Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: Wino z jablek (proporcje do sprawdzenia)
doonioo
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 17
Zarejestrowano: 14-11-2009
Miasto: Radom
Offline


[*] wysłano w 14-11-2009 o godz. 21:41
Wino z jablek (proporcje do sprawdzenia)


Witam jestem tu nowy i to moje 1 wino ktore chce zrobic wiec nie w zaduzych ilosciach


6kg ligol lub gloster
1kg cukru
1 cytryna
pożywka
drożdże do wina białego

chce uzyskac wino pol slodkie ~14%

Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
muddy13
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 796
Zarejestrowano: 21-11-2008
Miasto: Kartuzy/Trójmiasto
Offline

Nastrój: Napięcie towarzyszące oczekiwaniu (dziecka).

[*] wysłano w 14-11-2009 o godz. 22:51


A wody ile? Bo z tych 6 kg jabłek uzyskasz góra 4 l moszczu. Do tego 1 kg cukru to trochę dużo chyba.
Pozdr
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Bajbus
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 49
Zarejestrowano: 13-8-2008
Miasto: Łódź
Offline


[*] wysłano w 14-11-2009 o godz. 23:13


Jak sypniesz na te 6kg owoców 1kg cukru od razu to Ci wino nie ruszy...

Ile w ogóle ma być litrów tego?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
dexter7
Winiarz
****


Avatar


Postów: 151
Zarejestrowano: 24-10-2009
Miasto: Brodnica/Warszawa
Offline

Nastrój: zapracowany

[*] wysłano w 14-11-2009 o godz. 23:37


Ściągnij sobie kalkulator http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=22401 i zobacz proporcje. Jeśli nie będziesz czegoś jeszcze wiedział zachęcam do czytania forum :) lub lektury Jan Cieślak "Domowy wyrób win" . Powodzenia w przygotowywaniu winka. Dobre przepisy znajdziesz też pod tym adresem http://old.wino.org.pl/frames/przep_szczeg.html
Pozdrawiam dex
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
widget
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 688
Zarejestrowano: 25-7-2008
Miasto: Gdynia
Offline


[*] wysłano w 15-11-2009 o godz. 03:19


Witaj na forum doonioo .
Skoro jeszcze nie zacząłeś robić wina a najpierw zbierasz informacje to duży PLUS dla Ciebie. :) Skoro dopiero planujesz nastaw, to pod okiem doświadczonych winiarzy i po zapoznaniu się z podstawami produkcji win Twoje pierwsze wino powinno wyjść co najmniej przyzwoite. Dlatego też nakłaniam Cię do powiększenia objętości, bo z tych 6kg otrzymasz 4l soku, zgodnie z tym co Muddy napisał, z tego zabutelkujesz może 2-3 flaszki.
Szczerze to kalkulator przypomniany przez Dextera nie najlepiej planuje wina z jabłek. Na dzień dzisiejszy wina jabłkowe robimy bez dodatku wody, ze względu na małą aromatyczność owoców, a klakulator ten zaleca rozcieńczanie moszczu.
Wydajność jabłek jest na poziomie ok. 50-60%, czyli z 10kg otrzymuje się około 6l soku. Po wyciśnięciu soku wypada zmierzyć poziom cukru w nim, a do tego niezbędny jest cukromierz (wydatek rzędu 8 zł). Jak będziesz już znał ilość cukru w soku to obliczysz ile cukru musisz dodać aby uzyskać planowaną moc.
Zachęcam do zapoznania się z działem o winach jabłkowych, gdzie znajdziesz wiele sprawdzonych przepisów.

Jeśli jednak chcesz zrobić wino według swojego przepisu, to zaopatrz się w cukromierz, bo bez niego nie będziesz miał kontroli nad mocą i słodkością wina. 1kg cukru na 6kg jabłek to faktycznie duża ilość, którą trzeba rozłożyć na raty. Kolejne porcje dodajemy do wina gdy cały wcześniej dodany cukier zostaje przetworzony na %%, to natomiast wiemy na podstawie pomiarów. Jak widzisz cukromierz jest tak samo ważny jak balon. Ba nawet ważniejszy, bo wino w wiadrze nawet można zrobić.




