Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
 Strony:  1  2
Autor: Temat: Wino z czerwonej porzeczki
Bugi
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 123
Zarejestrowano: 13-6-2005
Miasto: Kamień Sl./opolskie
Offline


[*] wysłano w 23-6-2006 o godz. 13:12
Wino z czerwonej porzeczki


Witam Chodzę po ogródku i widzę , że owoców w tym roku nie będzie (ciężka zima) Mam jednak sporo czerwonej przeczki z której chciałbym zrobić wytrawne wino Próbowałem z czerwaną wcześniej ale wychodziło trochę kwaśne Macie może jakieś sposoby lub sprawdzone przepisy na wytrawne winko z czerwonej porzeczki
Ps. Wertując stronyn forum znalazłem post Semele w którym mówi : Balling spada do zera : "Fermentujesz w miazdze z dodatkiem piro "
o co tu chodzi .Co to jest " Bayanusy " Pozdrawiam
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
moonjava
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 4339
Zarejestrowano: 30-4-2003
Miasto: jak studnia bez dna (Kraków)
Offline

Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku

[*] wysłano w 23-6-2006 o godz. 14:24


Czekasz aż będą bardzo dojrzałe (zawierają wtedy mniej kwasów) i na litr moszczu dajesz 2 L wody.

Balling - zaw. cukru

Fermentacja w miazdze - razem z owocami

piro - pirosziarczyn potasowy

Bayanus - gatunek drożdży
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Bugi
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 123
Zarejestrowano: 13-6-2005
Miasto: Kamień Sl./opolskie
Offline


[*] wysłano w 24-6-2006 o godz. 10:18


Dzięki za odpowiedż . Zastanawiam się jednak jaką rolę w fermentujacej miazdze pełni pirosiarczan potasu Wydawało mi się , że piro jesy substancją konserwującą której działanie polega na likwidacji flory bakteryjnej w tym i drożdży winiarskich . Pozdrawiam
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
moonjava
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 4339
Zarejestrowano: 30-4-2003
Miasto: jak studnia bez dna (Kraków)
Offline

Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku

[*] wysłano w 24-6-2006 o godz. 11:28


Zapobiega ew. utlenianiu wina i działa jako "rozpuszczalnik" pożądanych składników wina. Większość drożdży winiarskich jest odporna na "średnie" dawki piro, większość niepożądanych mikrobów nie.

/lepiej opisano to tu: Forum > Podstawy technologii... > Chemia > Pirosiarczyn
oraz tu: http://www.kurdesz.com
Miłej lektury. :)
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
winniczek
Winiarz
****


Avatar


Postów: 165
Zarejestrowano: 5-5-2006
Miasto: Zamość
Offline


[*] wysłano w 24-6-2006 o godz. 11:43


"...likwidacji flory bakteryjnej w tym i drozdzy winiarskich..." Bakterie i grzyby to 2 zupelnie rozne grupy organizmow. Drozdze winiarskie naleza do krolestwa grzybow.

Odpowiedz na pytanie znajdziesz tutaj. Drozdze szlachetne odporne sa na male dawki pirosiarczynu potasowego.

Ogolnie - siarka jest pierwiastkiem silnie grzybobojczym. Jest wykorzystywana miedzy innymi do ochrony roślin przed chorobami grzybowymi nawet w czystej postaci.

Stad uzycie pirosiarczynu do stabilizacji moszczu / konserwacji wina.






Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Bugi
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 123
Zarejestrowano: 13-6-2005
Miasto: Kamień Sl./opolskie
Offline


[*] wysłano w 25-6-2006 o godz. 15:45


Dzięki Panowie za cenne informacje
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Troll
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 47
Zarejestrowano: 12-8-2004
Miasto: w Wielkopolsce
Offline

Nastrój: Ciągke pada...

