Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: Drożdże w płynie.
Marsyn
Nowy użytkownik
*




Postów: 4
Zarejestrowano: 12-8-2010
Miasto: Knurów
Offline


[*] wysłano w 12-8-2010 o godz. 16:11
Drożdże w płynie.


Witam,
moje pytanie jest chyba dość nietypowe, może to ja poprostu jestem niekumaty no ale jak widać po ilości napisanych postów jestem totalnie laikem w robieniu win, jest to moje pierwsze wino. A pytanie dokładnie dotyczy drożdży, pisze na opakowaniu tak: "Do 1l butelki wlać 150ml soku" i tutaj moje pytanie... chodzi o sok taki do picia (np. Tymbark) czy raczej o taki syrop co się rozcieńcza w wodzie (np. Herbapol), a może jeszcze coś innego? Może troszke dziwne pytanie, no ale cóż... wole zapytać.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
olaf23
Winiarz
****


Avatar


Postów: 237
Zarejestrowano: 15-11-2008
Miasto: Piaseczno
Offline


[*] wysłano w 12-8-2010 o godz. 16:18


lepiej wlej sok domowej roboty, a jak nie masz to posłódź wodę. Kupne mogą zawierać konserwanty co nie pomaga drożdżom w rozmnażaniu



\"In vino veritas. W winie prawda.\"
Alkajos z Metyleny
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
kguser
Moderator
******


Avatar


Postów: 2153
Zarejestrowano: 5-10-2006
Miasto: Łódź
Offline


[*] wysłano w 12-8-2010 o godz. 16:22


Cytat Wysłane przez Marsyn  
A pytanie dokładnie dotyczy drożdży, pisze na opakowaniu tak: "Do 1l butelki wlać 150ml soku"


Marsol,
witaj na forum.
Na opakowaniu "jest napisane" a nie pisze. No i "po prostu" piszemy oddzielnie.
Wracając do przepisu na opakowaniu: sok to sok wyciśnięty z owoców. Taki sok pasteryzujemy. Możesz zastosować sok z kartonika (ale sok a nie napój czy nektar) bez konserwantów. Ja często stosuję do przygotowania matki drożdżowej sok pomarańczowy z Lidla za 1,39 zł/1litr. Świetnie się nadaje a jest bajecznie tani. Nie musisz go już pasteryzować




Pozdrawiam Krzysztof

Łódzki Klub Winiarzy: strona główna, fachowe artykuły, przepisy, ogłoszenia.
Forum: porady, dyskusje, pomoc doświadczonych winiarzy.

Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Marsyn
Nowy użytkownik
*




Postów: 4
Zarejestrowano: 12-8-2010
Miasto: Knurów
Offline


[*] wysłano w 12-8-2010 o godz. 16:31


Hehe, wszystko z emocji... to moje pierwsze wino i jestem podekscytowany, a jednak na każdym kroku mam z czymś problem... jeżeli moje błędy, aż tak gryzły w oczy to przepraszam :) może w piwnicy znajdę jakieś soki "maminej" roboty, a jak nie to będę musiał poszukać w sklepie czegoś konkretnego. Aaa... i jeszcze jedno, chcę zrobić wino z porzeczek, czy to obojętne z jakich owoców będzie sok? Czy musi być porzeczkowy?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
olaf23
Winiarz
****


Avatar


Postów: 237
Zarejestrowano: 15-11-2008
Miasto: Piaseczno
Offline


[*] wysłano w 12-8-2010 o godz. 16:35


taka ilość soku, z którego wykonasz MD- matkę drożdżowa nie będzie miała wpływu na smak wina, spokojnie może być jakikolwiek



\"In vino veritas. W winie prawda.\"
Alkajos z Metyleny
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Marsyn
Nowy użytkownik
*




Postów: 4
Zarejestrowano: 12-8-2010
Miasto: Knurów
Offline


[*] wysłano w 12-8-2010 o godz. 16:36


bardzo dziękuję ;) więc zawijam się do piwnicy :)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
kguser
Moderator
******


Avatar


Postów: 2153
Zarejestrowano: 5-10-2006
Miasto: Łódź
Offline


[*] wysłano w 12-8-2010 o godz. 16:50


Soki "mamine" mogą zawierać zbyt dużo cukru. To może spowodować, że drożdże nie rozmnożą się?



Pozdrawiam Krzysztof

Łódzki Klub Winiarzy: strona główna, fachowe artykuły, przepisy, ogłoszenia.
Forum: porady, dyskusje, pomoc doświadczonych winiarzy.

Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
olaf23
Winiarz
****


Avatar


Postów: 237
Zarejestrowano: 15-11-2008
Miasto: Piaseczno
Offline


[*] wysłano w 12-8-2010 o godz. 18:49


Cytat Wysłane przez kguser  
Soki "mamine" mogą zawierać zbyt dużo cukru. To może spowodować, że drożdże nie rozmnożą się?


ja owszem z powodzeniem używam "maminych" soków, ale rozcieńczam je wodą przegotowaną z dodatkiem cukru. MD zawsze startuje.
Choć ostatnio polubiłem aktywne..




\"In vino veritas. W winie prawda.\"
Alkajos z Metyleny
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Jurdziu
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 1473
Zarejestrowano: 19-9-2007
Miasto: POZnan* - Grunwald
Offline

Nastrój: Zawsze może być lepiej

[*] wysłano w 12-8-2010 o godz. 19:29


A ja zawsze robię MD na wodzie przegotowanej z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego. Z dodatkiem pożywki oczywiście.



Kurs dodawania zdjęć

byłem szczęśliwy przez pół roku, ale już nie jestem
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
pinki30
Winiarz
****




Postów: 178
Zarejestrowano: 14-3-2010
Miasto: bytom
Offline


[*] wysłano w 12-8-2010 o godz. 21:00


Ja używam do MD zawsze tego owocu , z którego będę robił winko. :)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Jurdziu
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 1473
Zarejestrowano: 19-9-2007
Miasto: POZnan* - Grunwald
Offline

Nastrój: Zawsze może być lepiej

[*] wysłano w 12-8-2010 o godz. 23:47


Czy będziesz robił 200l czy 5l to dodatek 150 ml wody z MD nie zrobi ci większego znaczenia. No chyba, że robisz wino w butelce po Kubusiu, a zależy ci na ekstraktywności nastawu.



Kurs dodawania zdjęć

byłem szczęśliwy przez pół roku, ale już nie jestem
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group