Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: GĘSTE WINO - POMÓŻCIE
monikatt
Winiarz
****


Avatar


Postów: 208
Zarejestrowano: 29-9-2007
Miasto: Leszno
Offline


[*] wysłano w 29-10-2007 o godz. 21:31
GĘSTE WINO - POMÓŻCIE


witajcie, jestem nowa i proszę o pomoc. Nastawiłam wino z winogron - niestety zamiast wycisnąć sok - za radą taty - owoce przetarłam przez przecierak. z tak uzyskanego moszczu (15 L) zrobiłam nastaw. winko pięknie pracowało przez odpowiednią długoś czasu. teraz kiedy skończylo pracować chciałam dokonać pierwszego ściągnięcia i ściągłam zaledwie 1 L wina. okazuej sie, że jest bardzo gęste i boje się, że z tych 15 L uzyskam max 5 L wina. Po prostu jest takie geste (pewnie za sprawą pektyn uzyskanych z przetarcia skorek) - nie wiem co z tym robić. Może ktoś ma jakiś pomysł??? Bardzo proszę o jakieś rady.. Może po prostu to wino potrzebuje wiecej czasu?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Megana
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 5079
Zarejestrowano: 22-8-2005
Miasto: Warszawa
Offline

Nastrój: roztargniony

[*] wysłano w 29-10-2007 o godz. 21:37


Zacznij od zwykłego przecedzenia tej pulpy, najlepiej oczywiście przez worek filtracyjny; jak nie masz, posłuż się poszewką. Niech obcieknie spokojnie przez noc (zabezpiecz workiem foliowym przed muszkami, o ile jeszcze latają)
Rano zobaczysz ile ci tego wyszło.




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
monikatt
Winiarz
****


Avatar


Postów: 208
Zarejestrowano: 29-9-2007
Miasto: Leszno
Offline


[*] wysłano w 29-10-2007 o godz. 21:42


Cytat
Wysłane przez Megana
Zacznij od zwykłego przecedzenia tej pulpy, najlepiej oczywiście przez worek filtracyjny; jak nie masz, posłuż się poszewką. Niech obcieknie spokojnie przez noc (zabezpiecz workiem foliowym przed muszkami, o ile jeszcze latają)
Rano zobaczysz ile ci tego wyszło.


dzięki Megana. sprobuje to odcedzić, też o tym myślałam ale sie obawiam, że dużo tego nie uzyskam.. no ale sprobuje
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Mortern
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 114
Zarejestrowano: 3-9-2006
Miasto: Mrozy/Warszawa
Offline


[*] wysłano w 29-10-2007 o godz. 21:50


można również dodać kilka kropel pektopolu.



Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
monikatt
Winiarz
****


Avatar


Postów: 208
Zarejestrowano: 29-9-2007
Miasto: Leszno
Offline


[*] wysłano w 29-10-2007 o godz. 21:53


Cytat
Wysłane przez Mortern
można również dodać kilka kropel pektopolu.


hmmm.. o tym nie pomyslalam.. hmmm.... no może rzyczywiście racja:) przetestuje to:)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Maciej
Konsultant Spamkiller
********


Avatar


Postów: 5741
Zarejestrowano: 24-9-2003
Miasto: Wrocław/Piława - AOC Pogórze Sudeckie
Offline


[*] wysłano w 29-10-2007 o godz. 21:59


1. Ilość wody nie ma żadnego znaczenia. Do win gronowych wody nie dodaje się w ogóle. Proszę uprzejmie nie wypisywać głupot, jedynie dlatego, że lubicie pisać.
2. Monikatt - masz dużo osadu, czy wino jest ciągnące - śluzowate? To bardzo ważne, bo jeśli to drugie - niczego nie przecedzisz. Jest choroba wina, zwana śluzowatością - powodują ją bakterie. Takie wino należy zasiarkować i dość energicznie wymieszać. Jeśli masz dużo osadu, myślę, że warto po prostu poczekać. Wino powinno przy tym stać w chłodzie.




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
TEQUILA
Dionizos
******


Avatar


Postów: 3452
Zarejestrowano: 14-9-2005
Miasto: San Quentin ;)
Offline

Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.

[*] wysłano w 29-10-2007 o godz. 22:42


Jeszcze napisz jakie miałaś winogrona . Bo do zdecydowanej większości dostępnych owoców dla przeciętnego winiarza , niestety trzeba dolać wody i to czasami dość sporo .



MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
monikatt
Winiarz
****


Avatar


Postów: 208
Zarejestrowano: 29-9-2007
Miasto: Leszno
Offline


[*] wysłano w 29-10-2007 o godz. 22:44


Cytat
Wysłane przez Maciej
1. Ilość wody nie ma żadnego znaczenia. Do win gronowych wody nie dodaje się w ogóle. Proszę uprzejmie nie wypisywać głupot, jedynie dlatego, że lubicie pisać.
2. Monikatt - masz dużo osadu, czy wino jest ciągnące - śluzowate? To bardzo ważne, bo jeśli to drugie - niczego nie przecedzisz. Jest choroba wina, zwana śluzowatością - powodują ją bakterie. Takie wino należy zasiarkować i dość energicznie wymieszać. Jeśli masz dużo osadu, myślę, że warto po prostu poczekać. Wino powinno przy tym stać w chłodzie.


Dziękuję Macieju za odpowiedź. Wino na szczęście nie jest ani ciągnące ani śluzowate (było robione w sterylnych higienicznych warunkach), czy to jest osad też bym nie powiedziała. Jest po prostu jak gęsty sok przecierowy. Coś w tym stylu. Czy myślisz, że to wina przecierania owoców przez przecierak? może to jeszcze się oddzieli i osiądzie? Postawie w chłodzie i uzbroje się w cierpliwość. Tata - nie wiem po co dosypał jeszcze cukru w nadziei, że to coś zmieni i wino zaczęło jeszcze pracować.. nie wiem czy to dobry pomysł bo nie chciałabym aby wyszło zbyt mocne..
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
monikatt
Winiarz
****


Avatar


Postów: 208
Zarejestrowano: 29-9-2007
Miasto: Leszno
Offline


[*] wysłano w 29-10-2007 o godz. 22:48


Cytat
Wysłane przez TEQUILA
Jeszcze napisz jakie miałaś winogrona . Bo do zdecydowanej większości dostępnych owoców dla przeciętnego winiarza , niestety trzeba dolać wody i to czasami dość sporo .


niestety nie wiem jaka to odmiana. tata je dostał od kolegi działkowca - cała skrzynke:) ciemne gronka - mniej więcej średnicy 1 cm, bardzo ciasno nabite, bardzo dojrzałe, słodziutkie i soczyste. przy obieraniu mialam całe ręce mokre i było mnóstwo soku. Nie "perfumowane".
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group