Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
 Strony:  1  2
Autor: Temat: Przepis na wino z ryżu i rodzynek
sawar
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 21
Zarejestrowano: 10-3-2010
Miasto: Poznań/Warszawa
Offline


[*] wysłano w 22-6-2010 o godz. 19:36
Przepis na wino z ryżu i rodzynek


Wino z ryżu i rodzynek.
Osobiście robiłem dwa razy, winko bardzo dobre i mocne (może trochę za mocne)

Składniki do 5l balonu
0,7 kg ryżu
0,35 kg rodzynek
1 cytryna
1 kg cukru
2,7l wody
200g ananasów z puszki (500g)
Drożdże " aktywne
Przyprawy:
4 ziarna ziela angielskiego
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki tymianku

Do balonu wrzucamy:ryż (dobrze opłukany z pyłu na sicie pod bierzącą wodą, nie gotowany),
rodzynki(opłukane na sicie pod gorącą wodą), cytrynę(1/2 obrane ze skórki,1/2 ze skórką,wszystkie pokrojone w ćwiarteczki),wszystkie przyprawy. Bierzemy 2l wody (najlepiej oligoceńskiej,lub butelkowanej- niskozmineralizowanej), 1,2 l wody wlewamy bezpośrednio do balonu, 0,8 L wody podgrzewamy i dodajemy 0,7 kg cukru. Po wystudzeniu wody z cukrem całość dodajemy do balonu. Następnie dodajemy drożdże i zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy w spokojne miejsce.
Po pięciu dniach w 0.35 l podgrzanej wody mieszamy 0,15 kg cukru, po wystudzeniu do temperatury nastawu dodajemy do fermentatora + ananasy wraz z sokiem. Całość ponownie zakrywamy.
Po kolejnych pięciu dniach dodajemy 0,35 l z 0,15 kg cukru.
Po miesiącu od nastawienia oddzielamy wino od wszelkich farfocli i zlewamy "czyste " do mniejszego fermentatora, odlewamy do garnuszka 0,5 l wina, podgrzewamyi rozpuszczamy w nim 0,15kg cukru. Po wystudzeniu dodajemy do wina. Całość zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i czekamy ku...wa , nie pijemy bo nie będzie co klarować ;-)

Wino wychodzi słodkie , ja już nie dodaję ostatniej porcji cukru i wychodzi półwytrawne.
Wprzepisie jest - pół łyżeczki gałki i tymianku.
Ostatnio dodałem mniej o połowę przypraw i wyszło super !

Dodaję też pożywkę 10g do nastawu
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
drajla
Nalewkarski arcymistrz
******




Postów: 4587
Zarejestrowano: 6-1-2008
Miasto: Pisz
Offline


[*] wysłano w 22-6-2010 o godz. 20:14


Witaj!
Napisałem do Ciebie PW.
Połącz to wszystko, co napisałeś w jeden wątek.
Pozdrawiam
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Tomek1410
Winiarz
****




Postów: 159
Zarejestrowano: 15-1-2010
Offline


[*] wysłano w 22-6-2010 o godz. 20:26


Cytat Wysłane przez drajla  

Połącz to wszystko, co napisałeś w jeden wątek.
Pozdrawiam


Bo w 3 miesiące prześcigniesz Drajle pod względem ilości postów i będzie buba :)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Frida
Moderator
******


Avatar


Postów: 3128
Zarejestrowano: 20-9-2005
Miasto: Warszawa/Ząbki
Offline

Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...

[*] wysłano w 22-6-2010 o godz. 21:47


Posty polączyłam. Sawar, dostosuj się do regulaminu.




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
emto
Winiarski arcymistrz
*****


Avatar


Postów: 2096
Zarejestrowano: 3-5-2006
Miasto: Ściana wschodnia
Offline

Nastrój: ...a drugie na Iran

[*] wysłano w 22-6-2010 o godz. 22:15


Cytat Wysłane przez Frida  
Posty polączyłam. Sawar, dostosuj się do regulaminu.

Regulamin nie zabrania pisania posta pod postem.




