Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: Drożdze gorzelniane
Yabber
Winiarz
****




Postów: 158
Zarejestrowano: 11-9-2008
Miasto: Wawa
Offline

Nastrój: coś tam robię...

[*] wysłano w 3-11-2008 o godz. 23:17
Drożdze gorzelniane


Czy któryś z kolegów/żanek, próbowało nastawów miodów na drożdzach gorzelnianych??
Zakupiłem paczkę szwedzkich drożdzy i bije się z myślami. Z opisu na opakowaniu, wynika, że są to bardzo silne drożdze, dające pewność fermentacji w czasie przyśpieszonym, do 18% zawartości alkoholu.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
robkiz
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 1164
Zarejestrowano: 8-3-2007
Miasto: Będzin
Offline

Nastrój: sinusoidalny

[*] wysłano w 3-11-2008 o godz. 23:25


Zazwyczaj gorzelniane maja szybko wyprodukowac rozsadna ilosc alkoholu w ubogim srodowisku bo takie warunki i wymagania sa w gorzelniach. Przy miodzie pitnym mozna zaoferowac drozdzom wiekszy komfort i wyciagnac z nich wiecej. Wez pod uwage ze ewentualany zapach w gorzelnianych nie wadzi - mozna sie go pozbyc w dalszych etapach, podobnie fuzle. Osobiscie szkoda by mi bylo miodu na takie eksperymenta.



Robert
---------------
Ach podajcie mi szybko puchar wina bym mógł napoić umysł i powiedzieć coś mądrego (Arystofanes)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
mamcar
Winiarski arcymistrz
*****




Postów: 1679
Zarejestrowano: 13-9-2005
Offline


[*] wysłano w 3-11-2008 o godz. 23:30


Dokladnie... na miod masz kilka lat... czym beda te kilka dni na szybsza fermentacje. Zreszta predkosc fermentacji to chyba jeden z mniej znaczacych czynnikow, jesli chodzi o smak miodu czy wina:>



Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Yabber
Winiarz
****




Postów: 158
Zarejestrowano: 11-9-2008
Miasto: Wawa
Offline

Nastrój: coś tam robię...

[*] wysłano w 3-11-2008 o godz. 23:35


Zapomniałem dodać, że jest na opakowaniu napisane: (...) "do fermentacji moszczy owocowych i win owocowych. Pot Distillers yeast prowadzą fermentację do ok. 18%. Mogą być używane przy większych nastawach - 1 paczka drożdży na 50 l. wraz z przedłużeniem czasu fermentacji dwa razy."


[img][/img]
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Yabber
Winiarz
****




Postów: 158
Zarejestrowano: 11-9-2008
Miasto: Wawa
Offline

Nastrój: coś tam robię...

[*] wysłano w 4-11-2008 o godz. 10:55


Tak naprawde, to chcę zrobić eksperyment, na niewielkiej ilości brzeczki półtoraka. Nastawię ze 2 litry z tymi drożdzami. Jeżeli ładnie pójdzie i drożdze poradzą sobie, to ewentualnie będzie to zestaw awaryjny do restartów.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group