Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: wino z czerwonej porzeczki
mesia
Nowy użytkownik
*




Postów: 2
Zarejestrowano: 3-4-2010
Offline


[*] wysłano w 11-7-2010 o godz. 13:44
wino z czerwonej porzeczki


wino z czerwonej porzeczki prośba o prosty przepis od podstaw jestem w tym zielona , a obrodziła mi czerwona porzeczka wielka prośba :glupek:
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
kropton
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 14
Zarejestrowano: 29-6-2010
Miasto: Warszawa
Offline


[*] wysłano w 11-7-2010 o godz. 14:07


Polecam ten przepis.
http://old.wino.org.pl/frames/porz_bia_czerw.html
Należy pamietać o rozcienczeniu 1l moszczu 2 l wody.:cool:
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
allah
Winiarz
****




Postów: 338
Zarejestrowano: 7-5-2010
Miasto: Wrocław / Aberdeen
Offline


[*] wysłano w 11-7-2010 o godz. 14:20


A jak zrobiłem sok z sokownika i niczym nie rozcieńczyłem, to wino za nic nie ruszy, tak ?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Sigeh
Starszy winiarczyk
***




Postów: 107
Zarejestrowano: 31-8-2009
Miasto: Żary(Lubuskie)
Offline

Nastrój: szczęśliwy jak człowiek na kacu z piwem w ręku:)

[*] wysłano w 11-7-2010 o godz. 14:57


Czerwona porzeczka ma to do siebie,że jest bardzo kwaśna i trzeba ją dobrze rozcieńczyć
mniej więcej w stosunku 2:1 (woda:sok) jak napisał kropton. Ale może ruszyć i bez rozcieńczania, zależy od owoców i drożdży. Chciał bym natomiast podpowiedzieć tobie mesia, że można dodać do tego wina czereśni w stosunku 50:50 wagowo. U mnie właśnie takie stoi:) I jest rozcieńczone 75%:25% (owoce:woda) w stosunku objętościowym:)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
allah
Winiarz
****




Postów: 338
Zarejestrowano: 7-5-2010
Miasto: Wrocław / Aberdeen
Offline


[*] wysłano w 12-7-2010 o godz. 10:57


Ruszyło ruszyło, nawet za dobrze i mi z balona wyszło, źle mu tu? ;(
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
mesia
Nowy użytkownik
*




Postów: 2
Zarejestrowano: 3-4-2010
Offline


[*] wysłano w 12-7-2010 o godz. 19:32
POMOCY !!!


Cytat Wysłane przez kropton  
Polecam ten przepis.
http://old.wino.org.pl/frames/porz_bia_czerw.html
Należy pamietać o rozcienczeniu 1l moszczu 2 l wody.:cool:

DZIEKI ZA JUŻ ! ALE TERAZ DALEJ MAM 11.55LITRA SOKU Z 13.5 KG PORZECZKI JAKA BEDZIE WŁASCIWA ILOSC WODY I CUKRU???????????????????:glowa_w_mur:
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
kropton
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 14
Zarejestrowano: 29-6-2010
Miasto: Warszawa
Offline


[*] wysłano w 12-7-2010 o godz. 22:38


Wody 23l a cukru to najlepiej samemu dodac (obliczyc cukromierzem)
zaleznie od mocy wina.:)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Earl Grey
Starszy winiarczyk
***




Postów: 75
Zarejestrowano: 22-7-2009
Miasto: Gdańsk
Offline


[*] wysłano w 13-7-2010 o godz. 06:24


A raczej 23 litry wody z cukrem. Cukru dałbym około 9,5 kg (na ok. 35 litrów nastawu), celując w około 16% (bez uwzględnienia cukru w porzeczkach). Zatem wychodzi 17,3 l wody + 9,5 kg cukru.



Pozdrawiam, Tomek
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group