Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: Wino z czarnej porzeczki
monikatt
Winiarz
****


Avatar


Postów: 208
Zarejestrowano: 29-9-2007
Miasto: Leszno
Offline


[*] wysłano w 11-7-2010 o godz. 21:08
Wino z czarnej porzeczki


Witam, właśnie nastawiam wino z cz.p. W przepisach szczegółowych wyczytałam, że na 2,5 L soku należy dodać 6 L wody. http://old.wino.org.pl/frames/porz_czarne.html
Co osoby doświadczone w robieniu wina z tegoż właśnie owocu sądzą o podanych proporcjach? Rozumiem, że czarna porzeczka ma b. dużo pektyn i kwasów ale czy 2,5/6 to nie trochę za dużo? Planuję wino mocne i słodkie, mniemam, że inne nie wchodzi nawet w grę przy tak ekstraktywnych owocach. Mam też pytanie jakich drożdży najlepiej użyć?:) Na stanie mam Fermicru VR5, Fermivin PDM (bayanus) i Fermivin.




Przy białym winie myśli się o głupstwach, przy czerwonym winie mówi się głupstwa, przy szampanie robi się głupstwa.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
fenriss
Starszy winiarczyk
***




Postów: 141
Zarejestrowano: 6-7-2010
Miasto: Łódź
Offline


[*] wysłano w 11-7-2010 o godz. 21:31


Okiem laika:

Dla 2.5 litra soku, planowanych 17% i 10 g/l kwasowości (duża, ale akceptowalna dla słodkich mocnych) wyszło mi:

Woda: 4.6 litra
Cukier 2.3 kg

Jeśli dodasz tak jak w przepisie wyjdzie Ci pi razy oko 17%, ale 8.4 g/l kwasowości.

Co do drożdży widziałem kiedyś na forum, że ktoś zachwalał VR5 do ciężkich czerwonych, ale lepiej poszukaj.
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
monikatt
Winiarz
****


Avatar


Postów: 208
Zarejestrowano: 29-9-2007
Miasto: Leszno
Offline


[*] wysłano w 11-7-2010 o godz. 21:43


Dzięki fenriss za odpowiedź:)



Przy białym winie myśli się o głupstwach, przy czerwonym winie mówi się głupstwa, przy szampanie robi się głupstwa.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
monikatt
Winiarz
****


Avatar


Postów: 208
Zarejestrowano: 29-9-2007
Miasto: Leszno
Offline


[*] wysłano w 13-7-2010 o godz. 11:47


Mam jeszcze pytanie jak długo fermentować czarne porzeczki aby nie przesadzić z aromatem? Więkoszość mojej porzeczkowej pulpy to mokre i pełne jeszcze soku skórki (produkt po wyciskaniu soku na inne niż wino potrzeby). Mniemam, że przez to aromat porzeczkowy będzie jeszcze bardziej intensywny.



Przy białym winie myśli się o głupstwach, przy czerwonym winie mówi się głupstwa, przy szampanie robi się głupstwa.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
palik
Młodszy winiarczyk
**


Avatar


Postów: 49
Zarejestrowano: 11-6-2010
Miasto: Rytro
Offline


[*] wysłano w 13-7-2010 o godz. 13:58


Też się właśnie zastanawiam ile dać cukru na 2,6 l soku który otrzymałem w sposób następujący:

1. Zebrane owoce oczyściłem z zielonych części i itp. oraz umyłem.
2. Całość (ok 4,5 kg) przepuściłem przez maszynkę do mięsa.
3. Otrzymaną miazgę wrzuciłem do balona i dodałem połowę opakowania (porcja na 10l - 35l wina) drożdży aktywnych FERMIVIN PDM firmy Biowin.
4. Po dwóch dniach (dzisiaj) przecedziłem przez pieluchę tetrową podfermentowany moszcz z czego wyszło 2,6 litra soku.
5. Odpady zalałem 1 litrem zagotowanej wody i zostawię na kilka godzin, w celu ponownego przecedzenia i wydobycia możliwie jak najwięcej soku z owoców (nie lubię jak coś się marnuje).

