Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: BRAK FERMENTACJI PO DODANIU DROŻDŻY !!
TomekTrawka
Wyrejestrowany




Postów: N/A
Zarejestrowano: N/A
Offline


[*] wysłano w 25-11-2009 o godz. 10:16
BRAK FERMENTACJI PO DODANIU DROŻDŻY !!


Witam ! Zrobiłem wino z malin i aronii , po miesiącu je zlałem i przestało "chodzić" , po dwóch tygodniach dodałem drożdży winiarskich i mija 3 dzień a wino nadal nie "chodzi" . Co mam zrobić ? Proszę o pomoc w tej sprawie
dexter7
Winiarz
****


Avatar


Postów: 151
Zarejestrowano: 24-10-2009
Miasto: Brodnica/Warszawa
Offline

Nastrój: zapracowany

[*] wysłano w 25-11-2009 o godz. 10:20


Po pierwsze jest za mało informacji nie ma proporcji? jakich drożdży użyłeś, pożywki? Mi po zlaniu zaczęło pracować po 2 tygodniach.
Uzupełnij swój profil o miejscowość




Pozdrawiam DeX

"Wino jest, co prawda, dla człowieka życiem, ale tylko wtedy, gdy z umiarem je pijesz. Cóż to za życie, kiedy nie ma wina, które dla radości człowieka zostało stworzone?"
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
TomekTrawka
Wyrejestrowany




Postów: N/A
Zarejestrowano: N/A
Offline


[*] wysłano w 25-11-2009 o godz. 10:34


Mimo wszystko dziękuję za pocieszenie , podniósł mnie Pan na duchu . Wirzę że do 2 tygodnie i moje wino ożyje ;)
dexter7
Winiarz
****


Avatar


Postów: 151
Zarejestrowano: 24-10-2009
Miasto: Brodnica/Warszawa
Offline

Nastrój: zapracowany

[*] wysłano w 25-11-2009 o godz. 10:41


Nie wiem jakich drożdży użyłeś? Ja miałem uniwersalne od Zamojskich dały radę. Podaj więcej informacji



Pozdrawiam DeX

"Wino jest, co prawda, dla człowieka życiem, ale tylko wtedy, gdy z umiarem je pijesz. Cóż to za życie, kiedy nie ma wina, które dla radości człowieka zostało stworzone?"
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Ola OiM
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 551
Zarejestrowano: 19-11-2007
Offline


[*] wysłano w 25-11-2009 o godz. 11:04


Cytat Wysłane przez TomekTrawka  
Witam ! Zrobiłem wino z malin i aronii , po miesiącu je zlałem i przestało "chodzić" , po dwóch tygodniach dodałem drożdży winiarskich i mija 3 dzień a wino nadal nie "chodzi" . Co mam zrobić ? Proszę o pomoc w tej sprawie


A w jakim celu postanowiłeś wznowić fermentację?
Czy sprawdzałeś blg nastawu przed rozpoczęciem fermentacji i po zlaniu?
Być może nastaw osiągnął już taki poziom alkoholu, że restart jest niemożliwy, bo drożdże mają zbyt małą tolerancję na alkohol.

Ola




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
TEQUILA
Dionizos
******


Avatar


Postów: 3381
Zarejestrowano: 14-9-2005
Miasto: San Quentin ;)
Offline

Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.

[*] wysłano w 25-11-2009 o godz. 16:15


Cytat Wysłane przez TomekTrawka  
Witam ! Zrobiłem wino z malin i aronii , po miesiącu je zlałem i przestało "chodzić" , po dwóch tygodniach dodałem drożdży winiarskich i mija 3 dzień a wino nadal nie "chodzi" . Co mam zrobić ? Proszę o pomoc w tej sprawie


A dlaczego chcesz żeby wino zaczęło chodzić ?
Skoro chodziło przez miesiąc to może wychodziło już to co miało wychodzić ?
Zanim odpowiesz przeczytaj przynajmniej podstawy o robieniu wina. Oraz na czym polega proces fermentacji.




MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
tata1959
Dionizos
******


Avatar


Postów: 4296
Zarejestrowano: 12-8-2008
Miasto: Radymno
Offline

Nastrój: "spieszony" leśny szperacz

[*] wysłano w 25-11-2009 o godz. 17:26


TomekTrawka: moim skromnym zdaniem powinieneś sobie dopowiedzieć na pytanie czy Ty chcesz mieć wino do picia czy tylko do "chodzenia". Jeżeli do picia to odpowiadam wprost na Twoje pytanie (Co mam zrobić ?):
NIE RÓB NIC.
Już zrobiłeś za dużo dodając drożdże po zlaniu.
W międzyczasie skocz do jakiegoś marketu (w Leroyu na pewno są - ok. 10 zł) i kup cukromierz.
Potem luknij do FAQ na forum.
Aha - zmierz blg, posmakuj winko czy Ci odpowiada.
Potem opisz dokładnie dotychczasowe swoje czynności przy tym winie (w miarę dokładnie z ilościami składników) oraz podaj BLG (użyj cukromierza).
Nie masz powodu do paniki więc w/w zrób spokojnie bez pospiechu.
Jak za tydzień zmierzysz BLG i spadnie - oznaczać to będzie, że Twoje winko "chodzi" tylko po cichu, na paluszkach (fermentacja cicha). Jeżeli nie będzie spadać BLG to oznacza, że:
- poziom alkoholu jest zbyt wysoki dla drożdży i albo padły albo padają,
- poziom cukru jest za mały i drożdże nie mają papu (jak podczas pierwszego pomiaru, zaraz po zakupie cukromierza, będzie 0- to właśnie jest to o czym w tym punkcie piszę)
Powziąwszy w/w wiedzę otrzymasz wskazówki co dalej. Jeżeli będziesz miał problem z ich interpretacją to pisz i pytaj do skutku.




Spulchnię ziemię na zboczu i pestkę winogron w niej złożę
A gdy winnym owocem gronowa obrodzi mi wić
Zwołam wiernych przyjaciół i serce przed nimi otworzę...
Bo doprawdy - czyż warto inaczej na ziemi tej żyć?

"Pieśń gruzińska" - Okudżawa

Tutaj możesz (prawie) bezkarnie poćwiczyć pisanie na forum
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group