Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: Pomocy - wino wyszło za słodkie
operator
Nowy użytkownik
*




Postów: 7
Zarejestrowano: 14-11-2006
Offline


sad.gif wysłano w 14-11-2006 o godz. 23:30
Pomocy - wino wyszło za słodkie


Zacząłem robić wino z ryżu na początku września i wydaje mi się, że przesłodziłem w smaku jest bardzo słodkie. Do dziś mi się fermentuje.Nie robiłem z butlą nic, ryż i rodzynki nadal są w butli. :sloik:
Co zrobić aby smakowalo jak wino a nie jak słodki kompot?:pomocy:
Poradzcie, co robić?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Megana
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 5208
Zarejestrowano: 22-8-2005
Miasto: Warszawa
Offline

Nastrój: roztargniony

[*] wysłano w 14-11-2006 o godz. 23:33


I nie wiesz, ile ma % ?
Nastaw drugie, dofermentuj do zera i wymieszaj - jesli ma już sporo%. Jeśli nie ma to próbuj restartu.
Chociaż zaraz. Ryż w butli dwa miesiące? Oj...




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
operator
Nowy użytkownik
*




Postów: 7
Zarejestrowano: 14-11-2006
Offline


[*] wysłano w 14-11-2006 o godz. 23:48


to co z tym zrobic? zapewne wypadalo by ten ryz juz wywalic. mozna wino jeszcze uratowac?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
emto
Winiarski arcymistrz
*****


Avatar


Postów: 2147
Zarejestrowano: 3-5-2006
Miasto: Ściana wschodnia
Offline

Nastrój: ...a drugie na Iran

[*] wysłano w 14-11-2006 o godz. 23:50


Podaj parametry wina: ile wody, cukru itd. Jeśli jest za słodkie to rób drugie wytrawne i kupaż. Chyba, że to ma mało % to wtedy możesz próbować restartu.



Bonum vinum laetificat cor hominis

"Łaknąć wody - smutna rzecz, bez niej życie idzie precz, lecz straszniejsza jest przyczyna śmierci w mękach: to brak wina"
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Megana
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 5208
Zarejestrowano: 22-8-2005
Miasto: Warszawa
Offline

Nastrój: roztargniony

[*] wysłano w 15-11-2006 o godz. 00:04


Ryż wywalić na pewno i wiecej info daj.



Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Oleńka i Maciuś
Wyrejestrowany




Postów: N/A
Zarejestrowano: N/A
Offline


[*] wysłano w 15-11-2006 o godz. 01:19


Wino będzie smakowac jak wino po czasie dłuższym niz dwa miesiące . Poza tym jak twierdzisz że jeszcze fermentuje to nie ma co się jeszcze przejmowac smakiem
Poza tym ---> http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=11020
operator
Nowy użytkownik
*




Postów: 7
Zarejestrowano: 14-11-2006
Offline


[*] wysłano w 16-11-2006 o godz. 17:46


Oto moja butla z winem - 10 litrowa. Ryżu jest ok. 3-4kg, podobnie cukru. W pomieszczeniu jest 20-25 C, fermentuje cały czas. Stoi tak już 2,5 miesiąca. Nie dodawałem drożdzy.

Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
moonjava
Dionizos
******


Avatar


Postów: 4345
Zarejestrowano: 30-4-2003
Miasto: jak studnia bez dna (Kraków)
Offline

Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku

[*] wysłano w 16-11-2006 o godz. 17:52


Cytat
Wysłane przez operator
Nie dodawałem drożdzy.

No to masz teraz okazję.


arek




FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
----------------------------------------------------
Przez PW udzielam porad w zakresie:
- żywienia zwierząt gospodarskich i towarzyszących - nieodpłatnie
- wyrobu napojów alkoholowych - 230zł/opinię + VAT, płatne z góry przelewem na konto.
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
orzeszko
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 59
Zarejestrowano: 20-10-2006
Offline

Nastrój: pogodny :)

[*] wysłano w 16-11-2006 o godz. 18:07


w 10-cio litrowej masz 4kg ryżu i 4kg cukru?! O ja cie...
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
emto
Winiarski arcymistrz
*****


Avatar


Postów: 2147
Zarejestrowano: 3-5-2006
Miasto: Ściana wschodnia
Offline

Nastrój: ...a drugie na Iran

[*] wysłano w 16-11-2006 o godz. 18:45


Chłopie! Masz kompot a nie wino:kwasny:
1. Rozcieńcz ten kompocik wodą, bo żadne drożdże w takich warunkach nie przeżyją;
2. Kup bayanusy i zrób super mocną MD;
3. Zamów mszę za to wino;)
Marek




Bonum vinum laetificat cor hominis

"Łaknąć wody - smutna rzecz, bez niej życie idzie precz, lecz straszniejsza jest przyczyna śmierci w mękach: to brak wina"
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
operator
Nowy użytkownik
*




Postów: 7
Zarejestrowano: 14-11-2006
Offline


[*] wysłano w 16-11-2006 o godz. 19:54


Jak tylko zdobęde drożdze to wywalam ryż i rodzynki, doleje wody i dodam drożdzy (jakieś wskazania?).
Po zamieszaniu wino gulga aż miło-poniżej zamieszczam link.

http://www.youtube.com/watch?v=azyABQtLrcs
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
emto
Winiarski arcymistrz
*****


Avatar


Postów: 2147
Zarejestrowano: 3-5-2006
Miasto: Ściana wschodnia
Offline

Nastrój: ...a drugie na Iran

[*] wysłano w 16-11-2006 o godz. 19:57


Cytat
Wysłane przez operator
dodam drożdzy (jakieś wskazania?)

