Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: Aroniowe - z syropu malinowego Łowicz - CIEKAWOSTKA
neidi
Winiarski mistrz
*****




Postów: 808
Zarejestrowano: 12-6-2005
Miasto: Szczecin
Offline

Nastrój: )|

[*] wysłano w 28-8-2006 o godz. 13:36
Aroniowe - z syropu malinowego Łowicz - CIEKAWOSTKA


Witam

O tym winku pisałem już w temacie "KOREK NIEKAPEK" ale dzieje się z nim cos ciekawego więc opisze je szczegółowiej.

Było to tak.
Gąsiorek 5l się marnował więc kolejny eksperyment produkuję.


Winko aroniowe (mocne półsłodkie)

Składniki na gąsiorek 5l

syrop malinowy - 3x Łowicz (440ml) (lub 4 butelki)
drożdże aktywne G995 - 1-1,5 g
pożywka kompleksowa maxafern - 2-3 g
tanina - 0,1 g

Przepis

Rozcieńczamy syrop / woda w stosunku 1/3, na 5l gąsiorek wychodzi ok
1080 ml soku i
3240 ml wody
Wolne miejsce (ok 700 ml) zostawiamy na kolejne dosładzanie.

Dodajemy uwodnione drożdże, pożywkę i taninę i po wszystkim. Zawartość cukru w takim nastawie powinna mieć 20 blg (bez poprawki).

Kiedy drożdże przerobią cukier dosładzamy tym samym sokiem malinowym Łowicz (dzięki temu smak będzie mocniejszy). Ja osobiście dosładzać będę winko stopniowo aby stanęło ostatecznie przy 6-10 blg.


Teraz najciekawsze

Fermentacja mimo drożdży aktywnych G-995 od 3 dni przebiega dość powoli, jednocześnie nastaw jest gazowany. Popiłem lekko i smakuje jak sok z dodatkiem wody gazowanej. Po wstrząśnięciu robi się piana jak w napoju gazowanym i zaraz opada.

Jeżeli efekt ten się utrzyma będzie z tego wino musujące!

CO WY NA TO?




----------------------------------------------------------------------------------
\"...koń, panna i wino wielkiego ochędóstwa potrzebują...\"
J. Cichowski A. Szulczyński, \"HUSARIA\", Warszawa 1977r, s. 142.
----------------------------------------------------------------------------------
Firma sprzątająca Szczecin - http://gunar.szczecin.pl - zapraszam
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Mordimer
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 1009
Zarejestrowano: 18-7-2005
Miasto: Kraków
Offline

Nastrój: środziemnomorski

[*] wysłano w 28-8-2006 o godz. 15:57


Cytat
Wysłane przez neidi
Winko aroniowe (mocne półsłodkie)
(...)
syrop malinowy - 3x Łowicz (440ml) (lub 4 butelki)
drożdże aktywne G955 - 1-1,5 g
(...)

Szacuneczek, Neidi. Z soku malinowego zrobić wino aroniowe, to juz tylko potężne pytony potrafią :1miejsce:

Uwagi : skoro G-995 słabo fermantowały to znaczy, że soczek byl nieco podkonserwowany ( bo wolnofermentujące Bayanusy to nimalże oksymoron - one są tak żarłoczne, że ja np ręki do fermentujących Bayanusów wole nie wkładać :) )

Musujące ? .... Yuck!




Dla podkreślenia wagi tych słów Siłacz palnie pięścią w stół :podstep:
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
neidi
Winiarski mistrz
*****




Postów: 808
Zarejestrowano: 12-6-2005
Miasto: Szczecin
Offline

Nastrój: )|

[*] wysłano w 28-8-2006 o godz. 16:03


Aroniowy bo jak słusznie zauważył Grzegoż w temacie:

"KOREK NIEKAPEK - w syropie Łowicz"

Cytat
Wysłane przez Grzegorz.wb
Właściwie to powinien nazywać się aroniowy o smaku malinowym, gdyż 80% koncentratu owocowego użytego do wyrobu tego soku to aronie. Poza tym w 86% to cukry a soku tyle co kot napłakał. Lepiej kupić kilogram malin (6 zł) niż 4 butelki takiej mikstury.