[*] wysłano w 26-6-2006 o godz. 11:20


Ja w ubiegłym roku robiłem wytrawne porzeczkowe, wg receptury 2 l. wody na 1 l. moszczu. Młode wino było nieszczególne - bardzo kwaśne, słaby aromat, o bukiecie nie wspominam. Czuć delikatną goryczkę. Po półrocznym dojrzewaniu troszkę się poprawiło. Inna sprawa to odszypułkowanie tego owocu. 3 popołudnia i wieczory. Wino nie jest najgorsze, ale biorąc pod uwagę czas jaki zainwestowałem w przygotowanie owoców, to stwierdzam, że efekt nie był wart wysiłku. Kiedyś może jeszcze wrócę do porzeczek, ale to pewnie będą eksperymenty z mieszaniem ich z innymi owocami. Z siarkowaniem moszczu radzę uważać - ja wsypałem wg zaleceń z opakowania, pół godziny później dodałem dobrze pracującą MD i to było tyle. Dobrze, że miałem wolne drożdże (Biowin) i w 2 dni udało się je namnożyć.



Sapias, vina liques!
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Dess
Nowy użytkownik
*




Postów: 8
Zarejestrowano: 12-10-2004
Miasto: Koszalin
Offline

Nastrój: Jak dobrze wstać skoro świt

[*] wysłano w 26-6-2006 o godz. 13:38


Hellou:spoko:

MD dodaje się po ok 24 godz. od zadania piro.
pozdrawiam
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
moonjava
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 4339
Zarejestrowano: 30-4-2003
Miasto: jak studnia bez dna (Kraków)
Offline

Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku

[*] wysłano w 26-6-2006 o godz. 13:59


Najlepiej zalać całe owoce wodą z piro, zostawić, rozdrobnić i dopiero szczepić drożdżami.
Cytat
Wysłane przez Troll
bardzo kwaśne, słaby aromat, o bukiecie nie wspominam. Czuć delikatną goryczkę.

Ten opis pasuje do przedwcześnie zebranych owoców.
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Wacek
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 737
Zarejestrowano: 4-11-2003
Miasto: Białystok
Offline


[*] wysłano w 26-6-2006 o godz. 14:15


Witam
Do wina z czerwonej porzeczki dodaję sok z gruszek ale nie więcej niż 1:1. Wychodzi kapitalne jasnoczerwone wino .
Wacek
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Bugi
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 123
Zarejestrowano: 13-6-2005
Miasto: Kamień Sl./opolskie
Offline


[*] wysłano w 28-6-2006 o godz. 11:01


Witam
"Do wina z czerwonej porzeczki dodaję sok z gruszek ale nie więcej niż 1:1...." mam pytanie a jak z mocą tego wina potakim rozcieńczeniu
pozdrawiam
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Wacek
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 737
Zarejestrowano: 4-11-2003
Miasto: Białystok
Offline


[*] wysłano w 28-6-2006 o godz. 16:52


Do win owocowych oczywiście dodaję cukier i od jego ilości zależy moc wina. 1:1 to proporcje soku porzeczek i gruszek w nastawie, a na 1 litr takiej mieszaniny0.4 kg cukru i 0,5 l wody. Po pierwszym obciągu dosładzam do smaku .
Wacek
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Bugi
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 123
Zarejestrowano: 13-6-2005
Miasto: Kamień Sl./opolskie
Offline


[*] wysłano w 30-6-2006 o godz. 09:04


Chciałbym wypróbować twój przepis Wacku ale powiedz mi skąd wziąść o tej porze roku gruszki które owocują trochę póżniej niż porzeczki
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
alveanerle
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 562
Zarejestrowano: 12-3-2004
Miasto: miasto wielkiej wieży
Offline

Nastrój: Marchewka z Groszkiem

[*] wysłano w 30-6-2006 o godz. 09:18


A ja niezmiennie, pod wpływem mistrza Zenka, polecam wino z białej porzeczki.
Biała porzeczka ok ok!




