Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: Turbo klarowanie?
bartoosgliwice
Starszy winiarczyk
***




Postów: 66
Zarejestrowano: 13-9-2010
Miasto: Gliwice
Offline


[*] wysłano w 5-1-2011 o godz. 16:53
Turbo klarowanie?


Witam,

Bylo o klarowaniu dosc duzo ale mi sie dziwna rzecz przydazyla...

Otoz popelnilem kilka miesiecy temu jablkowy chateau de carton. Ot tak na probe...
Od poczatku zle sie klarowalo i mam juz za soba klarowin, niedawno byla kuracja wymrazania i nadal wyglada jak bloto... Oczywiscie juz wiem, ze wszystko za wczesnie i ze jedyne dozwolone srodki to cierpliwosc i grawitacja:) No ale przedtem nie wiedzialem i nie wracajmy do tego...

A teraz to co dziwne. Winko postanowilem spisac na straty i skonsumowac jako grzanca. Wlalem do niego butelke jakiegos kupnego czerwonego winka dla koloru. Przy okazji kilka kropli pektopolu bo akurat mi zostala resztka po nastawie nowego winka z DR. Pektopolu nigdy nie stosowalem ale czytalem, ze pomaga w klarowaniu.
Powyzsze wykonalem wieczorem a nastepnego dnia rano (doslownie po 7-8 godzinach) widze, ze w mojej 5-litrowej damie pojawilo sie ok 3cm (to nie pomylka!!!) osadu a winko jak krysztal!

No i sie zastanawiam co spowodowalo takie turbo klarowanie... Moze sie ktos bardziej doswiadczony wypowiedziec nt. dzialania pektopolu? A moze sklepowe wina maja w sobie jakis "cud skladnik"? A moze winko sie po prostu poddalo po tych wszystkich moich eksperymentach? :)

Nie mam teraz na czym sprobowac wiec ciekaw jestem Waszych opinii...

Pzdr
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
tasmol
Administrator
********


Avatar


Postów: 2718
Zarejestrowano: 19-10-2006
Miasto: Poznań
Offline

Nastrój: Jestem kibolem. Nie wstydzę się tego. Kibol w gwarze poznańskiej to kibic Lecha Poznań

[*] wysłano w 5-1-2011 o godz. 16:58


W Twoim przypadku najprawdopodobniej zadziałał PEKTOPOL.
Jednak nie wszystkie przypadki "zmętnienia" da się nim wyleczyć.




Dojrzewanie, butelkowanie, planowanie ....i kolejne nastawianie
*****************************
http://www.winiarze.pl/
https://www.facebook.com/pages/Stowarzyszenie-Winiarzy-i-Miodosytnik...
#######################
FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Zbyszek T
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 812
Zarejestrowano: 7-11-2009
Miasto: Wrocław
Offline

Nastrój: plan dziesięcioletni

[*] wysłano w 5-1-2011 o godz. 18:33


No albo winko miało niedobór tanin, a kupne czerwone mmiało ich sporo i pod ich wpływem pięknie się sklarowało.
Jak to wino z soku jabłkowego z kartonu, to pektopol nie miał tam za dużo do zrobienia...
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
bartoosgliwice
Starszy winiarczyk
***




Postów: 66
Zarejestrowano: 13-9-2010
Miasto: Gliwice
Offline


[*] wysłano w 6-1-2011 o godz. 22:36


Tego sie obawailem... dwie zupelnie sprzeczne opinie :)
Moze mala podpowiedz - to czerwone winko to bylo jakies bordeaux za kilka ojro przywiezione z Francji... czy te winka sie charakteryzuja duza iloscia tanin? Czytalem o typowym dla tych win posmaku siarki (niestety nie wyczuwam) ale nic wiecej o nich nie wiem.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
DarekRz
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 3894
Zarejestrowano: 25-4-2003
Miasto: Białystok
Online


[*] wysłano w 7-1-2011 o godz. 09:39


Wlałeś całą butelkę czerwonego wina do ok. 4 l nastawu z soku jabłkowego z kartonika? Jeśli tak to moim zdaniem rację ma Zbyszek. Soki z kartonu są już w wytwórni traktowane enzymami pektolitycznymi. Każde czerwone wino gronowe ma, w porównaniu z takim jabcokiem z soku kartonikowego, ilość tanin ogromną.



Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
bartoosgliwice
Starszy winiarczyk
***




Postów: 66
Zarejestrowano: 13-9-2010
Miasto: Gliwice
Offline


[*] wysłano w 7-1-2011 o godz. 09:47


Wlalem ok 0.5litra sklepowego do 4.5litra kartonikowego wiec chyba faktycznie to nie zasluga pektopolu.

Mam na stanie kilka butelek czerwonego dzemowego (maliny+truskawki) wiec wleje troche do ryzowca i zobacze czy wplywa na klarowanie. Bedzie rozowy ryzowiec :)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
DarekRz
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 3894
Zarejestrowano: 25-4-2003
Miasto: Białystok
Online


[*] wysłano w 7-1-2011 o godz. 11:06


Wino z przefermentowanego dżemu ma się nijak do czerwonego wina gronowego - nawet jesli jest czerwone w kolorze. Taniny w winie biorą się z fermentacji miazgi ze skórkami. W dżemie truskawkowo-malinowym tanin raczej nie ma - albo bardzo niewielka ilość.



Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Grze$
Winiarski arcymistrz
*****




Postów: 1521
Zarejestrowano: 27-8-2010
Miasto: Małopolska
Offline

Nastrój: Wytrawny ;)

[*] wysłano w 7-1-2011 o godz. 11:25


... dlatego do klarowania używa się np. herbaty.

@Bartoosgliwice: Jak chcesz mieć różowego ryżowca, to możesz go potraktować naparem z hibiskusa. Też pomaga klarować.




Grze$
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
bartoosgliwice
Starszy winiarczyk
***




Postów: 66
Zarejestrowano: 13-9-2010
Miasto: Gliwice
Offline


[*] wysłano w 7-1-2011 o godz. 11:31


Rozumiem - dzieki za wyjasnienie!!
Niestety gronowego nie mam bo znowu szpaki wszystkie winogrona zjadly zanim zdazylem zebrac:( Zreszta nie jest to takie zle - szkoda by mi bylo dobre winko marnowac a zapas sklepowych mam bo zona tego nie chce pic:)

Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
bartoosgliwice
Starszy winiarczyk
***




Postów: 66
Zarejestrowano: 13-9-2010
Miasto: Gliwice
Offline


[*] wysłano w 7-1-2011 o godz. 16:14


Cytat Wysłane przez Grze$  

@Bartoosgliwice: Jak chcesz mieć różowego ryżowca, to możesz go potraktować naparem z hibiskusa. Też pomaga klarować.


Warte wyprobowania... ile bys tego naparu proponowal zeby sie zabarwilo? Rozumiem,ze to ma byc mocna esencja zeby winka zbyt nie rozcienczac woda?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Grze$
Winiarski arcymistrz
*****




Postów: 1521
Zarejestrowano: 27-8-2010
Miasto: Małopolska
Offline

Nastrój: Wytrawny ;)

[*] wysłano w 7-1-2011 o godz. 17:16


Finalna proporcja jest 10g suszu na 1l nastawu. Musisz zaparzyć susz we wrzątku i potrzymać 15 min. Niektórzy parzą drugi raz. Jak wystygnie to temp 25st, to dodajesz do nastawu.

Jest na forum cały wątek o winie z hibiscusa. Wariacja z ryżem też się pojawia. Poza tym poszukaj o klarowaniu wina hibiskusem, jest tego trochę.




Grze$
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
bartoosgliwice
Starszy winiarczyk
***




Postów: 66
Zarejestrowano: 13-9-2010
Miasto: Gliwice
Offline


[*] wysłano w 7-1-2011 o godz. 18:02


Doczytam troche i sprobuje bo do teraz nie wczytywalem sie w tematy "hibiskusowe".

Odeszlismy troche od pierwotnego tematu wiec chyba mozna powoli zamykac...
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
tasmol
Administrator
********


Avatar


Postów: 2718
Zarejestrowano: 19-10-2006
Miasto: Poznań
Offline

Nastrój: Jestem kibolem. Nie wstydzę się tego. Kibol w gwarze poznańskiej to kibic Lecha Poznań

[*] wysłano w 8-1-2011 o godz. 16:13


No to zamykam temat.



Dojrzewanie, butelkowanie, planowanie ....i kolejne nastawianie
*****************************
http://www.winiarze.pl/
https://www.facebook.com/pages/Stowarzyszenie-Winiarzy-i-Miodosytnik...
#######################
FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group