Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: Mleko skondensowane słodzone
dziajl91
Winiarz
****


Avatar


Postów: 284
Zarejestrowano: 25-1-2011
Miasto: Tychy
Offline


[*] wysłano w 30-12-2011 o godz. 22:01
Mleko skondensowane słodzone


Mam takie mleczko jak w temacie i brak pomysłu na likier. Można poprosić jakieś mądre sugestie z czym to połączyć, aby coś dobrego wyszło. Najlepiej aby można zaraz po zrobieniu spożyć.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
calderaro
Starszy winiarczyk
***




Postów: 119
Zarejestrowano: 17-4-2011
Miasto: Gdańsk/Warszawa
Offline


[*] wysłano w 30-12-2011 o godz. 22:07


Ja polecam baileys'a wg przepisu z forum :slinka:



Czy drożdże Madeira pasują do wina z oleju napędowego???
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
dziajl91
Winiarz
****


Avatar


Postów: 284
Zarejestrowano: 25-1-2011
Miasto: Tychy
Offline


[*] wysłano w 30-12-2011 o godz. 22:16


Baileys dobry pomysł tyle, że zapomniałem dodać że puszka została otwarta -niestety. (Mama do ciasta potrzebowała troszeczkę) Zostało mi 3/4 puszki mleka, a szkoda żeby się popsuło...
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Boullii
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 4183
Zarejestrowano: 16-6-2006
Miasto: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Offline

Nastrój: Miodowy

[*] wysłano w 30-12-2011 o godz. 22:30


Dokup druga, ugotuj i zrób Baileys'a a te otwarta dodaj będzie trochę mniej gęste ale nadal pyszne.



Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
dziajl91
Winiarz
****


Avatar


Postów: 284
Zarejestrowano: 25-1-2011
Miasto: Tychy
Offline


[*] wysłano w 30-12-2011 o godz. 22:42


Czy jak dodam zamiast ugotowanej puszki z mlekiem coś takiego. Będzie to porównywalne z ugotowanym mlekiem? Czy lepiej darować sobie takie coś.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Jurdziu
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 1474
Zarejestrowano: 19-9-2007
Miasto: POZnan* - Grunwald
Offline

Nastrój: Zawsze może być lepiej

[*] wysłano w 30-12-2011 o godz. 22:49


Oczywiście jest to także dobre rozwiązanie. Sam myślę, żeby tak na szybko jutro coś takiego sporządzić ;)

Temat został wyczerpany - to można go zamknąć




Kurs dodawania zdjęć

byłem szczęśliwy przez pół roku, ale już nie jestem
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Jurdziu
Winiarski mistrz
Temat zamknięty
30-12-2011 o godz. 22:55
kilis
Admin Techniczny
Temat otwarty
30-12-2011 o godz. 23:36
kilis
Admin Techniczny
*********


Avatar


Postów: 1837
Zarejestrowano: 23-11-2006
Miasto: wieś pod Warszawą
Offline


[*] wysłano w 30-12-2011 o godz. 23:40


A ja robię tak. Mleko ugotowane Gostyń jaśniejsze albo Markomilk ciemniejsze 0,5kg. Dzień wcześniej laska wanilii pocięta na 4 wzdłuż i wrzucona do flaszki 0,5l 40%. Dzień starczy bo wanilia mocno przechodzi.
Mieszam blenderem dolewając tą waniliową wódkę. Na koniec dodaję 100ml jakiegoś whiskacza. Całkiem dobre dla osób lubiących słodkie kremy.

Paweł
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
TomaszB
Winiarski mistrz
*****




Postów: 413
Zarejestrowano: 7-6-2011
Miasto: Lubsko - Lubuskie
Offline


[*] wysłano w 30-12-2011 o godz. 23:49


Owszem potwierdzam :) Takie gotowane mleko jest miodzio.

Kiedyś mleko takie gotowaliśmy jako krem do ciasta (ugotowane mleko utarte z margaryną na krem i smarowany na wierzchu placek grecki), teraz kupujemy krówkę lub masę kajmakową w puszcze.

Z dodatkiem wódeczki miód w ustach.
Zresztą bez wódeczki też :)




Pozdrawiam Marcin

------------------------------------------------------
XI. Nie będziesz liczył bulków nadaremno.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
dziajl91
Winiarz
****


Avatar


Postów: 284
Zarejestrowano: 25-1-2011
Miasto: Tychy
Offline


[*] wysłano w 31-12-2011 o godz. 00:07


Narobiliście mi smaka. Jutro z rańca pędzę do sklepu po "krówkę" i zaczynam działać.

EDIT: Więc tak mam już składniki, teraz pytanko o proporcje.

Zamierzam połączyć:
- 3/4 puszki mleka zagęszczonego słodzonego - ugotowane na karmel (jednak gotuję bo w sklepie nie było:()
- puszka mleko zagęszczonego niesłodzonego
- paczka cukru waniliowego
- 50 ml rumu
- 250 ml spirytusu 50% (rozcieńczonego wodą)
* zastanawiam się nad dodaniem łyżki kakao
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group