Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
 Strony:  1  2
Autor: Temat: Nalewka z jagód goji.
drajla
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
******




Postów: 4954
Zarejestrowano: 6-1-2008
Miasto: Pisz
Offline


[*] wysłano w 13-2-2012 o godz. 09:02
Nalewka z jagód goji.


Tak mnie winiarze podkusili, że nastawiłem mały słoik z jagodami goji.
Tak wygląda zaraz po zalaniu,

13-02-2012 Goja 001.jpg - 45kB

a tak po 1 dobie.

13-02-2012 Goja 002.jpg - 45kB
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
TomaszB
Winiarski mistrz
*****




Postów: 413
Zarejestrowano: 7-6-2011
Miasto: Lubsko - Lubuskie
Offline


[*] wysłano w 13-2-2012 o godz. 13:48


Sporo się napiły
Hehe Był wysyp na Hibiskusa teraz zagościła Goja :)
Trzymam kciuki
I kto powie że i zimą nie na pola do popisu :)




Pozdrawiam Marcin

------------------------------------------------------
XI. Nie będziesz liczył bulków nadaremno.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
FACHOWIEC
Starszy winiarczyk
***




Postów: 50
Zarejestrowano: 18-1-2012
Miasto: CHOCIANÓW
Offline


[*] wysłano w 13-2-2012 o godz. 19:17


Jakie to były proporcje?
:)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
ROBERT12
Winiarz
****




Postów: 165
Zarejestrowano: 25-9-2011
Miasto: Wrocław
Offline


[*] wysłano w 13-2-2012 o godz. 23:12


Widzę że dobrze odświeżyć nieraz stary temat.
Faktycznie przydały by się proporcje,może ten karmel o którym pisała Karina będzie smakował w nalewce.
Pozdrawiam.
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
drajla
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
******




Postów: 4954
Zarejestrowano: 6-1-2008
Miasto: Pisz
Offline


[*] wysłano w 14-2-2012 o godz. 18:31


Proporcje:

0,7l wódki 40%,
100g suszonej jagody,
4 cm wanilii,
1/3 łyżeczki kwasku.

Maceracja 2 miesiące i ew. dosłodzenie.



Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Andy05
Nalewkarz Eksperymentator
*****




Postów: 2166
Zarejestrowano: 21-11-2008
Miasto: Kalisz
Offline


[*] wysłano w 15-2-2012 o godz. 13:15


Paweł, a próbowałeś ponownie mojego testerka z Goji?
Kiedyś przesłałem Ci tu tu , a Bogi swoje przerażenie opisał tu





pzdr.
Andrzej

Trunkotwórstwo - to sztuka, nie nauka.
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
NOTOS
Winiarz
****




Postów: 389
Zarejestrowano: 26-8-2003
Miasto: Kraków
Offline

Nastrój: No Mood.

[*] wysłano w 15-10-2012 o godz. 23:38
Jagodu goji - na nalewkę? Co to w ogóle jest?


Witam!
Jak w tytule. Pojawiły się w sprzedaży suszone jagody goji, ponoć rewelacja i leczą człowieka, zanim ten zdąży je zjeść lub wypić to, co z nich się "wyextrahuje"... :lol:
A na poważnie - czy ktoś z Koleżeństwa robił już nalewkę z tych owoców? Jak one smakują? Jakieś wskazówki? Zaintrygowały mnie one swoim składem, nie wiem natomiast nic na temat smaku i przydatności "nalewkowej". Będę zobowiązany za wszelkie informacje. Niestety są drogie - 1 kg suszonych owoców to drobne 65 PLN... :niewiem:
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Słupek
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 22
Zarejestrowano: 23-9-2012
Miasto: Gdynia
Offline


[*] wysłano w 15-10-2012 o godz. 23:48


Tu jest temacik:
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=27308

Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
NOTOS
Winiarz
****




Postów: 389
Zarejestrowano: 26-8-2003
Miasto: Kraków
Offline

Nastrój: No Mood.

