Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: problem z miodzikiem
błażej
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 12
Zarejestrowano: 12-2-2004
Offline

Nastrój: No Mood.

[*] wysłano w 12-2-2004 o godz. 20:10
problem z miodzikiem


Jestem początkującym w robieniu miodów. zrobiłem sobie trójniaka ale popełninłem kilka błędów min drożdże miodowe z Biovinu dodałem bezposrednio do balonu bez przygotowania i przesypałem trochę pożywki i kwasku. Problem jest taki że bardzo słabo chodzi a ma już prawie 3 tygodnie. obecnie Blg wynosi 28 na początku nie wiem bo nie miałem czym zmierzyc. nie wiem czy cos z tego będzie proszę o wskazówki. Dzięki i pozdrawiam.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
patricus
Zasłużony Winiarz
*****




Postów: 434
Zarejestrowano: 29-5-2003
Miasto: Mazowsze
Offline

Nastrój: No Mood.

[*] wysłano w 12-2-2004 o godz. 21:13


Anka C spokojnie wznawia zatrzymaną fermentację.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
KrzychoG
Zasłużony Winiarz
*****




Postów: 1079
Zarejestrowano: 17-8-2003
Offline

Nastrój: No Mood.

[*] wysłano w 12-2-2004 o godz. 21:39


W koncu Anka C = Spokojne ;)

A na powaznie to trudno tu mowic o wznowieniu fermentacji. Poczytaj o postepach jakie robia drozdze Anka C w tym topiku Trójniak Tarniniak

POZDR K
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
JM
Zasłużony Winiarz
*****


Avatar


Postów: 416
Zarejestrowano: 24-4-2003
Miasto: Kraków
Offline

Nastrój: ???

[*] wysłano w 13-2-2004 o godz. 00:52


Skoro teraz Bll=28 ( a początkowa wartosc dla trójniaka to ok. 35 ) to wynika z tego, że nastaw ma około 5% alkoholu.
Przy takim stężeniu alkoholu można by jeszcze spróbowac pobudzic drożdże do rozwoju przez silne napowietrzenie nastawu.
Nie zaszkodzi spróbowac.




Pozdrawiam, Józef.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
błażej
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 12
Zarejestrowano: 12-2-2004
Offline

Nastrój: No Mood.

[*] wysłano w 14-2-2004 o godz. 11:59


Napowietrzyłem i jakby cos ruszyło ba pojawiła się mała pianka na wierzch chodż dalej słabo bulga. Zobacze co będzie się działo dalej. Dzięki i Pozdrawiam
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
JM
Zasłużony Winiarz
*****


Avatar


Postów: 416
Zarejestrowano: 24-4-2003
Miasto: Kraków
Offline

Nastrój: ???

[*] wysłano w 15-2-2004 o godz. 01:24


Zawartosc 4-5% alkoholu to jest ta granica, która zaczyna blokowac dalsze rozmnażanie się drożdży.
Daj znac jaka będzie sytuacja za dwa dni.




Pozdrawiam, Józef.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
błażej
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 12
Zarejestrowano: 12-2-2004
Offline

Nastrój: No Mood.

[*] wysłano w 16-2-2004 o godz. 13:43


Bulga sobie powoli ok 2/min, systematycznie cały czas tak samo no ale jak lekko zamieszam to woda chce wyskoczyc z rurki. Blg praktycznie bez zmian
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
JM
Zasłużony Winiarz
*****


Avatar


Postów: 416
Zarejestrowano: 24-4-2003
Miasto: Kraków
Offline

Nastrój: ???

[*] wysłano w 17-2-2004 o godz. 01:15


Jeżeli jest to stosunkowo mały nastaw w okolicach 10 litrów, to wynik 2/min jest całkiem dobry.



Pozdrawiam, Józef.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
błażej
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 12
Zarejestrowano: 12-2-2004
Offline

Nastrój: No Mood.

[*] wysłano w 17-2-2004 o godz. 09:26


Jest to bardzo mały nastaw bo tylko 4l. Zostawiam to tak jak jest zobaczę po paru tygodniach jak cos będzie się działu to dam znac. Dzięki bardzo za pomoc i Pozdrawiam.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
krzysio_m
Starszy winiarczyk
***




Postów: 52
Zarejestrowano: 9-10-2003
Miasto: Białystok
Offline

Nastrój: No Mood.

[*] wysłano w 18-2-2004 o godz. 21:02


Błażeju !
Jestes strasznie niecierpliwy jak na miodziarza !! 1 bulk/min przez dwa miesiące - to normalka !! A Ty już po trzech tygodniach raban podnosisz!! A fuj !!
Pozdrawiam słonecznie, acz zimowo !!
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Cezare
Starszy winiarczyk
***




Postów: 90
Zarejestrowano: 28-10-2003
Miasto: Toruń
Offline

Nastrój: OK

[*] wysłano w 26-2-2004 o godz. 17:34


W razie problemów polecam fermentacje wsteczną. Ja nie tak dawno miałem problem z ustaniem fermentacji. Za szybko zlałem miód z nad osadów. Niestety Napowietrzenie nic nie dało. Spróbowałem fermentacji wstecznej. Trwało to z 5 dni zanim przywróciłem 4,5 litra miodu do pracy. Udało się pomimo, że miałem już ok 9% alkoholu. Miodzik do dzisiaj pięknie pracuje. No czy do dzisiaj , to nie wiem, bo od miesiąca jestem na Węgrzech a żona nie pokwapi się przekazac informacji o pracy miodu.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group