Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: Wiśniowe bez drożdzy - fermentacja w miazdze, ciekawa historia
JosefBB
Starszy winiarczyk
***




Postów: 106
Zarejestrowano: 12-11-2004
Miasto: Bielsko-Biała
Offline


[*] wysłano w 11-8-2007 o godz. 14:17
Wiśniowe bez drożdzy - fermentacja w miazdze, ciekawa historia


Mam dwa tematy i dwa pytania do doświadczonych kolegów forumowiczów.

1. Podam w skrócie przepis wg którego próbuję zrobić wino z wiśni:

Docelowo przepis na 15l wina moc około 10% - 12%

- 12,5 kg wiśni (przed drylowaniem, po drylowaniu nie wiem ile kg zostało ale co najmniej 15% wagi odpadło)
- 2,5kg cukru
- 7,5 l wody

Ponieważ akcja pozyskania owoców odbyła się szybko i niespodziewanie, nie zdążyłem kupić i rozmnożyc drożdzy winnych. Stad decyzja aby spróbować na dzikich.
21.07.07
Wydrylowane owoce zmiażdżyłem i zostawiłem na 3h.
Następnie dodałem 7l wody, 1,5kg cukru, 100g rodzynek, kilka migdałów., wymieszałem wszystko i rozlałem do dwóch 15 l dymionów.
I co?... zaczęło pracować! - super.
Po kilku dniach dodałem kolejny 1 kg cukru - pracuje.

Zostawiłem to na 10 dni i pojechałem na wakacje.

Wczoraj tj 10.08.07 postanowiłem odzielić płyn od miazgi.
Biorę pierwszy dymion, mierzę Blg - mniej niż 0 - super - myślę
Biorę drugi, mierzę Blg - 12st!!! - co jest?:eyes:

Pracowały tak samo, częstotliwość wydzielania CO2 z dymionu była niemal identyczna!

Czy potraficie to wyjaśnić ?


2. Doczytałem na forum, że same wisnie nie dają powalającego smaku a znakomicie komponują się z np. czarną porzeczką. Potwierdzam robiłem 2 lata temu i jest super. Rozwiazanie podane na forum to dodanie soku z czarnej porzeczki w ilości około 10%.

Pytanie:

Czy nie jest za późno aby dodać sok w ilości 1-1,5l po 3 tygodniach od nastawienia i czy w ogóle taki pomysł ma sens.
Dodam ze po zlaniu płynów do jednego dymionu wino ma 6st Blg, zaczęło nadspodziewanie intensywnie pracować, zdecydowanie szybciej niż na początku (syczy i intensywnie "bulka", ślad po pianie, która powstała w nocy)

Ponadto chciałem dodac jeszcze 0,5 kg cukru dla podniesienia Vol. do 12% - co proponujecie zrobić?

Pozdrawiam
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
kguser
Moderator
******


Avatar


Postów: 2153
Zarejestrowano: 5-10-2006
Miasto: Łódź
Offline


[*] wysłano w 11-8-2007 o godz. 14:46


JosefBB,
odpowiedź na zagadke jest prosta - dzikie drożdże. Ciesz się że w jednym balonie wszystko było OK.
Co dalej sam zobaczysz. Jak przerobi cukier to dodaj kolejną porcje na dosłodzenie. Co do dodania soku to zależy jak długo będzie jeszcze pracować. Na drożdżach szlachetnych mógłbyś spokojnie dodać.
Jeśli chodzi o dalsze losy tego wina, może się szybko wyklarować ale wcale nie musi. Zobaczysz co będzie. Niespodzianki jeszcze przed tobą.




Pozdrawiam Krzysztof

Łódzki Klub Winiarzy: strona główna, fachowe artykuły, przepisy, ogłoszenia.
Forum: porady, dyskusje, pomoc doświadczonych winiarzy.

Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
JosefBB
Starszy winiarczyk
***




Postów: 106
Zarejestrowano: 12-11-2004
Miasto: Bielsko-Biała
Offline


[*] wysłano w 11-8-2007 o godz. 15:06


Zaiste - ciekawe. Jaki gaz, w takim razie wydzielał się z drugiego dymionu jeśli nie CO2 pochodządzy ze spalania cukru?

Odnośnie soku z czarnej porzeczki:

Czy w takim razie może dodać zagęszczonego syropu z czarnej porzeczki tylko dla zmienienia wartości smakowych w ilości 50ml?
Raczej nie powinno to specjalnie wpłynąć na fermentację i zawartość cukru.
Syrop bez konserwantów - oczywiście.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
kguser
Moderator
******


Avatar


Postów: 2153
Zarejestrowano: 5-10-2006
Miasto: Łódź
Offline


[*] wysłano w 11-8-2007 o godz. 16:06


JosefBB,
z pewnością wydzielał się CO2. Jednak drożdże były w innej kondycji i przy pewnej zawartosci alkoholu fermentacja stanęła. Tak własnie może się zdarzyc przy fermentacji na dzikusach. W balonie który się zatrzymał, byc może środowisko nie zostało opanowane przez drożdże produkujące alkohol i prawdopodobnie biegły równolegle (oprócz fermentacji alkoholowej) inne procesy (raczej szkodliwe dla przyszłego wina).

