Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: Za kwaśne wino
Pawelski72
Nowy użytkownik
*




Postów: 4
Zarejestrowano: 21-1-2011
Offline


[*] wysłano w 21-1-2011 o godz. 15:18
Za kwaśne wino


Witam wszystkich jestem pierwszy raz na forum pozdrawiam kolegów, bądźcie wyrozumiali jeżeli coś źle opisuję.

Mam pytanko zrobiłem pierwszy raz wino z winogron ciemnych typowo altanowych, przeprowadziłem wstępną fermentację w miazdze, wycisnąłem sok dosypałem cukru itp. MD była już podana wcześniej, i mimo dosładzania wina, ma mocno kwaskowaty smak, może za wcześnie zerwane były winogrona? ale pytanko brzmi winko jest za kwaskowate, co z tym można zrobić? (jeszcze raz przefermentować)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Jurdziu
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 1474
Zarejestrowano: 19-9-2007
Miasto: POZnan* - Grunwald
Offline

Nastrój: Zawsze może być lepiej

[*] wysłano w 21-1-2011 o godz. 15:21


A możesz podać ile masz tego wina, ile dodałeś cukru i chociaż obecny poziom cukru?
No i przepis jakim się kierowałeś robiąc wino

Pozdrawiam
Maciej




Kurs dodawania zdjęć

byłem szczęśliwy przez pół roku, ale już nie jestem
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Pawelski72
Nowy użytkownik
*




Postów: 4
Zarejestrowano: 21-1-2011
Offline


[*] wysłano w 21-1-2011 o godz. 15:49


Dzięki za zainteresowanie nie sądziłem że to może być ważne mam wszystko zapisane, wieczorkiem będę w domu i uzupełnię mój wpis.

Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
tata1959
Dionizos
******


Avatar


Postów: 4371
Zarejestrowano: 12-8-2008
Miasto: Radymno
Offline

Nastrój: "spieszony" leśny szperacz

[*] wysłano w 21-1-2011 o godz. 17:57


Zrobiłeś winko z labruski, która w 2010 miała problem z dojrzewaniem. Poczytaj o wymrażaniu wina oraz o odkwaszaniu. Proponuję na początek wymrażanie. Akurat aura obiecuje sprzyjające warunki więc możesz do plastikowej 0.3l butelki nieco wlać i zrobić próbę (podczas wymrażania możesz obserwować wytrącające się kryształki kamienia winnego).



Spulchnię ziemię na zboczu i pestkę winogron w niej złożę
A gdy winnym owocem gronowa obrodzi mi wić
Zwołam wiernych przyjaciół i serce przed nimi otworzę...
Bo doprawdy - czyż warto inaczej na ziemi tej żyć?

"Pieśń gruzińska" - Okudżawa

Tutaj możesz (prawie) bezkarnie poćwiczyć pisanie na forum
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Pawelski72
Nowy użytkownik
*




Postów: 4
Zarejestrowano: 21-1-2011
Offline


[*] wysłano w 21-1-2011 o godz. 21:06


06-10-2010 Fermentacja w miazdze 8-dni
35 kg odszypułkowanych winogron
4L Wody (wrzątek) z 5,5 kg. cukru
Rozdrobniłem mieszadłem na wiertarce
drożdże BORDEAUX dwie paczki + pożywka 1 paczka

Po 8-miu dniach wycisnąłem prasą
Razem całość około 30 L moszczu
dodałem 2,5 kg. cukru rozpuszczonego w rondelku w podgrzanym moszczu
dalej po 14-dniach 2,5 kg cukru tą samą metodą
nie stosowałem specjalnie jakiegoś konkretnego przepisu.
Poziomu cukru na dzisiaj nie znam, ale wiem że na próbę odlałem litr i dosładzałem mimo dodawania cukru wino jest mocno kwaskowate, dopiero po rozcieńczeniu z wodą mineralną nie wykrzywia gęby.

Edycja (admin)

A propo dojrzewania tata faktycznie tak było część dojżała a część nie prawie zielona.

2

A ha zostało jeszcze jakieś 26 L

Używaj opcji Edytuj i nie pisz postów jeden za drugim.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Wacek
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 753
Zarejestrowano: 4-11-2003
Miasto: Białystok
Offline


[*] wysłano w 22-1-2011 o godz. 08:26


Cytat Wysłane przez Pawelski72  
... ale pytanko brzmi winko jest za kwaskowate, co z tym można zrobić?


Witam
Po prostu odkwasić ;) . Ja to robię ;
http://www.sklep.winiarz.pl/product_info.php?cPath=13&products_...

Wacek
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Kazelot
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 58
Zarejestrowano: 2-10-2008
Miasto: Kraśnik/Lublin
Offline

Nastrój: Magdalenowy ;)

[*] wysłano w 22-1-2011 o godz. 17:37


Cytat Wysłane przez Wacek  
Cytat Wysłane przez Pawelski72  
... ale pytanko brzmi winko jest za kwaskowate, co z tym można zrobić?


Witam
Po prostu odkwasić ;) . Ja to robię ;
http://www.sklep.winiarz.pl/product_info.php?cPath=13&products_...

Wacek


A jak wpływa to na smak ? Może lepiej zrobić drugie wino o bardzo małej kwasowości np. ryżowe i wymieszać.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Wacek
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 753
Zarejestrowano: 4-11-2003
Miasto: Białystok
Offline


[*] wysłano w 22-1-2011 o godz. 18:21


Cytat Wysłane przez Kazelot  


A jak wpływa to na smak ?


Odkwasiłem wino z czerwonej porzeczki całkowicie redukując kwas jabłkowy a obcych smaków nie zauważyłem .

Wacek
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Pawelski72
Nowy użytkownik
*




Postów: 4
Zarejestrowano: 21-1-2011
Offline


[*] wysłano w 23-1-2011 o godz. 19:37


podoba mi się pomysł kupażowania jeśli dobrze to nazywam z winem ryżowym.
A jeśli chodzi o wodorowęglan potasu to faktycznie czytałem że może zmienić smak po pierwsze, i czy ta operacja byłaby wystarczająca?

Pozdrawiam
Paweł
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group