Bonum vinum laetificat cor hominis

"Łaknąć wody - smutna rzecz, bez niej życie idzie precz, lecz straszniejsza jest przyczyna śmierci w mękach: to brak wina"
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
sawar
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 21
Zarejestrowano: 10-3-2010
Miasto: Poznań/Warszawa
Offline


[*] wysłano w 22-6-2010 o godz. 22:21


Wielkie dzięki jeszcze tego nie ogarniam:)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
aleextra
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 24
Zarejestrowano: 17-6-2010
Miasto: Mysłowice
Offline


[*] wysłano w 18-7-2010 o godz. 08:03


Robię to winko :) Tyle tylko z ograniczeń.. zamiast rodzynek użyłem żurawiny (miałem inne wino robić, stąd nadmiar żurawiny i mocny głos sprzeciwu w chwili jak chciałem kupić rodzynki - żurawina suszona smakuje jak rodzynki...) - na pewno ma ładny różowy kolor. I pachnie ziołami - chyba głównie gałką muszkatałową. Ciekawe co wyjdzie :)


pozdrawiam
Mikołaj
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
kita
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 11
Zarejestrowano: 16-1-2010
Miasto: Stargard Szczeciński
Offline

Nastrój: super, jak narazie :)

[*] wysłano w 19-7-2010 o godz. 05:17


aleextra daj znać jak poszło. niedawno zastanawiałem się nad ryżowcem z żurawiną zamiast rodzynek ale postanowiłem zostawić ten temat na zimę
pozdro
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
sawar
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 21
Zarejestrowano: 10-3-2010
Miasto: Poznań/Warszawa
Offline


[*] wysłano w 30-7-2010 o godz. 17:47


Robiłem już ryżowca + rodzynki + żurawina Ciekawe jak Ci wyjdzie bez rodzynek ? Daj znać
Moje wyszło super , ale rodzynki zostawiłem jak w przepisie.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Evens
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 37
Zarejestrowano: 10-5-2009
Miasto: Trójmiasto
Offline


[*] wysłano w 7-10-2010 o godz. 18:47


Troche odgrzewam kotleta ale mam lamerskie pytanie co do tego wina.
Właśnie sobie je dziś zrobiłem w 5l damie i się zastanawiam ile z tego będzie trunku nadającego się do picia (po odcedzeniu wszystkiego) , bo w tej chwili mam zajęte 3/4 damy a dałem tylko 1400ml wody !? , a reszta wiadomo ryż, rodzynki zajmują sporo miejsca.

1. Czy po całej fermentacji i odcedzeniu tego wszystkiego dolewa się wody do ilości 5l ???
2. Czy tak jak w składzie sawara 2,7 L -wody = wina uzyskam z tego gasiorka ???

Dodam że trochę zmieniłem przepis sugerując się np przepisem Piekarza :spoko:

Dokładnie tak zrobiłem:
1 kg ryżu
0,40 kg rodzynek
1 cytryna
1 kg cukru - na razie dałem 600g
1 paczka cukru waniliowego (16g)
2,7l wody - na razie dałem 1400 ml
Drożdże "aktywne "
2g pożywki
Przyprawy:
4 ziarna ziela angielskiego
1/4 łyżeczki tymianku

Moja nie wiedza wynika z tego że jest to dopiero 3 moje winko z czego poprzednie były z suszu Hibiskusa i kartonikowej cz.p gdzie nie było tyle "wsadu" i ile się zrobiło na wstępie tyle było do wypicia.

Proszę o odpowiedz
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
sawar
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 21
Zarejestrowano: 10-3-2010
Miasto: Poznań/Warszawa
Offline


[*] wysłano w 8-10-2010 o godz. 18:34


Wina wychodzi z 5L damy mało , ale jak dolejesz wody winko tylko rozcieńczysz. Pierwszy raz też zrobiłem w 5l butli zlałem do małego balonu 3 l. Teraz już minimum 20 l Przepis mnożę razy 4
Pozdro
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Maciej22
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 496
Zarejestrowano: 8-8-2010
Miasto: Mała mieścina w woj. Pomorskim
Offline

Nastrój:

[*] wysłano w 8-10-2010 o godz. 22:48


@Evens
Zawsze można pokombinować z wodą i cukrem tak że na koniec masz prawie pełny balonik.
Dla przykładu parę dni temu zakończyła się fermentacja w moim winie z soków w kartoniku. Butla 15 litrów, drożdże aktywne fermivin, celowałem w 14%. Z racji że użytkownicy ostrzegali przed silnym pienieniem się takowego wina nastawu maiłem początkowo 10l. I fakt, w nocy się budziłem żeby zamieszać balonem bo piana rurką wychodziła. Gdy wszystko się w miarę uspokoiło dolałem znowu 2 litry soku + cukier. miałem ponad 12l. Gdy blg zeszło do 0 dolałem znowu soku i cukru tak że w 15l balonie miałem praktycznie pod korek i o dziwo piany było bardzo mało. Po fermentacji zlałem z nad osadu i przelałem w tą samą butlę i mam lekko ponad 14 l,także full:)

Wylicz sobie podobnie to na 5l damę otrzymasz 4 litry spokojnie.