Co do konserwantów to na etykietce jest napis NIE ZAWIERA KONSERWANTÓW.
Może przesadziłem troszkę z tą powolną fermantacją - w każdym razie jak na bayanusy to nie jest zbyt szybka.:cool:

Zastanawia mnie z kąd ten gaz się bierze!


edit:
a wiecie jak fajnie mierzy się w takimnastawie balling? Pływak najpierw staje na 15 a później wmiarę osazdania się bąbelków dwutlenku węgla wypływa i wychodzi że jest więcej cukru niż na początku. Muszę pożądnie wygazować. ale to trudne zadanie bo w jednaj małej probuweczce od winomierza jest tyle gazu że trzęsę i w kółko wylatuje go więcej.


edit:
coś czuję że to nieudany eksperyment będzie nastaw już teraz jest mdły (wogule nie czuć w nim drożdży). Może jak będę dosładzał sokiem to coś się zmieni. teraz żałuję że nie rozcięczałem 1/2 coprawda start ze względu na dużą zawartość cukru był by ciężki ale bayanusy powinny to znieść a smak był by pełniejszy.




----------------------------------------------------------------------------------
\"...koń, panna i wino wielkiego ochędóstwa potrzebują...\"
J. Cichowski A. Szulczyński, \"HUSARIA\", Warszawa 1977r, s. 142.
----------------------------------------------------------------------------------
Firma sprzątająca Szczecin - http://gunar.szczecin.pl - zapraszam
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
neidi
Winiarski mistrz
*****




Postów: 808
Zarejestrowano: 12-6-2005
Miasto: Szczecin
Offline

Nastrój: )|

[*] wysłano w 3-9-2006 o godz. 19:38


MAM PROBLEM

Mimo przerobionych już ok 20 blg wino zdaje się być bezalkoholowe.

Nadal w nim sporo gazu!

Czy to możliwe aby działo się tam cos innego niż normalna fermentacja? A może ten gaz zagłusza smak i zapach alkocholu?

HELP


Sorka, że piszę pod sobą ale (Edit) nikt by nie zauważył.




----------------------------------------------------------------------------------
\"...koń, panna i wino wielkiego ochędóstwa potrzebują...\"
J. Cichowski A. Szulczyński, \"HUSARIA\", Warszawa 1977r, s. 142.
----------------------------------------------------------------------------------
Firma sprzątająca Szczecin - http://gunar.szczecin.pl - zapraszam
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Runa
Winiarz
****


Avatar


Postów: 260
Zarejestrowano: 17-11-2005
Miasto: Łódź
Offline

Nastrój: :jupi:

[*] wysłano w 3-9-2006 o godz. 22:15


ja tak od strony kuchni się zastanawiam co może powodować takie gazowanie....
wygląda na to że syrop faktycznie nie ma konserwantów ale ma za to sodkę oczyszczoną (zapobiega np. kwaśnieniu mleka), takie gazowanie daje połączenie sodki z czymś kwaśnym , powinno sie wygazować samo- jeśli to jest to- można przyspieszyć mieszając ale niezbyt gorliwie
Edit:
syrop powinien byc kwaskowy wiec może balon myłeś roztworem sodki i coś zostało?




....moje posty mogą się wyświetlać z błędami :chytry:
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
neidi
Winiarski mistrz
*****




Postów: 808
Zarejestrowano: 12-6-2005
Miasto: Szczecin
Offline

Nastrój: )|

[*] wysłano w 4-9-2006 o godz. 17:21


W składzie nie ma sody oczyszczonej.

SKŁAD:
cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, zagęszczone soki owocowe, woda, kwas cytrynowy, wit C, karmel, aromat.

(kurde nie zauważyłem wcześniej tego aromatu - tak to bym tych soków nie kupił)


Pozatym gazowanie gazowanie - a gdzie alkohol?




----------------------------------------------------------------------------------
\"...koń, panna i wino wielkiego ochędóstwa potrzebują...\"
J. Cichowski A. Szulczyński, \"HUSARIA\", Warszawa 1977r, s. 142.
----------------------------------------------------------------------------------
Firma sprzątająca Szczecin - http://gunar.szczecin.pl - zapraszam
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
neidi
Winiarski mistrz
*****




Postów: 808
Zarejestrowano: 12-6-2005
Miasto: Szczecin
Offline

Nastrój: )|

[*] wysłano w 12-10-2007 o godz. 18:04


Jakoś zapomniałem wspomnieć co z tego winka mojego wyszło.
Więc piszę.

Wyszło nic ciekawego, smakuje to i pachnie jak Mustak - słowem tanie wino.

Poszło do uszlachetnienia.

Choć butelczynę ze starymi kumplami wychłeptaliśmy co by przypomnieć sobie stare dobre czasy.