Vlk zmrzl, zhltl hrst zrn.
Vlk strhl srne hrst srsti.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Wacek
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 737
Zarejestrowano: 4-11-2003
Miasto: Białystok
Offline


[*] wysłano w 30-6-2006 o godz. 13:05


Witam
Nastawiasz wino z porzeczki zapisując co i ile dodałeś a potem jesienią dodajesz sok z gruszek i uzupełniasz cukier i wodę. Ja zazwyczaj robię dwa wina gruszkowe - czerwone ( z czerwoną porzeczką ) i białe z pigwowcem chińskim.
Wacek
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Bugi
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 123
Zarejestrowano: 13-6-2005
Miasto: Kamień Sl./opolskie
Offline


[*] wysłano w 2-7-2006 o godz. 12:30


Witam
Nie wiem czy cię dobrze zrozumiałem do wina z porzeczki dodajesz sok z gruszek z cukrem i nastaw znowu zaczyna pracować ?
Pozdrawiam
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Wacek
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 737
Zarejestrowano: 4-11-2003
Miasto: Białystok
Offline


[*] wysłano w 2-7-2006 o godz. 12:43


Witam
Jeżeli do wina z porzeczek dodasz cukru tak na ok 12% ( drożdże na ok 16%) to wino ruszy nawet po sklarowaniu .
Wacek
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Megana
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 5021
Zarejestrowano: 22-8-2005
Miasto: Warszawa
Offline

Nastrój: roztargniony

[*] wysłano w 2-7-2006 o godz. 20:31


Wacku, możesz dać proporcje gruszki z pigwowcem? Nie chcę w tym roku robić samej pigwy, zeszłoroczna wyszła bardzo kwaśna.....



Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Wacek
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 737
Zarejestrowano: 4-11-2003
Miasto: Białystok
Offline


[*] wysłano w 3-7-2006 o godz. 06:25


Witam
Sok z gruszek x sok z pigwowca - 4 x 3 ,cukier 0,3 kg/litr,woda 0,25 l/l.
Wacek
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Bugi
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 123
Zarejestrowano: 13-6-2005
Miasto: Kamień Sl./opolskie
Offline


[*] wysłano w 3-7-2006 o godz. 10:35


Witam
Wybacz Wacku moje ignoranctwo ( ale jak widzisz mam tylko 2 gwiazdki i wypada mi stawiać głupie ptyania ) co to znaczy "... dodasz cukru tak na ok 12% ( drożdże na ok 16%)" Czy chodzi tutaj o zakładaną ilość alkoholu w winie ?
Pozdrawiam
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Megana
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 5021
Zarejestrowano: 22-8-2005
Miasto: Warszawa
Offline

Nastrój: roztargniony

[*] wysłano w 3-7-2006 o godz. 14:33


Dzięki Wacku :)



Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Wacek
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 737
Zarejestrowano: 4-11-2003
Miasto: Białystok
Offline


[*] wysłano w 3-7-2006 o godz. 14:58


Witam
Tzn. cukru dodajesz mniej niż to by wynikało z obliczeń dla końcowej mocy wina, aby drożdże nie padły tylko pozostały w winie i czekały na sok z gruszek.
Wacek
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Bugi
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 123
Zarejestrowano: 13-6-2005
Miasto: Kamień Sl./opolskie
Offline


[*] wysłano w 4-7-2006 o godz. 09:01


Witam
Myślę że teraz wiem o co chodzi . Dzięki
Do porzeczkowego chcę zstosować drożdże Bayanus .Czy to dobry wybór?
Pozdrawiam
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
moonjava
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 4339
Zarejestrowano: 30-4-2003
Miasto: jak studnia bez dna (Kraków)
Offline

Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku

[*] wysłano w 4-7-2006 o godz. 10:16


Porzeczkowe zazwyczaj łatwo fermentuje więc wystarczą jakieś S. cerevisiae. Jesli chcesz bardzo mocne wino to mozesz użyć S. bayanus.
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Semele
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 1243
Zarejestrowano: 8-11-2005
Miasto: Nowy Tomyśl, Cluj-Napoca
Offline

Nastrój: Terefere :fajka:

[*] wysłano w 5-7-2006 o godz. 13:48


wszyscy sie witaja:hahaha:
Ja bym takze polecil Bayanusy. a co do zbioru czerwonych porzeczek to kiedy jest dogodny termin aby byly dojrzale a nie przejrzale??




Pozdrawiam, Grzegorz

:::...Lepiej miec parkinsona i troche wylac z kieliszka niz alzheimera i zapomniec wypic...:::



:::...Stwórzmy wreszcie porządną GALERIĘ WINIARZY...:::
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
 Strony:  1  2

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group