Pozdrawiam
Maciej:)

Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
sawar
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 21
Zarejestrowano: 10-3-2010
Miasto: Poznań/Warszawa
Offline


[*] wysłano w 9-10-2010 o godz. 19:47


Z damy(5L) 4 L ok, ja daję sok z ananasa, ale jak zlejesz znad osadu kilka razy to i tak wyjdzie 3,5 - 3.2 l
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
tata1959
Dionizos
******


Avatar


Postów: 4318
Zarejestrowano: 12-8-2008
Miasto: Radymno
Offline

Nastrój: "spieszony" leśny szperacz

[*] wysłano w 9-10-2010 o godz. 19:55


Cytat Wysłane przez emto  

Regulamin nie zabrania pisania posta pod postem.

Ostatnie zdanie pkt 2 Regulaminu brzmi:<<<<<Nie wolno pisać kilku postów pod rząd; jeśli po ostatnim Twoim poście nie ma odpowiedzi innego użytkownika użyj opcji "edycja".>
Rozumiem jeżeli post po postem jest napisany w dużych odstępach czasowych, albo też z uwagi na zachowanie pewnej przejrzystości wypowiedzi w wyjątkowych przypadkach. Generalnie jednak Regulamin ZABRANIA pisania posta pod postem.




Spulchnię ziemię na zboczu i pestkę winogron w niej złożę
A gdy winnym owocem gronowa obrodzi mi wić
Zwołam wiernych przyjaciół i serce przed nimi otworzę...
Bo doprawdy - czyż warto inaczej na ziemi tej żyć?

"Pieśń gruzińska" - Okudżawa

Tutaj możesz (prawie) bezkarnie poćwiczyć pisanie na forum
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
sawar
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 21
Zarejestrowano: 10-3-2010
Miasto: Poznań/Warszawa
Offline


[*] wysłano w 9-10-2010 o godz. 21:02


Mam to gdzieś a dokładniej w d .... Ja się nie utopiłem we własnym kieliszku jak tata 1959 (jak na foto) jestem nowy i tylko odpowiadam, ale jest tak ogromna ilość dzienna postów ,że pewnie zasmiecam , przepraszam ;-)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Iceberg
Winiarz
****


Avatar


Postów: 290
Zarejestrowano: 26-6-2007
Miasto: Tczew
Offline


[*] wysłano w 9-10-2010 o godz. 21:26


Cytat Wysłane przez sawar  
Mam to gdzieś a dokładniej w d .... Ja się nie utopiłem we własnym kieliszku jak tata 1959 (jak na foto) jestem nowy i tylko odpowiadam, ale jest tak ogromna ilość dzienna postów ,że pewnie zasmiecam , przepraszam ;-)


Straszne to nowe pokolenie.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
pleszyn
Nowy użytkownik
*




Postów: 9
Zarejestrowano: 30-3-2011
Offline


[*] wysłano w 30-3-2011 o godz. 16:46
pierwsze winko


Witam wszystkich zakupiłem sobie właśnie balon ( 20L) chcę zrobic swoje piersze winko i pomyślałem właśnie o tym.
Zamówiłem równiez drożdze Tokay do tego winka mam nadzieje że będą odpowiednie.
Tylko teraz się zastanawiam bo przepis jest na baniak 5L a mysle ze na sam początek zrobił bym sobie chociaż 10L na moj 20L baniak ( wrazie gdyby cos nie wyszło zawsze to mniejsza strata)
czy jak pomnoże te składniki z przepisu x2 to wszystko będzie ok?
i drugie pytanko odnośnie tych drożdzy. Mam juz ( w komplecie z balonem) drożdze w proszku BURGUND 38 i pożywke czy mógł bym takie zastosowac do tego wina czy lepiej poczekać na te Tokay w płynie bodajże??
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
allah
Winiarz
****