Jeśli chodzi o dodanie soku z czarnej porzeczki to możesz zaryzykowac dodanie soku. Co masz na mysli mówiąc syrop? Jakis produkt na rynku?




Pozdrawiam Krzysztof

Łódzki Klub Winiarzy: strona główna, fachowe artykuły, przepisy, ogłoszenia.
Forum: porady, dyskusje, pomoc doświadczonych winiarzy.

Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
JosefBB
Starszy winiarczyk
***




Postów: 106
Zarejestrowano: 12-11-2004
Miasto: Bielsko-Biała
Offline


[*] wysłano w 11-8-2007 o godz. 16:32


"Syrop z Czarnej Porzeczki - Owocowa Spiżarnia" - do rozcieńczania w stosunku 1:9 -produkt rynkowy.
Producent Herbapol Lublin.

Ma to sens, czy raczej zaszkodzi?
Czy może raczej sok 100% z kartonika?

Mam nadzieję, że po zmieszaniu zawartości z obu dymionów drozdże, choć dzikie wezmą górę i rozprawią się z pozostałym cukrem.

P.S. W miesznace nie wziąłem pod uwagę cukru zawartego w wiśniach (około 800g cukru), więc dodatek 500g cukru nie wydaje się byc konieczny.
Dodam go gdy nastaw będzie miał poniżej 2 Blg jako dla osłody.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
TEQUILA
Dionizos
******


Avatar


Postów: 3391
Zarejestrowano: 14-9-2005
Miasto: San Quentin ;)
Offline

Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.

[*] wysłano w 11-8-2007 o godz. 16:35


Cytat
Wysłane przez JosefBB
Czy w takim razie może dodać zagęszczonego syropu z czarnej porzeczki tylko dla zmienienia wartości smakowych w ilości 50ml?
Raczej nie powinno to specjalnie wpłynąć na fermentację i zawartość cukru.


Na smak też nie wpłynie .
50 ml ???? :niewiem: tyle chciałeś dać ??? w takiej ilości wina zaginie jak igła w stogu siana .




MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
JosefBB
Starszy winiarczyk
***




Postów: 106
Zarejestrowano: 12-11-2004
Miasto: Bielsko-Biała
Offline


[*] wysłano w 11-8-2007 o godz. 16:39


Ekwiwalent 1,5 l 100% soku to nie 50 ml a około 150 ml syropu oczywiście i o takiej ilosci myślę

Słuszna uwaga
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
kguser
Moderator
******


Avatar


Postów: 2153
Zarejestrowano: 5-10-2006
Miasto: Łódź
Offline


[*] wysłano w 11-8-2007 o godz. 18:21


JosefBB,
ja bym dodał nektar z cz. porzeczki. Bodajże Hortex sprzedaje taki nektar o zawartości soku minimum 50%. Bez konserwantów. Stosuję ten zabieg jak nie mam czarnej porzeczki. Efekt jest dość dobry.




Pozdrawiam Krzysztof

Łódzki Klub Winiarzy: strona główna, fachowe artykuły, przepisy, ogłoszenia.
Forum: porady, dyskusje, pomoc doświadczonych winiarzy.

Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Megana
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 5049
Zarejestrowano: 22-8-2005
Miasto: Warszawa
Offline

Nastrój: roztargniony

[*] wysłano w 11-8-2007 o godz. 18:23


Przyjrzyj ty się lepiej etykietce tego syropu Herbapolu. Czy przypadkiem nie ma tam soku z aronii plus aromaty czarnoporzeczkowe? Niestety, wiele syropów jest w ten sposób robionych - na soku z aronii. 100% soku z czarnej p w kartonie nie dostaniesz raczej. Można się posłużyć "nektarem"



Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
JosefBB
Starszy winiarczyk
***




Postów: 106
Zarejestrowano: 12-11-2004
Miasto: Bielsko-Biała
Offline


[*] wysłano w 12-8-2007 o godz. 00:47


Megana masz rację - częściowo skład tego syropu to sok z aronii ale równiez sok z czarnej porzeczki. Dodałem 130 ml tego czegoś i wciąż mam około 0,5l wolnego miejsca w dymionie a wino pracuje barrrrrdzo mocno. Chyba doprawię jeszcze odrobiną H....xowego nektaru.

