Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: jak uratować przesłodzone wino gronowe
żopa
Nowy użytkownik
*




Postów: 2
Zarejestrowano: 5-2-2006
Miasto: Lublin
Offline


[*] wysłano w 5-2-2006 o godz. 22:24
jak uratować przesłodzone wino gronowe


Witam, mam wino z ciemnych wimogron, jest klarowne, procentów ma sporo i w ogóle cacy tylko dodałem na początku za dużo cukru, jak staneło dodałem wody i drożdzy. Po odciągu jest cały czas za słodkie. Dolewanie wody czy kupażowanie źle mi sie kojarzy, czy jest jakiś inny sposób żeby straciło troche słodycz?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
TEQUILA
Dionizos
******


Avatar


Postów: 3434
Zarejestrowano: 14-9-2005
Miasto: San Quentin ;)
Offline

Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.

[*] wysłano w 5-2-2006 o godz. 22:26


Temat powraca po raz kolejny. Najprościej dolać wina wytrawnego czyli kupaż .



MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Natka
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 661
Zarejestrowano: 25-10-2005
Miasto: Warszawa koło Marek
Offline

Nastrój: eeeehhh.....

[*] wysłano w 5-2-2006 o godz. 22:30


Swoją drogą uroczy nick.



Cerveza si, trabajo no.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
sobek
Winiarski mistrz
*****




Postów: 764
Zarejestrowano: 24-9-2005
Miasto: zasadniczo Lublin
Offline

Nastrój: takie tam...

[*] wysłano w 5-2-2006 o godz. 22:45


Nie znam innych sposobów. Moze na przyszlosć kupienie sobie cukromierza. Boże dzisiaj jakiś wysyp przesłodzonych tematów.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
żopa
Nowy użytkownik
*




Postów: 2
Zarejestrowano: 5-2-2006
Miasto: Lublin
Offline


[*] wysłano w 5-2-2006 o godz. 22:45


że najprościej to wiem ale nie chce go mieszać
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
sobek
Winiarski mistrz
*****




Postów: 764
Zarejestrowano: 24-9-2005
Miasto: zasadniczo Lublin
Offline

Nastrój: takie tam...

[*] wysłano w 5-2-2006 o godz. 22:47


Dolac wody ze spirytem.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
TEQUILA
Dionizos
******


Avatar


Postów: 3434
Zarejestrowano: 14-9-2005
Miasto: San Quentin ;)
Offline

Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.

[*] wysłano w 5-2-2006 o godz. 22:51


Podczas picia zakąszaj cytryny:diabelek::diabelek::diabelek:



PS. nie wiem czy dobrze kojarzę ale z jakiejś gwary żopa to chyba :tylek:. Tylko się nie obraź:helo:




MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
sobek
Winiarski mistrz
*****




Postów: 764
Zarejestrowano: 24-9-2005
Miasto: zasadniczo Lublin
Offline

Nastrój: takie tam...

[*] wysłano w 5-2-2006 o godz. 22:53


Mówią tak bracia zza Buga.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
winolub
Starszy winiarczyk
***




Postów: 77
Zarejestrowano: 29-5-2005
Miasto: Warszawa
Offline


[*] wysłano w 6-2-2006 o godz. 11:09


Kup drożdże aktywne i wznów ponownie fermentację , jak to zrobić było wielokrotnie opisane na forum.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
TEQUILA
Dionizos
******


Avatar


Postów: 3434
Zarejestrowano: 14-9-2005
Miasto: San Quentin ;)
Offline

Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.

[*] wysłano w 6-2-2006 o godz. 11:40


Cytat
Wysłane przez winolub
Kup drożdże aktywne i wznów ponownie fermentację , jak to zrobić było wielokrotnie opisane na forum.

Winolub czy myślisz , że aktywne radzą sobie zawsze ze wszystkim ? Napisał przecież , że wino ma sporo %. Według mnie szkoda drożdży.




MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
xarts
Winiarz
****


Avatar


Postów: 172
Zarejestrowano: 19-9-2005
Miasto: Poznań/Luboń
Offline


[*] wysłano w 6-2-2006 o godz. 15:30


Możesz odparować całe wino. Cukier powinnien zostać w postać kryształów na dnie podgrzewanego naczynia. Niewiem tylko czy zostanie tam tylko cukier czy jeszcze jakieś sole lub Bóg jeden wie co. Ale możesz spróbować.:podstep:;):D:lol:



(\\__/)
(O.o )
(> < )
This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
sobek
Winiarski mistrz
*****




Postów: 764
Zarejestrowano: 24-9-2005
Miasto: zasadniczo Lublin
Offline

Nastrój: takie tam...

[*] wysłano w 6-2-2006 o godz. 15:48


Raczej odparujesz tylko wode, alkohol i aldehyd octowy, chyba ze o czyms jeszcze zapomnialem.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Martii
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 85
Zarejestrowano: 16-3-2005
Miasto: Kobyłka
Offline

Nastrój: OK

[*] wysłano w 12-2-2006 o godz. 09:39


Ja również mam problem z przesłodzonym winem, w dodatku nie chce się klarować . Mam ok. 49 l wina dużo % i jest bardzo słodkie więc dodałam 5 l wody i wyszło mi 54 l wina. Czy klarowanie może być spowolnione przez to że wino jest przesłodzone?



Marta
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Martii
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 85
Zarejestrowano: 16-3-2005
Miasto: Kobyłka
Offline

Nastrój: OK

[*] wysłano w 12-2-2006 o godz. 09:41


Czy w ogóle da się sklarować naturalnie czy trzeba użyć jakiegoś chemicznego środka ?



Marta
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
sawer
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 1482
Zarejestrowano: 26-10-2005
Miasto: okolice Sieradza
Offline

Nastrój: ciepło-dereniowy

[*] wysłano w 12-2-2006 o godz. 12:04


Napisz, co to za wino - z jakich owoców, kiedy nastawione i kiedy skończyła się fermentacja. Ile razy było zlewany i kiedy ostatnio. Czy na dnie jest osad. Trudno odpowiadac w ciemno.
:helo:




Nikt nie tańczy na trzeźwo, chyba że oszalał
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
justbiel
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 122
Zarejestrowano: 17-2-2004
Miasto: Sosnowiec
Offline

Nastrój: OK : )

[*] wysłano w 16-2-2006 o godz. 18:04


Ja też miałem ten problem. Rozwiązałem go kupując kilka butelek ZOFII po 5,50 ale przy twoich ilościach to chyba lepiej rozcienczyć wodą. procent trochę spadnie i smak będzie bardziej pusty ale zawsze to lepiej niż pić ulepek.

Możes sobie zostawić najwyżej dla potomnych kilka butelek rozcienczonym wytrawnym.

Drugi sposób to zrobić za rok to samo tyle że wytrawne i kupażyk. Ale czy warto się męczyć ?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group