Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: Proszę o pomoc wino nie pracuje, przesłodzone i bardzo słabe
luki.l
Nowy użytkownik
*




Postów: 7
Zarejestrowano: 5-10-2010
Offline


[*] wysłano w 31-10-2010 o godz. 10:31
Proszę o pomoc wino nie pracuje, przesłodzone i bardzo słabe


Witam serdecznie.
Właśnie robię swoje pierwsze wino z ciemnego winogrona. Po ok. 4-5 tygodniach zlałem wino z nad osadu i dosłodziłem. Syrop do dosłodzenia robiłem w taki sposób, że 2 kg cukru wymieszałem z 3-4 litrami wody, wszystko podgrzałem, ostudziłem i wlałem do zlanego wina.
I tu pojawił się problem. Przed zlaniem wino pracowało ok 1 "bąbel" na minutę, po zlaniu i dosłodzeniu praktycznie zero. Obawiam się, że za bardzo rozcieńczyłem to wino bo ma słabszy smak i jest trochę słodkie (przed zlaniem było nawet mocne - było wyraźnie czuć "kopnięcie" ). Obawiam się również, że syrop mógł być trochę za ciepły.


Co z tym zrobić żeby zaczęło to pracować? Może dokupić z 5 kg winogrona i zrobić miazgę, gdy zacznie fermentować wlać do tego zlanego wina?

Przekombinowałem z tym winem...
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
emto
Winiarski arcymistrz
*****


Avatar


Postów: 2107
Zarejestrowano: 3-5-2006
Miasto: Ściana wschodnia
Offline

Nastrój: ...a drugie na Iran

[*] wysłano w 31-10-2010 o godz. 11:26


Zlałeś znad osadu, dosłodziłeś, nic dziwnego, że nie pracuje. Wino ma słabszy smak, bo je rozcieńczyłeś. Dosładzałeś do smaku, czy żeby zwiększyć moc wina? Czy te 3-4 litry wody, które dodałeś były w przepisie, czy też ot tak sobie wymyśliłeś taką ilość i dodałeś? Wreszcie jaki był przepis początkowy, ile czego było? Jakie było początkowe blgi jakie jest obecnie? Jakie było przed dodaniem cukru z wodą? Robisz wino chyba bez większego pomysłu i przepisu. Każda czynność ma swój cel, swoje zadanie. Wszystko czemuś służy, więc żeby coś dodać, zlać trzeba wiedzieć jaki to może przynieść skutek. Czytałeś jakiś podstawowy podręcznik wyrobu wina?



Bonum vinum laetificat cor hominis

"Łaknąć wody - smutna rzecz, bez niej życie idzie precz, lecz straszniejsza jest przyczyna śmierci w mękach: to brak wina"
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
luki.l
Nowy użytkownik
*




Postów: 7
Zarejestrowano: 5-10-2010
Offline


[*] wysłano w 31-10-2010 o godz. 13:09


Dodałem cukru żeby trochę osłodzić - było jak dla mnie mało słodkie. Cukier wymieszałem z wodą której ilość wiozłem z głowy.
Przepis z głowy.
- ok 10 litrów rozgniecionego ręcznie ciemnego winogrona
- z 8 litrów wody
- z 4 kg cukru
- drożdże winne i pożywka (dodane po kilku dniach)

tak po upływie ok 3 tygodni dosładzałem z 2 kg cukru z 2 litrami wody

Potem po zlaniu dodałem 2 kg cukru i 3 litry wody.

I wyszło jak wyszło.

Można by do tego dodać rozgniecione winogrono np. z pożywką?(bez cukru i wody) . Może jak by zaczęło to fermentować to by przerobiło trochę cukru i dodało smaku wina??
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
emto
Winiarski arcymistrz
*****


Avatar


Postów: 2107
Zarejestrowano: 3-5-2006
Miasto: Ściana wschodnia
Offline

Nastrój: ...a drugie na Iran

[*] wysłano w 1-11-2010 o godz. 12:56


No tak, za dużo wody dodałeś, co najmniej o te ostatnie 3-4 litry, a nawet o wczesniejsze dwa, ale to zależało od kwasowości winogron. Cukru oczywiście też za dużo, ale to już sam wiesz po smaku. Osobiście to wino zostawiłbym takie jak jest, już bym z nim nie kombinował. Widzę, że masz możliwość załatwienia dodatkowej ilości winogron. Zrobiłbym więc nowe wino, wytrawne, mocne na maksa, esencjonalne i skupażował z tym słabszym, przesłodzonym.



Bonum vinum laetificat cor hominis

"Łaknąć wody - smutna rzecz, bez niej życie idzie precz, lecz straszniejsza jest przyczyna śmierci w mękach: to brak wina"
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
luki.l
Nowy użytkownik
*




Postów: 7
Zarejestrowano: 5-10-2010
Offline


[*] wysłano w 18-11-2010 o godz. 15:09


Niestety nie mam już dostępu do winogrona.
Kupiłem drożdże winne wysokoalkoholizujące, dwa kompoty, 10 startych jabłek, dolałem 2 litry wina. Wszystko poszło w słoik na parę dni. Zaczęło fermentować. następnie wlałem wszystko do baniaka z tym moim słodkim winem, dobrze wymieszałem i widzę, że nawet pracuje. Tak po 5 dniach spuściłem dwa łyki i czuć , że wino pracuje - trochę jak szampan z bąbelkami.