Pozdrawiam
Marek
Każdy Polak kocha
C2H5OH
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
doonioo
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 17
Zarejestrowano: 14-11-2009
Miasto: Radom
Offline


[*] wysłano w 15-11-2009 o godz. 18:01


Za namowa postanowilem zrobic z 10kg jablek poniewaz dysponuje jedynie kamiennym garczkiem o objetosci 10l
Mieszkam w bloku wiec jednak moze byc to troche uciazliwe w wiekszych ilosciach (zapach) Ze wzgledu na teperature raczej lepiej trzymac to w mieszkaniu?
Juz troche czytalem forum i dlatego postanowilem aby niedodawac wody,
Czy taki cukromiez dostane w sklepie ogrodniczym?
Cukier ktory trzeba dolac trzeba rozrobic w wodzie, i tu nasuwa sie pytanie czy ta woda niespowoduje pogorszenia sie wina?
I jeszcze jedno jaka zawartosc cukru powinien zawierac moszcz
Produkcje wina zaczne dopiero w poniedzialek :)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
lucjan23
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 530
Zarejestrowano: 23-7-2009
Miasto: Choszczno->Szczecin
Offline

Nastrój: Beaujolais Nouveau

[*] wysłano w 15-11-2009 o godz. 18:14


Do jabłek możemy dodać wody do 10% objętości soku.

Cukier zawsze można rozpuścić w soku. Przy jabłkach jest to najlepsze rozwiązanie (gdy nie dodajemy wody)

Ja do swojego nastawu musiałem dodać nieco więcej wody, ale nie straciłem dużo na aromatyczności, bo dodałem 3kg bardzo słodkich i aromatycznych jabłek (nie znam odmiany).

Ja swój sok uzyskiwałem za pomocą sokowirówki, pasteryzowałem i dodawałem pektopol i powiem tyle, że z soku uzyskiwanego w ten sposób przy jabłkach mam bardzo dużo osadu. Z pierwszego nastawu wyszło go (z 15l) około 4l. Wczoraj zrobiłem obciąg i dodałem świeżego soku do w/w objętości + cukier, aby utrzymać zaplanowaną moc.

I już widzę, że będę powtarzał tę operację, bo już dzisiaj jest ok. 2cm osadu.


Tutaj małe pytanie do zaprawionych w boju z jabłkami.

Czy dopełnianie balonu w w/w sposób jest trafnym rozwiązaniem czy raczej nie?? Dodam, że nastaw cały czas pracuje.




Jestem Hardcore'm

---------------------
Jak najdzie ochota to i pies kota wyłomota :D
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
plecionka
Super Moderator
*******




Postów: 3473
Zarejestrowano: 27-3-2008
Miasto: "WikliNowy Tomyśl"
Offline

Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...

[*] wysłano w 15-11-2009 o godz. 21:06


Wystarczy sok przefiltrować przez worek filtracyjny ,o taki:

http://www.allegro.pl/item803498286_worek_filtracyjny_wino_zacier_2...




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
lucjan23
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 530
Zarejestrowano: 23-7-2009
Miasto: Choszczno->Szczecin
Offline

Nastrój: Beaujolais Nouveau

[*] wysłano w 15-11-2009 o godz. 21:29


Chyba będę musiał go zakupić, bo zaczyna mi smakować mój jabol :D



Jestem Hardcore'm

---------------------
Jak najdzie ochota to i pies kota wyłomota :D
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
muddy13
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 796
Zarejestrowano: 21-11-2008
Miasto: Kartuzy/Trójmiasto
Offline

Nastrój: Napięcie towarzyszące oczekiwaniu (dziecka).

[*] wysłano w 15-11-2009 o godz. 21:48


Lucjan, tylko nie zrób za mocnego jabłkowego, no chyba że bardzo słodkie. Wytrawne mocne nie da się pić.
Uzupełniać możesz jeśli pracuje jeszcze - takie moje zdanie. Po sokowirówce bym pekto nie dodawał, choć na pewno ułatwi klarowanie. Mojego soku nie filtruję inaczej jak przez worek w prasie, który to worek jest z firany:)
Pozdr
Karol
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
lucjan23
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 530
Zarejestrowano: 23-7-2009
Miasto: Choszczno->Szczecin
Offline

Nastrój: Beaujolais Nouveau

[*] wysłano w 15-11-2009 o godz. 21:57


Pektopol raczej nie zaszkodzi.
Próbowałem filtrować to przez gazę, ale szybko się zapycha i jest kaszana.
A worek i tak kupię, bo jest raczej potrzebny i się przyda.




Jestem Hardcore'm

---------------------
Jak najdzie ochota to i pies kota wyłomota :D
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
herrbelt
Starszy winiarczyk
***




Postów: 50
Zarejestrowano: 13-1-2006
Miasto: Starosiedlice/Iłża/Lipniak/Siedlce
Offline

Nastrój: jest, bo musi

[*] wysłano w 19-11-2009 o godz. 14:02


Dlaczego nie można robić jabłkowego zbyt mocnego? Ja nastawiłem pierwszy raz jabłkowe na około 16%? Będzie niesmaczne? Chciałem go zrobić półwytrwne/półsłodkie.



Pozdrawiam
Hubert
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
TEQUILA
Dionizos
******


Avatar


Postów: 3482
Zarejestrowano: 14-9-2005
Miasto: San Quentin ;)
Offline

Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.