Najlepiej aktywne. Bayanusy.
PS. Co ta woda w rurce taka brudna?




Bonum vinum laetificat cor hominis

"Łaknąć wody - smutna rzecz, bez niej życie idzie precz, lecz straszniejsza jest przyczyna śmierci w mękach: to brak wina"
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
operator
Nowy użytkownik
*




Postów: 7
Zarejestrowano: 14-11-2006
Offline


[*] wysłano w 16-11-2006 o godz. 20:00


http://allegro.pl/item141528090_aktywne_drozdze_winiarskie_10g_ioc_...

Takie moga byc?
W jaki sposob je dodac?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Megana
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 5208
Zarejestrowano: 22-8-2005
Miasto: Warszawa
Offline

Nastrój: roztargniony

[*] wysłano w 16-11-2006 o godz. 20:04


eru.... już filmy pt "Jak bulka i czy dobrze?".....
Poszło ci na dzikich drożdżach z rodzynek, ale coś słabiutkie, skoro po takim czasie kompot. Emto ma rację - zamawiaj w necie aktywne, albo leć do specjalistycznego sklepu i kupuj i dodaj jak najszybciej.

Edit - na opakowaniu powinienes mieć instrukcję a na forum nie raz już była o tym mowa....:ysz:
Edit dwa - w opisie drożdży na allegro też masz jak uwodnić i jak dodawać.




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
orzeszko
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 59
Zarejestrowano: 20-10-2006
Offline

Nastrój: pogodny :)

[*] wysłano w 16-11-2006 o godz. 23:45


Cytat
Wysłane przez emto
Cytat
Wysłane przez operator
dodam drożdzy (jakieś wskazania?)

Najlepiej aktywne. Bayanusy.
PS. Co ta woda w rurce taka brudna?


i chyba strasznie mało. Ja jak mam ten drugi zbiorniczek wypełniony do połowy to panikuję. Wlewam mineralną (ale nie gazowaną :lol: )
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Megana
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 5208
Zarejestrowano: 22-8-2005
Miasto: Warszawa
Offline

Nastrój: roztargniony

[*] wysłano w 17-11-2006 o godz. 01:21


nie przesadzaj. Byleby nie zabrakło, a czy do połowy, czy nie to miki.



Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
orzeszko
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 59
Zarejestrowano: 20-10-2006
Offline

Nastrój: pogodny :)

[*] wysłano w 17-11-2006 o godz. 01:49


... maus?
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Kaszub
Winiarz
****


Avatar


Postów: 186
Zarejestrowano: 7-11-2006
Miasto: 3miasto, Kartuzy
Offline

Nastrój: Oby tak dalej;-)

[*] wysłano w 17-11-2006 o godz. 16:01


Przeciez jak wody jest wiecej niz do polowy tego zbiorniczka to gaz i tak ja wypchnie na zewnatrz
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
orzeszko
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 59
Zarejestrowano: 20-10-2006
Offline

Nastrój: pogodny :)

[*] wysłano w 17-11-2006 o godz. 16:03


a ja w części od baniaka mam na rurce taki nalot - rosę. Chyba tak może być, co?
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
emto
Winiarski arcymistrz
*****


Avatar


Postów: 2147
Zarejestrowano: 3-5-2006
Miasto: Ściana wschodnia
Offline

Nastrój: ...a drugie na Iran

[*] wysłano w 17-11-2006 o godz. 18:13


Cytat
Wysłane przez orzeszko
a ja w części od baniaka mam na rurce taki nalot - rosę. Chyba tak może być, co?

Jasne;) To normalny objaw.
Marek




Bonum vinum laetificat cor hominis

"Łaknąć wody - smutna rzecz, bez niej życie idzie precz, lecz straszniejsza jest przyczyna śmierci w mękach: to brak wina"
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
orzeszko
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 59
Zarejestrowano: 20-10-2006
Offline

Nastrój: pogodny :)

[*] wysłano w 17-11-2006 o godz. 18:23


Jak wchodzę do komórki, to znaczy tam gdzie robię winko to mam taki zajefajny zapach, jakby bananowy, że aż kurcze sama twarz mi się w usmiech układa :pijemy:
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
kguser
Winiarski arcymistrz
*****


Avatar


Postów: 2163
Zarejestrowano: 5-10-2006
Miasto: Łódź
Offline


[*] wysłano w 17-11-2006 o godz. 18:27


Moim zdaniem wody w rurce nie powinno być za dużo. Lepiej mniej zwłaszcza jak może sie coś w niej rozmnożyć. Ja daję mało wody (dosłownie troszkę) aby np. podczas wyjmowania korka nie zaciagnąć tej wody do balonu. Tyle ile zmieści się w jednym rozszerzeniu rurki. Czasami mimo watki zabezpieczającej wylot wlezie tam muszka owocowa i po co ją chlupnąć do naszego cennego balonika.
Na koniec fermentacji woda w rurce może bulkac w strone balonu (np. gdy balon wyniesiemy w chłodne miejsce).




Pozdrawiam Krzysztof

Łódzki Klub Winiarzy: strona główna, fachowe artykuły, przepisy, ogłoszenia.
Forum: porady, dyskusje, pomoc doświadczonych winiarzy.

Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group