Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: Wino z soku winogronowego vs. Fortuna
admax
Nowy użytkownik
*


Avatar


Postów: 9
Zarejestrowano: 28-6-2004
Miasto: Olsztyn
Offline

Nastrój: Rosa Rugosa & Canina ... polowanie

[*] wysłano w 26-7-2004 o godz. 23:08
Wino z soku winogronowego vs. Fortuna


witajcie
23.07.2004 nastawilem experymentalnie wino z soku z bialych winogron od Fortuny ... i jestem pod wrazeniem ... wspaniale pracuje ... szok
oto proporcje na 5l nastawu:
3l soku 100% z winogron /ciezko dostac/
0.75kg cukru
1.5l wody

calosc nastawilem na drozdzakach Sherry a dzis robie nastepny nastaw na Tokay ... ciekaw jestem roznicy :)
moze sok Fortuny jest dosc drogi ale mysle ze warto sprobowac co z tego wyjdzie ... dam znac o efektach

pozdrowionka
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Grzegorz
Winiarz
****




Postów: 244
Zarejestrowano: 7-5-2004
Miasto: Warszawa - Imielin
Offline


[*] wysłano w 27-7-2004 o godz. 00:58


robiłem wino z tego soku a przepis dostałem od DarkaRz.
Niepotrzebnie dodałes wody i troche cukru za dużo.
Ale winko wychodzi przyzwoite.
Powodzenia.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
admax
Nowy użytkownik
*


Avatar


Postów: 9
Zarejestrowano: 28-6-2004
Miasto: Olsztyn
Offline

Nastrój: Rosa Rugosa & Canina ... polowanie

[*] wysłano w 27-7-2004 o godz. 09:02


jakie proporcje w takim razie beda odpowiednie? i czy w ogole zrezygnowac z wody?
a jeszcze jedno ... niedawno widzialem sok z bialych winogron GRECJA w kartonikach ... praktycznie to samo co FORTUNA tyle ze prawie o polowe tanszy :) ... ok. 2.40zl za litr ... chyba kupie wieksza ilosc na zime :)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
AramiS
Winiarz
****




Postów: 310
Zarejestrowano: 10-4-2004
Miasto: Zabrze
Offline

Nastrój: GG: 990490

[*] wysłano w 27-7-2004 o godz. 15:08


Cytat
Originally posted by admax
jakie proporcje w takim razie beda odpowiednie? i czy w ogole zrezygnowac z wody?
a jeszcze jedno ... niedawno widzialem sok z bialych winogron GRECJA w kartonikach ... praktycznie to samo co FORTUNA tyle ze prawie o polowe tanszy :) ... ok. 2.40zl za litr ... chyba kupie wieksza ilosc na zime :)



A jestes pewny że ten sok Grecja to czysty sok bo cos by mi tu nie psiało ;), pewno połowa z niego to woda




\"Nie ma rzeczy złych, to ludzkie myśli czynią je takimi\"
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
admax
Nowy użytkownik
*


Avatar


Postów: 9
Zarejestrowano: 28-6-2004
Miasto: Olsztyn
Offline

Nastrój: Rosa Rugosa & Canina ... polowanie

[*] wysłano w 27-7-2004 o godz. 15:13


sadzac po cenie mozna watpic w jego jakosc w porownaniu do FORTUNY ... ale w smaku jest calkiem calkiem ... ale na pewno jest 100% i bez konserwantow - tego jestem pewien
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
admax
Nowy użytkownik
*


Avatar


Postów: 9
Zarejestrowano: 28-6-2004
Miasto: Olsztyn
Offline

Nastrój: Rosa Rugosa & Canina ... polowanie

[*] wysłano w 19-8-2004 o godz. 21:52


wlasnie jestem po pierwszym zlaniu znad osadu ... winko przepieknie wyglada ... doprawilem jeszcze odrobina koniaku i zageszczoneo soku z dzikiej rozy ... wspaniale smakuje i to po niecalym miesiacu ... czekam nastepny miesiac i -> degustacja :)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Giewont
Młodszy winiarczyk
**


Avatar


Postów: 34
Zarejestrowano: 8-7-2004
Miasto: Jabłonna k. Warszawy
Offline

Nastrój: No Mood.

[*] wysłano w 20-8-2004 o godz. 09:06


W styczniu br nastawilem Mc Wino (jak nazywam trunek z soku z kartonika fermentowany w 5 l. pet) z soku winogronowego Fortuna wg podobnych proporcji, z tym ze cukru dalem 0,65 kg. Przy zlewaniu smakowalo wysmienicie - pyszniutki "szampanik". Ostatecznie jednak wyszlo strasznie kwasne. Probowalem ratowac je dosladzaniem, ale smak wciaz pozostawal mocno niezrownowazony. W desperacji uzylem troche sody oczyszczonej, a teraz winko przebywa na dluuugich wakacjach w piwnicy - licze ze z czasem zniknie lekki posmak pozostaly po sodzie.
Wobec powyzszego zastanawiam sie, czy dobrym pomyslem jest robienie takiego wina z samego soku, bez dodatku wody - chyba ze jako poczatkujacy winiarz popelnilem gdzies blad.

Pozdrawiam
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
kopyr
Winiarz
****


Avatar


Postów: 172
Zarejestrowano: 3-4-2004
Miasto: Oborniki Śl.
Offline

Nastrój: No Mood.

[*] wysłano w 20-8-2004 o godz. 09:32


Ja robiłem z jabłkowego, i rzeczywiście wychodzi kwaśne jeśli jest za mało wody, z drugiej strony im mniej wody tym "pełniejsze" w smaku. Ja aby zmniejszyć kwasowość dosładzam rezerwą czyli tym samym sokiem z którego robiłem wino. Oczywiście efektem będzie półwytrawne lub półsłodkie no i voltaż się obniża. Także wszystko zależy jakie wino chce się otrzymać. Jeśli ma być wytrawne, to raczej wody trochę musi być.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group