac i odstawic na 3 tygodnie do sklarowania.
Następnie zlac nalewkę znad osadu, osad przesączyc przez bibułę filtracyjną i połączyc z nalewką.
Nalewka powinna dojrzewac w chłodnym miejscu co najmniej 6 miesięcy.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
slavo77
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 38
Zarejestrowano: 10-8-2005
Miasto: cieszyn
Offline

Nastrój: pełna degustacja zeszłorocznych zbiorów!

[*] wysłano w 2-7-2006 o godz. 11:38
nalewka z kwiatu lipy


nalewka lipowa moja wersja-:ksiazka:najpierw nalezy zrobic miodówke z 2 szklanek miodu i 0.5 l wody i 0.5 l spirytusu przed kwitnieciem lipy, jak kwiaty lipy zakwitną dodac 2 szklanki do miodówki i odstawic na 2 tygodnie, nastepnie skórke z limonki obrac i zalac spirytusem i połączyc składniki, trzymać 1 miesiąc :sloik:następnie zdegustowac:polewam: i butelkować:spoko:
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
hexe
Winiarz
****


Avatar


Postów: 344
Zarejestrowano: 16-10-2005
Offline

Nastrój: wypijmy za seks i biznes

[*] wysłano w 2-7-2006 o godz. 17:40


A jaki miodzik?????????????



zawsze sercem w obłokach i z bledami na stonach forum
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Pigwa
Dionizos
******




Postów: 3031
Zarejestrowano: 28-11-2004
Miasto: Salt Lake City i okolice
Offline

Nastrój: Dum spiro, spero.

[*] wysłano w 2-7-2006 o godz. 17:50


Najlepszy oczywiscie - lipowy.:lol:



Slav

Najtrudniej regulowac napiecie w sieci intryg - W. Klejmont
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
hexe
Winiarz
****


Avatar


Postów: 344
Zarejestrowano: 16-10-2005
Offline

Nastrój: wypijmy za seks i biznes

[*] wysłano w 2-7-2006 o godz. 17:53


@ Pigwus co bym zrobila bez ciebie:buziak:, ale ja takiego nie mam tyklo wielokwiatowy i co ty na to?:helo:



zawsze sercem w obłokach i z bledami na stonach forum
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Pigwa
Dionizos
******




Postów: 3031
Zarejestrowano: 28-11-2004
Miasto: Salt Lake City i okolice
Offline

Nastrój: Dum spiro, spero.

[*] wysłano w 2-7-2006 o godz. 17:58


Wielokwiatowy jest dobry na wszystko. Ujdzie.

PS. A moj Likier Kresowy juz w sloiku.




Slav

Najtrudniej regulowac napiecie w sieci intryg - W. Klejmont
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
slavo77
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 38
Zarejestrowano: 10-8-2005
Miasto: cieszyn
Offline

Nastrój: pełna degustacja zeszłorocznych zbiorów!

[*] wysłano w 2-7-2006 o godz. 20:45


oczywiscie lipowy i to z własnej pasieki:slinka:
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
folfa
Nowy użytkownik
*


Avatar


Postów: 2
Zarejestrowano: 3-5-2006
Miasto: Kraków
Offline

Nastrój: wyraźnie poprawiony

[*] wysłano w 3-7-2006 o godz. 19:12
3 x nalewka mniszkowa


Podepnę się pod wątek z podobnym pomysłem.
Zamiast miodówki zrobiłem syrop z kwiatów mniszka lekarskiego, zasypałem świeżo zebrane kwiaty cukrem, dodałem 4 goździki i skórkę z cytryny. Po 4 tygodniach z uwagi, że nie cały cukier się rozpuścił dodałem sok z połówki cytryny. Syrop zlałem, dodałem spirytus 70%. Na dzień dzisiejszy mam nalewkę mniszkową 1250ml 37% (docelowo 1.5l 45%). Nalewkę zamierzam podzielić na 3 części i do jednej dodać zaprawę ze spyrytusu 70% i różnych ziół, do drugiej robie zaprawę ze spirytusu 95% i papryczki suszonej (pasilla chile pepper)(inspired by Nemiroff Miód i Papryka), a trzecią zaprawę zrobię podobnie jak drugą tylko zamiast papryczki użyje pieprzu. Zapraw na 0,5l nalewki dodam około 60-70ml.

Jako, że nalewka lipowa Slava77 i moja mniszkowa są naszą wesołą tworczością sądze, że odpowiedniejszym działem zamiast Staropolskie będzie dział Ziołowe bądź ewentualnie Stare, rodzinne przepisy żyjąc w nadziei, że receptura przyjmie się w przyszłych pokoleniach i zestażeje (czy rodzinne przepisy powinny być trzymane w tajemnicy i przekazywane tylko potomkom?? :nie_powiem: ).

Wprawdzie już po wiosennym kwitnieniu mniszka ale nic straconego bo kwitnie on kilka razy w roku. :P




--
JID folfa[at]chrome[dot]pl
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Sev
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 85
Zarejestrowano: 29-6-2008
Miasto: Jasło
Offline

Nastrój: Nalewkowo - Miodowy

[*] wysłano w 4-7-2008 o godz. 22:41


A ja przepraszam za off topic ....
Ma ktoś sprawdzony przepis na nalewkę z kwiatów lipy + zioła, ale bez dodatku miodu??
Pytam bo słyszałem że jest takowy...
Czy wg Was jest sens zalewać same kwiaty + ziołowe dodatki??
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
asiek
Starszy winiarczyk
***




Postów: 127
Zarejestrowano: 5-6-2008
Miasto: Rogów
Offline

Nastrój: zielono mi... ;)

[*] wysłano w 5-7-2008 o godz. 17:27


Lipóweczka
5 garści świezych kwiatów lipy (same kwiatki)
1l spirytusu 95%
1kg cukru
1/2 niedużej laski wanilii ewentualnie 1 opakowanie cukru waniliowego

Kwiaty lipy zalaż spirytusem rozcieńczonym 2 szklankami źródlanej wody, Szczelnie zamknąc odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie, od czasu do czasu potrząsając gąsiorkiem, a następnie przefiltrować przez gazę lub bibułę. zagotować syrop z 1kg cukru wanilii i 2 szklanek wody, do gorącego syropu wlać przefiltrowaną nalewke i szczelnie zamknąć. do picia nadaję się późną jesienią a jeszcze lepiej na Boże Narodzenie.

