Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: Pszenica, pszenica i tylko pszenica
gonzales
Nowy użytkownik
*




Postów: 6
Zarejestrowano: 12-8-2006
Offline


[*] wysłano w 27-11-2012 o godz. 00:10
Pszenica, pszenica i tylko pszenica


Czy ktoś z was próbował zrobić wino z samej pszenicy bez dodatków?

W internecie i w książkach znalazłem tylko przepisy na pszenicę z rodzynkami albo z ziemniakami i to w takich proporcjach że ciężko nazwać to wino pszenicznym...

Chętnie zaryzykuję projekt z samej pszenicy, ale do tego potrzebuję minimum informacji czyli średnią zawartość cukru w pszenicy oraz kwasowość... i tu proszę o pomoc
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
bart3q
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 591
Zarejestrowano: 25-6-2012
Miasto: Jelenia Góra/Wrocław
Offline

Nastrój: miody - szukam jakie mi smakują:)

[*] wysłano w 27-11-2012 o godz. 01:46


Kwasowość pewnie jak to w zbożowych bliska zeru. Co do cukru to nie wiem czy taki zawarty w ziarnach drożdże przerobią - widziałem kiedyś jakieś specjalne enzymy do dodawania, żeby ten cukier zmienił się w strawny dla drożdży.



Sprzedam miód <--- klik!

Serwis motocykli Wrocław - http://zachar-motocykle.pl/
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
jacuś
Winiarski mistrz
*****




Postów: 640
Zarejestrowano: 5-11-2006
Miasto: Jaworzno
Offline

Nastrój: Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami.

[*] wysłano w 27-11-2012 o godz. 09:07


Witam.
Poczytaj czym się różni wino od piwa, moszcz od słodu, mono- i dwucukry od wielocukrów, o enzymach scukrzających, o hydrolizie skrobii, potem wróć do tematu.
Pozdrawiam Jacek.




zaiste ze wszystkich nauk enologia jest najszlachetniejsza
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Rancho"
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
gonzales
Nowy użytkownik
*




Postów: 6
Zarejestrowano: 12-8-2006
Offline


[*] wysłano w 27-11-2012 o godz. 12:08


Cytat Wysłane przez jacuś  
Witam.
Poczytaj czym się różni wino od piwa, moszcz od słodu, mono- i dwucukry od wielocukrów, o enzymach scukrzających, o hydrolizie skrobii, potem wróć do tematu.
Pozdrawiam Jacek.



Dzięki Jacek, na pewno wrócę do lektury na temat cukrów;)

Ale tak na szybko jeśli dobrze zrozumiałem, bez enzymu scukrzającego albo rodzynek, soków owocowych.... z tej pszenicy nic nie wyjdzie a przynajmniej nie wino!?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
kilis
Admin Techniczny
*********


Avatar


Postów: 1795
Zarejestrowano: 23-11-2006
Miasto: wieś pod Warszawą
Offline


[*] wysłano w 27-11-2012 o godz. 14:55


Skrobia nie jest zjadliwa dla drożdży. Musisz ją rozłożyć. Albo enzymami które kupisz, albo np. beta-amylazą z ziarna, która działa w odpowiedniej temperaturze. Temat rzeka. Poczytaj forum C2H5OH.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
jacuś
Winiarski mistrz
*****




Postów: 640
Zarejestrowano: 5-11-2006
Miasto: Jaworzno
Offline

Nastrój: Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami.

[*] wysłano w 27-11-2012 o godz. 15:33


Witam.
Ale nawet gdy skrobię scukrzysz i potem ją przefermentujesz, to wino za żadnego chińskiego ani japońskiego Boga Ci nie wyjdzie. Jedyne co otrzymasz to piwo lub sake - stąd ten japoński Bóg.
Pozdrawiam Jacek.




zaiste ze wszystkich nauk enologia jest najszlachetniejsza
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Rancho"
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
bart3q
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 591
Zarejestrowano: 25-6-2012
Miasto: Jelenia Góra/Wrocław
Offline

Nastrój: miody - szukam jakie mi smakują:)

[*] wysłano w 27-11-2012 o godz. 18:19


Jacek, skoro mozna robić wina z ryżu, żyta, to dlaczego wg Ciebie nie można z pszenicy?



Sprzedam miód <--- klik!

Serwis motocykli Wrocław - http://zachar-motocykle.pl/
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
jacuś
Winiarski mistrz
*****




Postów: 640
Zarejestrowano: 5-11-2006
Miasto: Jaworzno
Offline

Nastrój: Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami.

[*] wysłano w 27-11-2012 o godz. 21:18


Witam.
Nigdzie nie napisałem, że nie można zrobić z pszenicy czy z ryżu (czy nawet z ziemniaków - bo i takie przepisy pojawiają się od czasu do czasu) napoju alkoholowego, który na forum dla uproszczenia nazywamy winem. Ale nie otrzymujemy go w wyniku fermentacji zesłodowanej pszenicy czy hydrolizowanej skrobii ryżowej lub ziemniaczanej.
Ponawiam to co już napisałem w poprzednim poście:
Cytat Wysłane przez jacuś  
...Poczytaj czym się różni wino od piwa, moszcz od słodu...


Pozdrawiam Jacek.




zaiste ze wszystkich nauk enologia jest najszlachetniejsza
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Rancho"
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group