Postów: 338
Zarejestrowano: 7-5-2010
Miasto: Wrocław / Aberdeen
Offline


[*] wysłano w 30-3-2011 o godz. 18:43


Tak, mnóż razy dwa, ale myśl do czego zlejesz potem to wino tak, by miało jak najmniejszy kontakt z powietrzem.
Przepis w oryginale Skrzycha mówi o drożdżach tokay, i one są dedykowane do białego wina. Zanim będziesz w stanie nastawić wino musisz skompletować także inne rzeczy, jak cukromierz, bo że korek i kurke masz to zakładam. No i surowce oczywiście, więc chyba lepiej poczekać.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
pleszyn
Nowy użytkownik
*




Postów: 9
Zarejestrowano: 30-3-2011
Offline


[*] wysłano w 30-3-2011 o godz. 19:07


Tak odrobiłem troche prace domową i juz widziałem przynajmniej jak to się robi jednak nigdy sam się w to nie bawiłem. Co do kontaktu z otoczenieem to no cóż zleje do miski raczej innego wyjscia nie bede miał rurke tez do sciągania sobie załatwie.bardziej chodzi mi o proporcje zeby nie przesadzic.
Cukromierz hm.. myśle ze na pierwszy raz nie bede sie az tak zagłębiał w smak moze byc takie jak z przepisu słodkie :)
Chce po prostu zobaczyc co z tego wyjdzie :)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
allah
Winiarz
****




Postów: 338
Zarejestrowano: 7-5-2010
Miasto: Wrocław / Aberdeen
Offline


[*] wysłano w 30-3-2011 o godz. 19:39


Cukromierz ma mało do czynienia ze sprawdzaniem jaki smak Ci wyjdzie, raczej służy do sprawdzania jak postepuje ( i czy postępuje) fermentacja.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
pleszyn
Nowy użytkownik
*




Postów: 9
Zarejestrowano: 30-3-2011
Offline


[*] wysłano w 30-3-2011 o godz. 21:24


Słuchajcie mam problem.. strzeliłem gafe i podczas rozrabiania drozdzy źle doczytałem i wsypałem cukier wraz z drozdzami do gorącej wody po czym wymieszałem i wystudziłem szybko.

A napisane było zeby cukier rozrobic wystudzic i dodac drozdze wraz z odrobiną pozywki Pozywke dodałem juz jak sie wystudziło fakt, ale te drozdze?
Czy nic z nimi się nie stanie ?
W tym momencie stoją w butelce watowym korkiem i bede czekał 2-3 dni na fermentacje. Czy sie doczekam ??
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Kamil
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 470
Zarejestrowano: 19-2-2010
Miasto: Górny Śląsk
Offline


[*] wysłano w 30-3-2011 o godz. 21:28


Jak woda była gorąca to najprawdopodobniej zabiłeś drożdże temperaturą.



Kamil
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
pleszyn
Nowy użytkownik
*




Postów: 9
Zarejestrowano: 30-3-2011
Offline


[*] wysłano w 30-3-2011 o godz. 21:48


No cóz poczekam az przyśla mi te które zamówiłem dzisiaj i zrobie jeszcze raz .. szkoda by było schrzanic juz na samym początku ...
a czy jest cos po czym mozna poznac ze drozdze są do kitu?? powiedzmy po 2-3 dniach ??
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
mkosicki
Winiarski mistrz
*****




Postów: 576
Zarejestrowano: 24-1-2011
Miasto: Legnica/Wrocław
Offline

Nastrój: Matematyka pochłania moje życie.

[*] wysłano w 30-3-2011 o godz. 22:07


Po prostu będzie brak zmętnienia i piany. Wtedy drożdże na pewno nie żyją.



Maciej
Dopiero się uczę. ;)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
pleszyn
Nowy użytkownik
*




Postów: 9
Zarejestrowano: 30-3-2011
Offline


[*] wysłano w 2-4-2011 o godz. 10:33


Witam moje drożdze stoją juz 2 dni woda jest mętna jednak nie ma jeszcze piany, mieszam 2 razy dziennie delikatna pianka pojawia się tylko po zamieszaniu. Czy Te drożdze wypalą czy lepiej zainwestowac w nowe ?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
 Strony:  1  2

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group