[*] wysłano w 19-11-2009 o godz. 14:43


Wszystko można zrobić , natomiast nie wszystko wychodzi smaczne i dobre.
Im wino mocniejsze powinno być bardziej słodkie. Nie wyobrażam sobie delektowania sie smakiem wytrawnego lub półwytrawnego wina 16 procentowego.
Im surowiec delikatniejszy w smaku i zapachu tym wino robimy słabsze.
Mocne wino z surowców wyrazistych takich z charakterem : czarna porzeczka, DR, głóg, tarnina niektóre odmiany winogron i oczywiście na słodko.
Jabłka to ja widzę tak do 12% max. Chyba że taki podcinacz nóg mocno słodki i wysoko %. Dla małolatów przed dyskoteką :diabelek:




MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
herrbelt
Starszy winiarczyk
***




Postów: 50
Zarejestrowano: 13-1-2006
Miasto: Starosiedlice/Iłża/Lipniak/Siedlce
Offline

Nastrój: jest, bo musi

[*] wysłano w 19-11-2009 o godz. 15:51


To najwyżej zastopuję fermentację w odpowiednim czasie i będzie słabsze.



Pozdrawiam
Hubert
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
doonioo
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 17
Zarejestrowano: 14-11-2009
Miasto: Radom
Offline


[*] wysłano w 20-11-2009 o godz. 09:44


kiedy mozna zasiarkowac roztwor ? odrazu? czy po 1 przerobieniu cukru
blg mam na poziomie 22 :) narazie wszystko idzie good
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
doonioo
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 17
Zarejestrowano: 14-11-2009
Miasto: Radom
Offline


[*] wysłano w 20-11-2009 o godz. 15:16


p1611092029.th.jpg - 4kB
Tak pasteryzowalem roztwor aby potem dodac drozdze
niejestem pewien czy dobrze niby all wg przepisu

Mimo tego dodalem to do calosci roztworu no i to tera tak wyglada
p2011091009.th.jpg - 5kB
wczoraj zrobione i niewiem czy to juz ma bulgotac czy co bo nic sie niedzieje ;/
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
widget
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 688
Zarejestrowano: 25-7-2008
Miasto: Gdynia
Offline


[*] wysłano w 20-11-2009 o godz. 16:25


Cytat Wysłane przez doonioo  

Tak pasteryzowalem roztwor aby potem dodac drozdze
niejestem pewien czy dobrze niby all wg przepisu

Mimo tego dodalem to do calosci roztworu no i to tera tak wyglada
wczoraj zrobione i niewiem czy to juz ma bulgotac czy co bo nic sie niedzieje ;/


Trochę niejasno się wyrażasz. Zrozumiałem, że pasteryzowany sok dodałeś razem z drożdżami do baniaków, bez przygotowania MD. Według sztuki drożdże powinny najpierw podjąć pracę w MD i dopiero po co najmniej 24h pracy dodajemy ją do moszczu.
Nie bulka bo pewnie połączenia szyjka-korek-rurka nie są szczelne.
Zmień też baniaki na szklane lub z poliwęglanu, ponieważ butle PET (po wodzie 5l) nie nadają się zupełnie do robienia wina.




Pozdrawiam
Marek
Każdy Polak kocha
C2H5OH
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
doonioo
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 17
Zarejestrowano: 14-11-2009
Miasto: Radom
Offline


[*] wysłano w 20-11-2009 o godz. 16:50


cos sie stanie z winem w tych butlach? ;p
z tymi drozdzami chodzi mi o to ze one niepracowaly przed dolaniem przynajmniej tak mi sie wydaje cos mozna na to poradzic?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
widget
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 688
Zarejestrowano: 25-7-2008
Miasto: Gdynia
Offline


[*] wysłano w 23-11-2009 o godz. 00:57


Doonioo błagam o interpunkcję w Twoich wypowiedziach.
Jeżeli wino jeszcze nie pracuje, to jak najszybciej zaopatrz się w drożdże aktywne i przygotuj je zgodnie z przepisem. Natomiast jeśli drożdże podjęły pracę, to wszystko w porządku.
Wina nie robimy w butlach pet ze względu na to, że takie butle reagują z winem zmieniając jego smak oraz zapach. Przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale nie zauważyłem podbicia wątku przez Ciebie.




Pozdrawiam
Marek
Każdy Polak kocha
C2H5OH
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
doonioo
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 17
Zarejestrowano: 14-11-2009
Miasto: Radom
Offline


[*] wysłano w 23-11-2009 o godz. 16:56


Ok postaram sie ;d
No wiec w sobote rozrobilem juz nastepne drozdze.
Ktore w niedziele wygladaly juz tak.
http://img20.imageshack.us/i/p2211091302.jpg/
i dolalem je do soku :)
Przyszle Winko pracuje.
Bulgota az milo ;D

Dzieki za pomoc
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group