[*] wysłano w 16-10-2012 o godz. 20:16


A podziękował serdecznie. Robi ktoś "to" obecnie? Czy należy robić tylko na wódce 40%? Standard 70% nie stosuje się? Ile dosładzać? Może przed zalaniem owoce suszone rozdrobnić, żeby lepiej extrakt pozyskać?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Boullii
Administrator
Tematy zostały połączone
16-10-2012 o godz. 20:19
drajla
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
******




Postów: 4954
Zarejestrowano: 6-1-2008
Miasto: Pisz
Offline


[*] wysłano w 17-10-2012 o godz. 08:25


Robi obecnie :).
Do suszonych owoców wystarczy moc od 40 do 50%. Ja dałem 40%.
Nie rozdrabniałem owoców, mocno wchłonęły alkohol i po maceracji zostaną wyprasowane.




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
jimkwiatkowscy
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 12
Zarejestrowano: 9-11-2013
Offline


[*] wysłano w 10-11-2013 o godz. 17:02


A co ze świeżymi owocami jagody goji - próbował ktoś takiej nalewki?
Podaję swój przepis:
Po 0.6 kg owoców goji, malin, jeżyn
- zalewamy to 70% spirytusem ( zakrywamy owoce)
- po miesiącu zlewamy zalew a owoce zasypujemy 1 kg cukru ( super jest nierafinowany trzcinowy
- mieszamy 2, 3 razy dziennie do rozpuszczenia się cukru
- syrop zlewamy i łączymy z pierwszym zalewem
-po kilku dniach nalewkę filtrujemy i przelewamy do butelek

Na koniec jeszcze 2 rady
owoce goji zbieramy w rękawiczkach- w innym przypadku owoc będzie się utleniał i będzie czerniał
warto je też każdą z osobna przekłuć wykałaczką - lepiej oddadzą aromat i kolor
Pracochłonne, ale nie takie rzeczy robi się dla efektu końcowego - a zaręczam, że jest boski. To najlepsza nalewka, jaką przyszło mi zrobić i kosztować. Polecam bardzo
Jeśli macie jakieś pytania - z chęcią pomogę
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
drajla
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
******




Postów: 4954
Zarejestrowano: 6-1-2008
Miasto: Pisz
Offline


[*] wysłano w 10-11-2013 o godz. 17:15


Nie , nie robiłem ze świeżych, bo nie mam do świeżych dostępu.

Moje suszone, zapomniane dalej pływają - muszę je poszukać :D.




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Wacek
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 755
Zarejestrowano: 4-11-2003
Miasto: Białystok
Offline


[*] wysłano w 10-11-2013 o godz. 18:17


Kolcowój chiński (Lycium chinens) - czy kolcowój szkarłatny (pospolity, Lycium barbarum) z której odmiany używacie owoców ? Posadziłem obydwie i ciekaw jestem które owoce będą lepsze podobno " Różnica jest w niepełnej mrozoodporności , że można uprawiać chiński w najcieplejszych rejonach kraju (Pomorze Zachodnie, Ziemia Lubuska, okolice Wrocławia). Posadzić można, ale trzeba liczyć się z tym, ze może wymagać zawsze osłony na zimę i może przemarznąć."

IMG_0630 (Kopiowanie).JPG - 76kB
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
jimkwiatkowscy
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 12
Zarejestrowano: 9-11-2013
Offline


[*] wysłano w 10-11-2013 o godz. 21:45


Ja również posadziłem obydwie odmiany - problem w tym, że juz nie pamiętam która jest która :(
Odmiana zakupiona w tamtym roku ma małe przyrosty i jako dosyć mała nie owocowała zbyt dobrze. Za to kupiona w tym roku na wiosnę przeszła samą siebie. Dość, że sadzonka miała około 150 cm, to owocuje mi nieprzerwanie , mimo,że dzisiaj już 10 listopad. zebrałem z jednego krzaczka około 1,5 kg owoców. Rozrasta się w strasznym tempie, muszę ją przesadzić gdzieś w róg ogrodu
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
mikar
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 45
Zarejestrowano: 21-3-2008
Offline


[*] wysłano w 11-11-2013 o godz. 08:41


Witam.
Mój kolcowoj rozpoczął kwitnienie ( dość obfite) w połowie września. Dlaczego kwitł tak późno?. Niestety nie zebrałem ani jednej jagody. Kwiaty kwitły i opadały nie zawiązując jagód. Co mogło być tego przyczyną?.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
drajla
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
******




Postów: 4954
Zarejestrowano: 6-1-2008
Miasto: Pisz
Offline


[*] wysłano w 11-11-2013 o godz. 09:29


Używałem kolcowój chiński.



Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
jimkwiatkowscy
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 12
Zarejestrowano: 9-11-2013
Offline


[*] wysłano w 11-11-2013 o godz. 13:46


Przyczyna - jak to w przyrodzie - zdarza się. Ja mam 3 krzaczki- jeden nie owocował, drugi tylko się pochwalił owocami a trzeci oszalał z ilością owoców. Za rok może być zupełnie odwrotnie. Najlepszy sposób to mięć kilka krzaczków z różnych hodowli. Pryskać nie polecam, pomaga,ale nie o to chodzi w przydomowym ogródku.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
jaguar56
Winiarz
****




Postów: 350
Zarejestrowano: 8-3-2013
Miasto: Łódź
Offline

Nastrój: Miodowo-waniliowy :)

[*] wysłano w 22-2-2014 o godz. 18:07


Czy po tak długim czasie nastąpiła degustacja?




Pozdrawiam
Kamil
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
drajla
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
******




Postów: 4954
Zarejestrowano: 6-1-2008
Miasto: Pisz
Offline


[*] wysłano w 23-2-2014 o godz. 15:42


Chcesz spróbować?



Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
jaguar56
Winiarz
****




Postów: 350
Zarejestrowano: 8-3-2013
Miasto: Łódź
Offline

Nastrój: Miodowo-waniliowy :)

[*] wysłano w 24-2-2014 o godz. 20:53


Chcę spróbować i nastawić.
Jagody kupione bo kolega tak je zachwalał więc impulsowo kupiłem a nawet nie sprubowałem.




Pozdrawiam
Kamil
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
drajla
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
******




Postów: 4954
Zarejestrowano: 6-1-2008
Miasto: Pisz
Offline


[*] wysłano w 25-2-2014 o godz. 16:00


Podaj dane do wysyłki na PW.



Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
drajla
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
******




Postów: 4954
Zarejestrowano: 6-1-2008
Miasto: Pisz
Offline


[*] wysłano w 6-3-2014 o godz. 10:01


Cytat Wysłane przez jaguar56  
Chcę spróbować i .

Otrułeś się czy co, bo nic, łaskawie nie napisałeś? Nawet nie wiem czy doleciało? :kwasny:




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
NOTOS
Winiarz
****




Postów: 389
Zarejestrowano: 26-8-2003
Miasto: Kraków
Offline

Nastrój: No Mood.

[*] wysłano w 5-4-2014 o godz. 15:44


Cytat Wysłane przez drajla  
Robi obecnie :).
Do suszonych owoców wystarczy moc od 40 do 50%. Ja dałem 40%.
Nie rozdrabniałem owoców, mocno wchłonęły alkohol i po maceracji zostaną wyprasowane.



I jakie efekty? Warto?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
drajla
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
******




Postów: 4954
Zarejestrowano: 6-1-2008
Miasto: Pisz
Offline


[*] wysłano w 5-4-2014 o godz. 16:04


Mogę Ci troszkę podesłać, to sam sobie ocenisz.
Mi smakuje.




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
gynek63
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 658
Zarejestrowano: 7-1-2012
Online


[*] wysłano w 5-4-2014 o godz. 23:47


Witam.
Halo drajla: Ty jako aptekarz to wiesz: jaka różnica między miętą ogrodową ,
a miętą pieprzową?
Drugie pyt.. co to jest ta (goja) może to rosnąc na ogrodzie. To krzew czy drzewko? I co z niego lub z tego owocu można zrobić?

Pozdrawiam ;)
Eugen/Gliwice




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
 Strony:  1  2

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group