W każdym razie jestem dobrej mysli. W ciagu poprzedniej doby przerobiły 1 Blg (z 6 do 5)

Dostępne na rynku nektary to zaledwie 25% zawartości zageszczonego soku i basta...
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
JosefBB
Starszy winiarczyk
***




Postów: 106
Zarejestrowano: 12-11-2004
Miasto: Bielsko-Biała
Offline


[*] wysłano w 13-8-2007 o godz. 17:14


Ostatecznie znalazłem w piwnicy 250 ml słoiczek zaprawionych czarnych jagód i zamiast nektaru z czarnej porzeczki dodałem własnie boróweczki.

Ten dodatek podniósł Blg z 4 do 5 w 15 l dymionie.

Na tym koniec eksperymentów - co bedzie to będzie..... ale zaczeło ostro pracować!

Pozdrawiam
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
marcell
Starszy winiarczyk
***




Postów: 52
Zarejestrowano: 17-2-2007
Miasto: Kraków
Offline


[*] wysłano w 14-7-2008 o godz. 11:15


Kolega pozwoli że podepnę się pod temat.

Mam trochę podobną sytuacje. Nie miałem w domu nic a nic akcesoriów winiarskich, a owoce czekać dłużej nie mogły, dlatego zabrałem się robotę w ciemno. Wino czereśniowe z ok 30kg czereśni. Nastawiłem MD Burgund na suszu z Multipleksu, ale tylko na dzień przed zbiorem czereśni, a ze owoce były dojrzałe jak cholera, to czekać nie mogły. Przygotowałem miazgę, którą lekko zasiarkowałem 0,7g na 10l. Niestety ta dawka okazała się niewystarczająca, bo następnego dnia, miazga chodziła na całego. W odruchu ludzkim dodałem MD, z nastawieniem że sobie poradzi z dzikusami, ale obawiam się że nic z tego, bo wyglądała bardzo blado ta MD. Drożdże leżały z rok w szufladzie, i pewnie straciły ważność.

W efekcie sprawa wygląda tak. W najbliższych dniach przyjedzie do mnie cała paczka akcesoriami, będę też drożdże zamojskich, więc mocna matkę będę miał na piątek gdzieś. Do tego czasu myślę potrzymać miazgę na dzikusach, ale co potem ? Nie mam dobrych wspomnień z dzikusami, dlatego myślę je jakoś wyeksmitować, czy jak dodam np tak z litr mocnej MD, to czy poradzi sobie z 30litrami dzikusów ? Będę miał jeszcze bayanusy, ale nie chce robić tak mocnego wina. Co poradzicie ?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
plecionka
Moderator Konkursowy
*******




Postów: 3512
Zarejestrowano: 27-3-2008
Miasto: "WikliNowy Tomyśl"
Offline

Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...

[*] wysłano w 14-7-2008 o godz. 12:38


Nie ma sensu dyskutować o tym co się stało i nie odstanie,bayanysy maja swoje wady ale nie trzeba czekać ,co zrobisz jak paczka się spóźni i MD będzie gotowa w poniedziałek.
Raz mi się tak przytrafiło z winogronami.Padła zamrażarka i trzeba było szybko coś zaradzić 35 kg winogron i brak drożdży.
Mocno zasiarkowałem, zamówiłem bayanusy i nastaw do chłodnego miejsca,niestety mimo to po trzech dniach zaczął ruszać ,nie było mi do śmiechu,poprawiłem piro i za dwa dni gdy tylko listonosz doręczył przesyłkę natychmiast dodałem drożdże uwodnione rzecz jasna, udało się ,wino nawet nie bardzo mocne tak 14%, bo nawet bayanysy z głodu kiedyś paść muszą




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
marcell
Starszy winiarczyk
***




Postów: 52
Zarejestrowano: 17-2-2007
Miasto: Kraków
Offline


[*] wysłano w 14-7-2008 o godz. 16:25


Ponawiam pytanie, czy jak dodam np tak z litr mocnej MD, to czy poradzi sobie z 30litrami dzikusów ?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
sobek
Winiarski mistrz
*****




Postów: 764
Zarejestrowano: 24-9-2005
Miasto: zasadniczo Lublin
Offline

Nastrój: takie tam...

[*] wysłano w 14-7-2008 o godz. 16:49


Już pytanie uzyskałeś, po tylu dniach może być za późno.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
marcell
Starszy winiarczyk
***




Postów: 52
Zarejestrowano: 17-2-2007
Miasto: Kraków
Offline


[*] wysłano w 14-7-2008 o godz. 20:17


hmmm, a czytałem wielokrotnie na forum, ze drożdże szlachetne radzą sobie z dzikimi bez większych problemów :eyes:
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group