Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: dereniowa na rakiji winogronowej
small
Konsultant Botanik (Calystegia)
*****




Postów: 1590
Zarejestrowano: 1-11-2006
Miasto: Wrocław
Offline

Nastrój: back from the dark side of the sun

biggrin.gif wysłano w 17-9-2011 o godz. 18:19
dereniowa na rakiji winogronowej


Właśnie dostałem nowy transport rakiji chorwackiej z winogron (grozdowa, w odróżnieniu od rakiji z fig czyli smokwy i rakiji ze sliwek czyli sliva nie wspominając o ziołowej czyli travarica) 50 %. Z uwagi na fakt obfitości derenia - mocno ciemny, spadający z krzaków, właśnie osobiście zebrany - postanowiłem zapuścić eksperyment czyli dereniówkę na rakiji winogronowej.
Spieszę donieść PT Forumowym purystom, iż popełniam tę nalewkę z czystej ciekawości - derenia mam w nadmiarze, % ze znanego źródła i w 100 % regionalne.
Chcę zobaczyć, co wyjdzie z działania IMHO paskudnej rakiji (PT Forumowicze mogą mieć odrębne wszak zdanie na temat pijalności tego trunku). Słój 4 litrowy w 4/5 napełniony wzmiankowanym wyżej dereniem zalany 2,2 L wzmiankowanej wyżej rakiji teraz będzie poddan maceracji przez miesiąc w ciągu dnia wystawion na działanie słońca. Potem planuję zlać, owoce zasypać cukrem i na kolejny miesiąc w temperaturze pokojowej trzymać. Zobaczymy co wyjdzie.




wino - wszystko to co jest na świecie do picia za wyjątkiem tego co winem nie jest
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
kryma
Winiarz
****




Postów: 373
Zarejestrowano: 3-12-2006
Offline

Nastrój: dobry

[*] wysłano w 18-9-2011 o godz. 04:07


Pozdrawiam

Mnie się wydaje że taki sposób robienia powoduje że nie będzie pola manewru przy marnych efektach.

Ja bym podszedł całkiem inną drogą - najpierw zalałbym dereń wysokoprocentowym alkoholem i po zlaniu następnie dodawałbym rakiję ,
Wtedy "ustawianie" smaku na próbkach pozwoliłoby wybrać właściwą drogę.

Maciej
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
KubaCz
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 47
Zarejestrowano: 14-9-2011
Miasto: Kielce/Chęciny
Offline


[*] wysłano w 18-9-2011 o godz. 09:47


Ach zazdroszczę koledze nadmiaru derenia :)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
small
Konsultant Botanik (Calystegia)
*****




Postów: 1590
Zarejestrowano: 1-11-2006
Miasto: Wrocław
Offline

Nastrój: back from the dark side of the sun

[*] wysłano w 18-9-2011 o godz. 12:13


Cytat Wysłane przez kryma  
Pozdrawiam

Mnie się wydaje że taki sposób robienia powoduje że nie będzie pola manewru przy marnych efektach.

Ja bym podszedł całkiem inną drogą - najpierw zalałbym dereń wysokoprocentowym alkoholem i po zlaniu następnie dodawałbym rakiję ,
Wtedy "ustawianie" smaku na próbkach pozwoliłoby wybrać właściwą drogę.

Maciej


To jest niezły pomysł, ale szkoda mi dobrego wysoko% - on pójdzie na klasyczną smakowitą derniówkę.
Chcę zobaczyć czy z samej tejże konkretnej rakiji da się uczynić coś bardziej pijalnego, a onaż rakija i tak stała od zeszłego roku, gdyż nikt ze znajomych nie miał tyle samozaparcia aby ją zniszczyć.




wino - wszystko to co jest na świecie do picia za wyjątkiem tego co winem nie jest
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
kryma
Winiarz
****




Postów: 373
Zarejestrowano: 3-12-2006
Offline

Nastrój: dobry

[*] wysłano w 18-9-2011 o godz. 13:15


Pozdrawiam

Ad kol Small

Ja sądzę że smak derenia jest tak doskonały że manipulacja przy nim jest niepotrzebna . Radziłbym tą rakiję rozprowadzić do innych alkoholi.

Kiedyś zrobiłem kilka butelek nalewki na czosnku . Po kilku latach zrobił się alkohol nie do wypicia . Po zastanowieniu się doszedłem do wniosku że może być zaprawką do nalewek . I okazało się że jest to doskonalą zaprawka jak się chce podkreślić ostrość nalewek . Stosowałem ją do nalewek z ałyczy i wielu innych.


Maciej
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Gandalf
Konsultant
*****


Avatar


Postów: 2136
Zarejestrowano: 4-7-2006
Miasto: Piaseczno k Warszawy
Offline

Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...

[*] wysłano w 18-9-2011 o godz. 13:28


Kryma - ależ jest to wspaniała wypowiedź - w sumie, z tym czosnkiem..........:) - Smakowite!
- Serdeczne pozdrowienia.. -Macieju.
M.
Edit: -Szkoda, że tak rzadko bywasz na Forum...
-A znamy się już parę lat..




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
kryma
Winiarz
****




Postów: 373
Zarejestrowano: 3-12-2006
Offline

Nastrój: dobry

[*] wysłano w 18-9-2011 o godz. 13:34



Ad Gandalf- miło Cię witać . Dziękuję za potwierdzenie mojej koncepcji


Maciej
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
R-Jacek
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 976
Zarejestrowano: 31-12-2007
Miasto: Kalisz
Offline

Nastrój: optymista

[*] wysłano w 18-9-2011 o godz. 13:59


Dereniówka na winogronach musi być lepsza niż na kartoflach.
Chyba że chorwackie winogrona gorsze od naszych.:diabelek:

Jacek
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
small
Konsultant Botanik (Calystegia)
*****




Postów: 1590
Zarejestrowano: 1-11-2006
Miasto: Wrocław
Offline

Nastrój: back from the dark side of the sun

[*] wysłano w 18-9-2011 o godz. 21:19


Cytat Wysłane przez Gandalf  
Kryma - ależ jest to wspaniała wypowiedź - w sumie, z tym czosnkiem..........:) - Smakowite!
- Serdeczne pozdrowienia.. -Macieju.
M.
Edit: -Szkoda, że tak rzadko bywasz na Forum...
-A znamy się już parę lat..


Sorry Gandalfie, nie bardzo zrozumiałem - czy dotyczy to stanowiska odnośnie pomysłu zalewnia derenia rakiją - czyli, że nie jest to dobry pomysł, czy też przygotowywania nalewki czosnkowej :niewiem:
Tak, czy inaczej szanuję Wasze zdania- co nie znaczy, że się muszę z nimi zgadzać.

Jak zapodałem na wstępie "Chcę zobaczyć, co wyjdzie z działania IMHO paskudnej rakiji" na dereń, czy wyjdzie coś pijalnego. Jeśli nic nie wyjdzie - to się nie zmartwię, za rakiją nie przepadam, jest akceptowalna tylko i wyłącznie w odpowiednio wysokiej temperaturze otoczenia, z szumie morza i stosownym widoku z tarasu ...
Natomiast dodawanie rakiji do dobrej dereniówki - to chyba trochę szkoda dobrych % i dobrej dereniówki - nespa ?




wino - wszystko to co jest na świecie do picia za wyjątkiem tego co winem nie jest
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group