Teraz mam też mały problem ze zdecydowaniem się na ilość wody i cukru który dodam wieczorem do soku, obecnie planuję dać 2,6 l wody ( łącznie z tym co ponownie wycisnę ) i 2,5 kg cukru.
No i zastanawiam się też jak z drożdżami zrobić, czy dodać jeszcze całą paczkę czy tylko drugą połowę która została. Z tego co wyczytałem na forum to zrozumiałem, że czarna porzeczka jest trudna do fermentowania.

Chciałbym, żeby wyszło winko bardzo aromatyczne i dosyć słodkie (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku), niekoniecznie mocne aczkolwiek nie pogardzę dużą zawartością alkoholu w winie.

Nie robiłem jeszcze nigdy wina z czarnych porzeczek dlatego proszę o małą podpowiedź w tej kwestii - czy proporcje zachować takie jak napisałem powyżej, czy może coś zmienić ?




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
16 procent
Starszy winiarczyk
***




Postów: 58
Zarejestrowano: 27-10-2009
Miasto: Żywiec
Offline


[*] wysłano w 13-7-2010 o godz. 15:56


Witam.
Ja swoje czarno-porzeczkowe robiłem tak:
3 litry soku z czarnych porzeczek uzyskanego w 2009 roku w sokowniku wlałem do dymiona dolałem 2 litry wody.Poprzez to że był robiony w sokowniku zawierał już pewną ilość wody(niestety nie jestem w stanie określić).Cukru nie dawałem na początek gdyż zawartość cukru w soku wyniosła ponad 30 Bg. Po rozcienczeniu uzyskałem 20 Bg. Użyłem drożdży Burgund z Biowinu. Bardzo pięknie fermentowało. Dzisiaj winko ma około 4 miesięcy,jest po pierwszym zlaniu,ładnie się klaruje i ma piękny aromat. Na właściwy smak to chyba sobie troche poczekam ale już wykazuje zadatki pyszności.
Pozdrawiam.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Frida
Moderator
******


Avatar


Postów: 3128
Zarejestrowano: 20-9-2005
Miasto: Warszawa/Ząbki
Offline

Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...

[*] wysłano w 14-7-2010 o godz. 07:52


Palik, drożdże już dodałeś, więc więcej nie potrzeba, one nadal żyją i będą przerabiały cukier. Daj pożywkę, bo o niej nie piszesz, to chyba nie dawałeś. Wino z czarnych porzeczek fermentuje dobrze, dość szybko się klaruje.



Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
muddy13
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 749
Zarejestrowano: 21-11-2008
Miasto: Kartuzy/Trójmiasto
Offline

Nastrój: Napięcie towarzyszące oczekiwaniu (dziecka).

[*] wysłano w 14-7-2010 o godz. 08:17


Ja porzeczki (wszystkie) fermentuję zawsze w miazdze. I to prawie do zakończenia fermentacji.
Może zrobię w tym roku sok sokownikiem, ale w zależności ile tych porzeczek zdobędę.
Co do ilości wody - ja biorę pod uwagę wagę owoców, ilość wody wlaną do sokownika, potem odejmuję masę owoców wyrzucanych oraz pozostałą wodę i wychodzi mniej więcej ile wody wydostało się z sokiem. Ze względu na swą specyfikę woda w postaci pary ucieka w niewielkiej ilości.
Pozdr
Karol
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
palik
Młodszy winiarczyk
**


Avatar


Postów: 49
Zarejestrowano: 11-6-2010
Miasto: Rytro
Offline


[*] wysłano w 14-7-2010 o godz. 20:45


Frida, dzięki za pomoc, ale już zdążyłem dodać drożdży zanim przeczytałem post, myślę, że nie będzie to jakaś katastrofa, a jeśli chodzi o pożywkę to nie zapomniałem o niej.
dodałem trochę więcej cukru i wody niż pisałem powyżej, sam sok jest dosyć słodki i aromatyczny więc chyba i wino też takie wyjdzie
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
pinki30
Winiarz
****




Postów: 178
Zarejestrowano: 14-3-2010
Miasto: bytom
Offline


[*] wysłano w 14-7-2010 o godz. 21:07


Ja porzeczki trzymam w miazdze około tygodnia a jak nie mam czasu,żeby tym się zająć to nawet 10 dni ale nie dłużej potem do pieluchy i do dymiona:diabelek:
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group