Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: Miod niesycony
alendil
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 49
Zarejestrowano: 27-3-2005
Miasto: Sopot
Offline


[*] wysłano w 11-8-2005 o godz. 17:55
Miod niesycony


mam takie pytanko bo szukalem i nie moglem sie doczytac nigdzie
chce zrobic miodek niesycony bez zadnych dodatkow taki czysty naturealny
chodzi o to ze biore miod+woda+kwasek cyt.
rozpuszczam wszystko wlewam do balonika oczywiscie drozdrze i czy to wszystko
nic wiecej nie trzeba
jak to dlugo fermentowac
za pomoc dziekuje
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
alendil
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 49
Zarejestrowano: 27-3-2005
Miasto: Sopot
Offline


[*] wysłano w 11-8-2005 o godz. 17:58


a i jeszcze jedno jesli bede chcial zrobic miodek sycony czy trezba wszystko razem gotowac tzn caly miod z cala iloscia wody czy mozna np zrobic brzeczki na poltoraka i pozniej po odszumowaniu rozcienczyc gotowana woda do czworniaczka
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
moonjava
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 4340
Zarejestrowano: 30-4-2003
Miasto: jak studnia bez dna (Kraków)
Offline

Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku

[*] wysłano w 11-8-2005 o godz. 18:34


trzeba jeszcze pożywke, najlepiej 1g/L

czas zalezy od temp. ferm. i rodzaju miodu np. czwórniak a półtorak (zaw. cukru)

mysle ze mozna gotowac i później uzupełnic, chociaz ja nigdy nie syciłem.

nie zapomnij zostawic miejsca na piane!

do miodków polecam lekture: http://hyperreal.info/drugs/go.to/art/1476 :ksiazka:




FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
----------------------------------------------------
Przez PW udzielam porad w zakresie:
- żywienia zwierząt gospodarskich i towarzyszących - nieodpłatnie
- wyrobu napojów alkoholowych - 230zł/opinię + VAT, płatne z góry przelewem na konto.
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
alendil
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 49
Zarejestrowano: 27-3-2005
Miasto: Sopot
Offline


[*] wysłano w 11-8-2005 o godz. 23:42


czyli powiedzmy tak ze biore miodek gotuje w wodzie az do wuszumienia dodaje pozywke drozdrze uzupelniam wode odparowana i ewentualnie rozcienczam do trojniaka lub czworniaka i do gasiorka.
tylko jak poznac ze fermentacja ustaje
i jaka jest roznica pomiedzy miodem syconym a niesyconym ktory lepiej na poczatek robic
niesycony chyba szybciej dojrzewa.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Agnieszka
Zasłużony Winiarz
*****


Avatar


Postów: 565
Zarejestrowano: 25-4-2003
Miasto: Wrocław
Offline

Nastrój: ;)

[*] wysłano w 18-8-2005 o godz. 13:52


Jak się już, jak to określiłeś wyszumi :rotfl:, zadasz drożdżami, a założysz sobie np. trójniak - to naprawdę nie sposób niezauważyć, że fermentacja ustaje bądź już ustała :)



Przerwa w konsumpcji wina - funkcja baru mlecznego ;)

Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
INRO
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 494
Zarejestrowano: 19-5-2004
Miasto: Wratislavia
Offline

Nastrój: nonkonformista - zazwyczaj optymista

[*] wysłano w 18-8-2005 o godz. 19:25


Miody niesycone są ryzykowniejsze w produkcji ze wzgledu na możliwość rozwoju paskudztw niekiedy obecnych w miodzie. Gotowanie usuwa ten problem ale również obniża w jakimś procencie aromat miodu - jak to gotowanie. Warto jest nie sycić gdy miód jest delikatny.



Pozdrawiam :) Lech

In vino veritas, in vino sanitas

Omnia mutantur, nos et mutamur in illis
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
veeh
Winiarski mistrz
*****




Postów: 578
Zarejestrowano: 5-3-2005
Miasto: Poznań, Jarocin
Offline

Nastrój: bobasowy

[*] wysłano w 19-8-2005 o godz. 15:40


I podobno sycone łatwiej się klarują...

Pozdrowienia z gór dla wszystkich. Hej!




http://www.winiarze.pl

\"...jeśli pęka butelka po winie, to znaczy tylko, że wina było mało...\" KSU
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group