Zobaczymy co z tego wyjdzie :-)
Może aż tak bardzo smaku nie zmieni:-)
A może dodam jeszcze z 2 kg ryżu:-)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
bruce
Nowy użytkownik
*




Postów: 3
Zarejestrowano: 18-11-2010
Offline


[*] wysłano w 18-11-2010 o godz. 23:10


koledzy pomozcie
mam podobny problem
po kilku tygodniach otrzymalem cos wino-podobnego
a wiec jak to sie stalo
- moszcz ok 21 l ( niestety bez odczytu blg i tu mi sie pewnie dostanie) zasiarkowalem by pozbyc sie dzikusow do tego pektopol, po 2 dniach matka drozdzowa (burgund) + pozywka.
-po 7 dniach woda(1,4l)+cukier(1400g),
-po kolejnych 6 dniach wyciskanie owocow, zlanie soku do baniaka + czop z waty ( i niestety nie wiem czy wtedy nastapila burzliwa fermentacja ... znaczy na pewno bo po kolejnych 13 dniach w moim wyrobie bylo juz 0 blg( bo potem juz sobie kupilem cukromierz)
- po dodaniu II czesci cukru wino osiagnelo 14blg i do dzisiaj (czyli po 3 tyg nic sie nie dzieje)
chcialem otrzymac wino polslodkie o zawart. 10-14%, skorzystalem ze wzoru ktory znalazlem tutaj na forum
ilosc soku x 17 x % jakie chcemy uzyskac = ilosc cukru
a wiec 16x17x14=3808g
przyjalem ze winogrona maja ok 7blg (bo nie grzeszyly cukrem ;) ) wyszlo mi ze w 16 litrach mam 1120g cukru
jedno minus drugie daje 2688
podzielilem to na:
- 1400g - I partia cukru wraz z 1,4l wody(po 13 dniach blg =0);
- i 1300g II partia cukru sok i 0.5l wody.
i niestety od 3 tyg wyrob wino-podobny stoi i nie bulka a zawartosc cukru sie nie zmniejsza
wino trzymam w cieplej lazience wiec temp jest odpowiednia. zawartosc alkoholu w winie jest bo czuc ;)
i teraz pytanie .... co zrobic by wino doszlo do tych 11-14 % ? rozcienczyc dodac soku ?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Doman_13
Winiarz
****




Postów: 187
Zarejestrowano: 11-11-2009
Miasto: Chęciny
Offline


[*] wysłano w 18-11-2010 o godz. 23:56


Też tak kiedyś miałem, dosłodziłem i fermentacja stanęła.
Otrzymałem wyjaśnienia że ubiłem drożdże za dużą dawką cukru. Tzn. drożdże weszły w stan przetrwalnikowy.

Ja zrobiłem restart baaaaardzo mocną MD. Hodowałem tą MD tydzień i dopiero ona wznowiła fermentację.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Megana
Super Moderator
Temat został przeniesiony
18-11-2010 o godz. 23:57
luki.l
Nowy użytkownik
*




Postów: 7
Zarejestrowano: 5-10-2010
Offline


[*] wysłano w 19-11-2010 o godz. 12:02


Ja obecnie swoje wino trzymam w szafce za którą bezpośrednio jest grzejnik (szafka bez tylnej obudowy).
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
bruce
Nowy użytkownik
*




Postów: 3
Zarejestrowano: 18-11-2010
Offline


[*] wysłano w 19-11-2010 o godz. 15:59


a mozna np dodac jakiegos soku albo kompotu ?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
luki.l
Nowy użytkownik
*




Postów: 7
Zarejestrowano: 5-10-2010
Offline


[*] wysłano w 19-11-2010 o godz. 19:30


Za bardzo się na tym nie znam ale jak byś dodał soku czy kompotu to też wszystkie jest słodkie (niektóre nawet bardziej niż winko).

Ja swoje winko załatwiłem po pierwszym zlaniu dolewając zbyt ciepłej wody z cukrem. po tym zabiegu umarło. Myślałem, że jakoś ruszy ale nie dało rady.
Na twoim miejscu kupił bym drożdże winiarskie z pożywką dodał ciepłej wody i jakieś owoce(mogą być te same). Jak zacznie wszystko pracować to stopniowo np. wzbogacałbym to tym przesłodzonym winem. Po paru dniach wszystko bym zmieszał razem i myślę, że przy dobrych wiatrach i odrobinie szczęścia powinno przerobić ten cukier.

Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
bruce
Nowy użytkownik
*




Postów: 3
Zarejestrowano: 18-11-2010
Offline


[*] wysłano w 19-11-2010 o godz. 23:58


dzieki bede kombinowal ;)
zaczne od dodania boyanusa
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group