Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: czy można zrobić wino z grajpfrutów z soku pasteryzowanego z kartonu?
majkil
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 11
Zarejestrowano: 4-1-2004
Offline

Nastrój: No Mood.

[*] wysłano w 16-1-2004 o godz. 19:29
czy można zrobic wino z grajpfrutów z soku pasteryzowanego z kartonu?


czy można zrobic wino z grejpfrutów z soku pasteryzowanego z kartonu?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
majkil
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 11
Zarejestrowano: 4-1-2004
Offline

Nastrój: No Mood.

[*] wysłano w 16-1-2004 o godz. 19:31
zapomniałem dodac jednego:


czy taki moszcz bedzie dobrze fermentował?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
ShRon
Admin Techniczny
********


Avatar


Postów: 1807
Zarejestrowano: 21-9-2003
Miasto: Bydoszcz
Offline

Nastrój: :diabelek:

[*] wysłano w 16-1-2004 o godz. 19:57


Oczywiscie ze mozna ( patrz post o kawie z odzysku ;) )
Pamietaj jednak ze nie bedzie ono jakos wyjatkowo aromatyczne no i moga byc problemy z klarowaniem. ( na pewno sa w przypadku pomaranczy)
Moze lepiej uzyc np soku z porzeczek, aroni czy jablek?




.:. Pozdrawiam ShRon .:. gg: 36777 .:. USUN_TOmail@shron.org .:.
:.. Nocumenta documenta .:. Winnica Tarkowo ..:
..: FAQ czyli najczęściej zadawane pytania :..
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
klusownik
Starszy winiarczyk
***




Postów: 80
Zarejestrowano: 16-8-2003
Miasto: pomorskie
Offline

Nastrój: No Mood.

[*] wysłano w 17-1-2004 o godz. 00:00


Potwierdzam..
Winko takie mozna zrobic, ale....
Ale nie bedzie ono raczej rewelacyjne....
Nie do konca wiesz co tak naprawde było w kartoniku...
Nie ma to jak surowe pozbawione chemii owoce..
Ale z braku laku...
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
mcgregor
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 41
Zarejestrowano: 13-8-2003
Miasto: Kraków
Offline

Nastrój: NASTROJOWY

[*] wysłano w 15-2-2004 o godz. 17:40


Ja wlasnie robie z soczku z Carrefoura ("jedynka";) i na poczatku byl stan przedzawalowy bo po wlaniu cisza przez 3 DNI!! Myslalem ze mimo ze pisze ze bez konserwanotow to cos im sie tam niechcacy wlalo :) Nie mialem czasu na wylanie nastawu i po 5 dniach winko.... ruszylo :)
Nie wiem czego oni dodaja do tego 100% NATURALNEGO soku ale ryzowe na tych samych drozdzach ruszylo po 30 min.

Ale grunt ze wogole poszlo mimo opuznienia :fajka:




<<<<>>>>

Za posty napisane w stanie nietrzezwym nie odpowiadam.
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
DarekRz
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 3904
Zarejestrowano: 25-4-2003
Miasto: Białystok
Offline


[*] wysłano w 16-2-2004 o godz. 11:51


Cóż - znowu duzo gadania a mało konkretów. Może najpierw wypowiedzieliby sie Ci, którzy mieli możliwosc spróbowania wina z grapefruita wyprodukowanego przez Zigmunto. Mielibysmy pojęcie o winie grejpfrutowym w ogóle. Natomiast moje konkluzje po próbach w sokami w kartonach sa takie: soki do win białych mozna wykorzystywac z powodzeniem, jedynym bólem jest fakt, ze koncentraty sa w tych sokach rozwodnione nieco bardziej niż naturalny sok z owocow i wino jest mniej ekstraktywne i krótsze niz uzyskane z naturalnego soku wycisniętego z owoców. natomiast wina z soków kartonikowych, czerwonych to w porównaniu z winami otrzymywanymi przez fermentacje miazgi zupelne cienkusze. Grapefruit może jednak byc nie najgorszy, gdyby doaromatyzowac go dostepnymi przecież owocami (tu przydałaby sie rada Zigmunto - skórka, czy raczej bez skórki?).
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group