----------------------------------------------------------------------------------
\"...koń, panna i wino wielkiego ochędóstwa potrzebują...\"
J. Cichowski A. Szulczyński, \"HUSARIA\", Warszawa 1977r, s. 142.
----------------------------------------------------------------------------------
Firma sprzątająca Szczecin - http://gunar.szczecin.pl - zapraszam
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Jonis
Nowy użytkownik
*




Postów: 4
Zarejestrowano: 11-9-2007
Miasto: Warszawa
Offline


[*] wysłano w 17-10-2007 o godz. 01:07


Zrobiłem w ramach "wprawki" bardzo podobnie.
Użyłem soku herbapolu - dzika róża.
Na opakowaniu napisali że do konserwowania używają a -sacharozy, b - fruktozy (ale głowy nie dam a butelki dawno trafiły do kosza). Sok który ja kupiłem miał opcję b.
Nie pamiętam dokładnych proporcji ale zdaje się że bylo to 1,5 litra soku na 3 litry wody. Proporcje łatwo obliczyć bo jest podana zawartość cukrów na opakowaniu.

Drożdze z biowinu wlałem bezpośrendnio do gąsiora i dałem im całe 30 minut na start :D (to było zanim odkryłem forum).

Po 2 dniach pięknie bulkało.. i tak przez 3 tygodnie.. i koniec.
Zlełem znad osadu , sklarowałem ... użyłem bentonitu (jak pisałem wcześniej to była wprawka) , siara i do butelek.

Efekt: sok różany rozrobiony z wodą z lekką zawartością alkoholu. Rocznik wtorek :D

Ale ale.. nastawiłem również z soku winogronowego herbapolu. Z zachowaniem wszelkich prawideł i efekt jest zdecydowanie lepszy - coś między labruską a kadarką.
Ponieważ drożdze zżarły cały cukier dosłodziłem (początkowe obliczenia miałem na 12%) i dodałem pożywki efekty opiszę jeśli przetrwa zimowanie :D

Na koniec cena.. sok herbapolu kosztuje +- 4,5 zł , do tego dwie butelki wody mineralnej i drożdze to wychodzi mniej więcej 4 zł za litr napoju.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
winopijca
Winiarz
****


Avatar


Postów: 285
Zarejestrowano: 4-8-2005
Miasto: Poznań
Offline

Nastrój: ..a powinienem? tak publicznie? tutaj zawsze świeci słońce

[*] wysłano w 17-10-2007 o godz. 08:58


Cytat
Wysłane przez neidi
MAM PROBLEM

Mimo przerobionych już ok 20 blg wino zdaje się być bezalkoholowe.

Nadal w nim sporo gazu!

Czy to możliwe aby działo się tam cos innego niż normalna fermentacja? A może ten gaz zagłusza smak i zapach alkocholu?




HELP


Sorka, że piszę pod sobą ale (Edit) nikt by nie zauważył.



neidi - robaczku ............ pisałem że aronia maskuje smak alko ... picie tak młodego nastawu było troszke nieteges

a swoją drogą teraz sok aroniowy dodawany jest do wszystkich czerwonych soków z prostego powodu - jest to najtańszy i najwydajniejszy barwnik spoż. natomiast co do malin ..obawiam sięże substancja smakowa był juz syntetyczna -malina sama z siebie jest mało wydajna a cena prawdziwego syropu z malin chyba by doprowadziła do zawału bo owoc tani nie jest .

dano mi do spróbowania malin w rumie........... fuuuj - jakto ktoś trafnie nazwał mysie pipki z mydłem ....




jestem czynnym cynikiem z \"piórem z arszenikiem\"...
piję bo: wiedza jest niczym bez doświadczenia
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
neidi
Winiarski mistrz
*****




Postów: 808
Zarejestrowano: 12-6-2005
Miasto: Szczecin
Offline

Nastrój: )|

[*] wysłano w 17-10-2007 o godz. 18:58


Winopijca kiedy to było jak pisałem tamtego posta. Już zdążyłem 3 x zapomnieć w ogóle że taki problem miałem.



----------------------------------------------------------------------------------
\"...koń, panna i wino wielkiego ochędóstwa potrzebują...\"
J. Cichowski A. Szulczyński, \"HUSARIA\", Warszawa 1977r, s. 142.
----------------------------------------------------------------------------------
Firma sprzątająca Szczecin - http://gunar.szczecin.pl - zapraszam
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
winopijca
Winiarz
****


Avatar


Postów: 285
Zarejestrowano: 4-8-2005
Miasto: Poznań
Offline

Nastrój: ..a powinienem? tak publicznie? tutaj zawsze świeci słońce

[*] wysłano w 17-10-2007 o godz. 23:10


temat sie pojawił w dzisiejszych ..rano - ten nademną podbił ...
przyznaje nie czytałem dat




jestem czynnym cynikiem z \"piórem z arszenikiem\"...
piję bo: wiedza jest niczym bez doświadczenia
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Skrzych
Zasłużony winiarz
Temat został przeniesiony
16-6-2010 o godz. 11:37

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group