M.Caprari

Jeszcze z tego przepisu nie korzystałam - ale w tym roku nastawię :)




Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Frida
Moderator
******


Avatar


Postów: 3140
Zarejestrowano: 20-9-2005
Miasto: Warszawa/Ząbki
Offline

Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...

[*] wysłano w 5-7-2008 o godz. 19:35


Wg tego przepisu wyjdzie trunek bardzo! słodki, poza tym odradzam wanilię, a już na pewno cukier wanilinowy. Aromat lipy jest zbyt subtelny, żeby łączyć go z intensywną wanilią.
Dając mniej cukru, najwyżej pół kg należy zwiększyć ilość wody, bo nalewka będzie bardzo mocna. Dla informacji 1 kg cukru to 0,6 litra. No i aż się prosi o nieco kwasku lub soku z cytryny dla zachowania równowagi smaków.

W tym roku to raczej trudno Ci będzie nastawić tę nalewkę, bo lipy już przekwitły.




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Sev
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 85
Zarejestrowano: 29-6-2008
Miasto: Jasło
Offline

Nastrój: Nalewkowo - Miodowy

[*] wysłano w 5-7-2008 o godz. 22:10


Dzięki za przepis..lekko go zmodyfikuje i może coś z tego wyjdzie :)
Przychylam się do opinii Fridy co do mocy i cukru waniliowego... jednak jeśli chodzi o zbiór lipy to w moich okolicach jest na to czas idealny... dlatego przyszedł mi do głowy pomysł na naleweczkę z lipy.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
asiek
Starszy winiarczyk
***




Postów: 127
Zarejestrowano: 5-6-2008
Miasto: Rogów
Offline

Nastrój: zielono mi... ;)

[*] wysłano w 7-7-2008 o godz. 19:58


@ Frida - przekwitła lipa drobnolistna, szerokolistna nie jest jeszcze w pełni rozkwitu - co do przepisu, który podałam, to jeśli już coś robię z tej książeczki to zazwyczaj ujmuję cukru, bo faktycznie M.Caprari serwuje trunki raczej słodkie ;)

Zamiast proponowanej cytryny u mnie pójdzie limetka, sprawdziła się przy kwiatach akacji, może sprawdzi się i w lipie :)




Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
small
Konsultant Botanik (Calystegia)
*****




Postów: 1581
Zarejestrowano: 1-11-2006
Miasto: Wrocław
Offline

Nastrój: back from the dark side of the sun

[*] wysłano w 12-10-2008 o godz. 21:03


Tegoroczna lipowa - 2 szklanki kwiatów + 1,5 L rozrobionego 70 %. Postała, postała, osadu tyle co nic (bo i z czego...) zlewana dwa razy. Nie chciałem tym razem słodzić miodem, dałem 1/3 szklanki syropu klonowego (Czarna Róża, zakupiony w Społem) - oczywiście musi jeszcze postać, ale już się smak robi ciekawy.



wino - wszystko to co jest na świecie do picia za wyjątkiem tego co winem nie jest
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Batka
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 15
Zarejestrowano: 26-11-2009
Miasto: Lublin
Offline


[*] wysłano w 15-1-2010 o godz. 16:56


Spróbowałam dzisiaj swojej nalewki z kwiatu lipy i niestety ma wyrazny smak goryczy.Czy jest może jakiś sposób na zneutralizowanie owego posmaku?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
small
Konsultant Botanik (Calystegia)
*****




Postów: 1581
Zarejestrowano: 1-11-2006
Miasto: Wrocław
Offline

Nastrój: back from the dark side of the sun

[*] wysłano w 15-1-2010 o godz. 20:38


Czy robiłaś według przepisu z początku wątku ?



wino - wszystko to co jest na świecie do picia za wyjątkiem tego co winem nie jest
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Batka
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 15
Zarejestrowano: 26-11-2009
Miasto: Lublin
Offline


[*] wysłano w 16-1-2010 o godz. 00:03


Small przepis był kombinowany; kwiat lipy zalany spirytusem 70%.Po przefiltrowaniu dodałam syrop z miodu i wody oraz sok z 1 limetki.Kolor wyszedł piękny,bardzo mało osadu tylko ta goryczka.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
best
Winiarz
****


Avatar


Postów: 251
Zarejestrowano: 13-8-2010
Miasto: Słupsk
Online


[*] wysłano w 12-9-2010 o godz. 20:29


Czy ktoś z szanownych Forumowiczów p[opełnił tę nalewkę z suszonych kwiatów?
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
dziabol4
Starszy winiarczyk
***




Postów: 130
Zarejestrowano: 3-9-2011
Offline


[*] wysłano w 3-9-2011 o godz. 12:33


Witam:)

To mój pierwszy post:)

Przepis mi się bardzo podoba, tylko, że zamiast kwiatów świeżych chciałbym użyć kwiatów suszonych. Można tak? Czy proporcje się zmienią?

Pozdrawiam
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group