Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: Wino z soku domowej roboty??
lipa85
Nowy użytkownik
*




Postów: 2
Zarejestrowano: 26-10-2006
Offline


[*] wysłano w 26-10-2006 o godz. 17:50
Wino z soku domowej roboty??


Przeglądając swoją piwniczkę znalazłem kilkadziesiąt słoików z sokami z malin, czarnych porzeczek i winogron. Są to soki z 2003 roku ale nadal bardzo smaczne, ale jakbym pił tylko soki to pewnie bym skończył w 2020 roku. Postanowiłem nastawić dwa gąsiorki po 15 litrów z tych właśnie soków.
Nie miałem pojęcia jak dużo w nich jest cukru, alkomierz w ogóle nie chciał się zatonąć :).

Do jednego z gąsiorów wlałem sok z malin a do 2 z winogron. Każdy był zapełniony do połowy. Dolałem do tego wodę z 2kg cukru, bajanusy, pożywkę i czekałem. Na początku myślałem, że nie ruszy. Ale po 12 godz. ruszyły że ho ho.

Zobaczymy co z tego będzie??
Co myślicie w ogóle o tym pomyśle??
Robił ktoś z was coś takiego?? Jakie mieliście efekty??

macie jakieś propozycje wobec dalszej pracy moich quasi win??

Czekam na opinie
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
moonjava
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 4339
Zarejestrowano: 30-4-2003
Miasto: jak studnia bez dna (Kraków)
Offline

Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku

[*] wysłano w 26-10-2006 o godz. 17:55


Jest duzio duzio wątków o winach z soków/kompotów/dżemów itd. :ksiazka:



FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
----------------------------------------------------
Przez PW udzielam porad w zakresie:
- żywienia zwierząt gospodarskich i towarzyszących - nieodpłatnie
- wyrobu napojów alkoholowych - 230zł/opinię + VAT, płatne z góry przelewem na konto.
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
lipa85
Nowy użytkownik
*




Postów: 2
Zarejestrowano: 26-10-2006
Offline


[*] wysłano w 26-10-2006 o godz. 19:15


A jednak nie ma wielu wątków na ten temat na forum. Duuuuuużo jest o sokach z kartonu. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
pozdrawiam
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
moonjava
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 4339
Zarejestrowano: 30-4-2003
Miasto: jak studnia bez dna (Kraków)
Offline

Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku

[*] wysłano w 26-10-2006 o godz. 19:22


Jest cały DZIAŁ poświęcony temu zagadnieniu: Forum > Wina zimowe > Przetwory - Domowe soki, kompoty i dżemy...

:spie:




FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
----------------------------------------------------
Przez PW udzielam porad w zakresie:
- żywienia zwierząt gospodarskich i towarzyszących - nieodpłatnie
- wyrobu napojów alkoholowych - 230zł/opinię + VAT, płatne z góry przelewem na konto.
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Skrzych
Zasłużony winiarz
******


Avatar


Postów: 3287
Zarejestrowano: 9-11-2003
Miasto: Kraków
Offline

Nastrój: może być...

[*] wysłano w 26-10-2006 o godz. 19:32


Gdzie właśnie przeniosłem ten wątek.

Krzysztof




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
drożdżystyback
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 23
Zarejestrowano: 9-12-2006
Offline

Nastrój: Co wy chcecie od moich win??

[*] wysłano w 19-5-2007 o godz. 18:29


Według mnie wina z przetworów są lepsze od tych ze świeżych owoców... dlaczego?? już piszę...

1.Po pierwsze primo. Takie prztwoy zdążyły się trochę odleżeć i mają poprostu lepszy smak.

2. Po drugie primo. Według mnie o wiele łatwiej takie wino zrobić...

Robiłem juz pare win z owoców świeżych, ale te z przetwoów zawsze wychodzą mi świetne, a te z świeżutkich owocków nie zawsze :diabelek:

Pozdrawiam
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Skrzych
Zasłużony winiarz
******


Avatar


Postów: 3287
Zarejestrowano: 9-11-2003
Miasto: Kraków
Offline

Nastrój: może być...

[*] wysłano w 19-5-2007 o godz. 19:02


Nie obraź się, ale bzdury opowiadasz... lepszy smak? Ło matko...

Co do łatwości zrobienia - to być może masz rację, ale gdzieś po drodze znika magia przygotowywania owoców, fermentowania miazgi, odciskania na prasie... Jednak mnie nie przekonałeś, tym bardziej ze przygotowanie soku to też kupa roboty...

Hmmm, sądzisz że wino z przetworów wychodzi świetne - zgłoś na konkurs, ocenimy.

Krzysztof




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
drożdżystyback
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 23
Zarejestrowano: 9-12-2006
Offline

Nastrój: Co wy chcecie od moich win??

[*] wysłano w 19-5-2007 o godz. 20:06


Tak jak pisze, jest to moje zdanie, może te moje świażutkei owockie były za mało aromatyczne, z przetworów lepiej mi smakują i tyle... Pozdrawiam
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Frida
Moderator
******


Avatar


Postów: 3127
Zarejestrowano: 20-9-2005
Miasto: Warszawa/Ząbki
Offline

Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...

[*] wysłano w 19-5-2007 o godz. 20:11


Wino z przetworów robię tylko dlatego, że szkoda takie wystane dżemiki, soki i inne marmolady wyrzucić przy okazji porządków. Sądzę, że inni z tej samej przyczyny popełniają wina "przetworowe". Ale żeby lepsze? Są pijalne i nic poza tym.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
iwan00
Winiarz
****


Avatar


Postów: 279
Zarejestrowano: 30-8-2005
Miasto: Reszel/3miasto
Offline

Nastrój: natchniony %)

[*] wysłano w 20-5-2007 o godz. 11:25


Moim skromnym zdaniem może nie są lepsze ale na pewno nie ustępują wiele w smaku tym fermentowanym w miazdze.



Tought ain\'t enought!

http://www.zanim.napiszesz.prv

Pierwszy bąbelek cieszy najbardziej:))
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Skrzych
Zasłużony winiarz
******


Avatar


Postów: 3287
Zarejestrowano: 9-11-2003
Miasto: Kraków
Offline

Nastrój: może być...

[*] wysłano w 20-5-2007 o godz. 11:35


Normalnie herezje.
<rozpala stos dla drożdżystyback i ivan00>

Obiecuję wam, ze będziecie się smażyc za takie gadanie.
Nie ma żadnego porównania pomiędzy winami ze świeżych owoców a z przetworów, te ostatnie to zwyczajne mózgotrzepy pozbawione wszelkich głębszych smaczków i aromatów.

Zamiast gadać głupoty wystawnie takie przetworowe wino do konkursu - wtedy w równej walce można porównać i wybrać lepsze.
Trochę win zrobiłem, i nikt mnie nie przekona do wyższości win przetworowych

Krzysztof




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group