Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: Przepisy na wino ryżowe
pepin
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 112
Zarejestrowano: 8-7-2004
Miasto: Wodzisław Śl.
Offline

Nastrój: Nieznośna lekkość bytu

[*] wysłano w 12-8-2004 o godz. 11:27
Przepisy na wino ryżowe


Znajomy podrzucił mi kiedyś przepis na wino z różnymi przyprawami. Zrobiłem ubiegłej zimy to wino i wyszło bardzo smaczne. Niestety, nie wiem, czy ten przepis ma jakąś nazwę:

7 l wody; 3 kg cukru; 1 kg ryżu; 2 cytryny pokrojone w plastry; drożdże winne; 10 ziaren pieprzu; 10 dkg rodzynek; 30 ziaren ziela angielskiego; 1/2 łyżki gałki muszkatołowej; 1/2 łyżki tymianku.

Ryż dokładnie przepłukać i zalać wrzątkiem, po wystygnięciu wlać wywar łącznie z ryżem do 10 l balonu. Wszytskie przyprawy zalać w naczyniu gorącą wodą i przykryć pokrywką a po wystygnieciu również wlać do balonu. Cukier rozpuścić normalnie i wlać. Dodać MD.

Po 4 tygodniach zlać wino znad ryżu, dokładnie przecedzić, wlać ponownie do balonu uzupełniając do pełna wodą przegotowaną.
Całość następnie fermentować jak normalne wino.




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Skrzych
Zasłużony winiarz
******


Avatar


Postów: 3299
Zarejestrowano: 9-11-2003
Miasto: Kraków
Offline

Nastrój: może być...

[*] wysłano w 3-3-2005 o godz. 12:41
przepisy na ryżowe


Zorganizowałem wątek z przepisami na wina ryżowe. Będzie on zakłódkowany, aby nie wprowadzać zbędnych dyskusji. Jeżeli ktos ma sprawdzony przepis godny umieszczenia w tym wątku, proszę do mnie na PW. Na początek Piekarz:

Przepis Piekarza:

Przepis na 10l wina ryżowego:
Składniki:
7 litrów wody,
3 kg cukru,
1 kg ryżu,
4 cytryny,
3 cukry waniliowe,
10 dkg drożdży (piekarskie),
15 dkg rodzynek,
15 ziarenek pieprzu
1,5 łyżeczki:
- Tymianku
- Imbiru
- Gałki muszkatołowej
Cytryny obrać ze skórek i pokroić na małe kawałki. Cukier i cukry waniliowe rozpuścić w 7 litrach wody. Wsypać całość składników do butli i od czasu do czasu mieszać. Fermentować przez 6 tygodni,. Po tym czasie należy to przecedzić i ponownie wlać, i fermentować przez kolejne 6 tygodni.
Ryżu nie gotujemy tylko silnie płukamy zimną woda, najlepiej kupować ten najtańszy pod żadnym pozorem preparowanego już prędzej. Drożdże piekarskie rozpuszczamy w małej ilości wody i wlewamy do balonu. Po pierwszym zlewaniu nie wyciskać za bardzo farfocli.

Mimo, że oryginalny przepis zawiera drożdże piekarskie zalecam jednak stosowanie drożdży szlachetnych do win.




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Skrzych
Zasłużony winiarz
******


Avatar


Postów: 3299
Zarejestrowano: 9-11-2003
Miasto: Kraków
Offline

Nastrój: może być...

[*] wysłano w 3-3-2005 o godz. 19:39
przepisy na ryżowe


Teraz mój przepis. Skorygowałem go, by pozbyć się procedury dolewania wody po I obciągu, co zwłaszcza początkującym sprawiało kłopoty...

Przepis Skrzycha

Wino z ryżu mocne 17-18% (nastaw 25l w dymionie 40l)
(wg wskazówek Piekarza oraz forum wino.org.pl)

Składniki:
18,5 l wody
5 kg ryżu
4 kg cukru
125g kwasku cytrynowego
50dkg rodzynek (może być więcej nawet do 1kg)
10g pożywki
drożdże winne Tokay lub Sherry

Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier oraz kwasek; ostudzić. Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać, wsypać do gąsiora, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rozdrobnione (posiekane, zmielone) rodzynki, pożywkę oraz przygotowaną uprzednio matkę drożdżową.
Przyprawy do dodania (wskazane własne eksperymenty smakowe):
- 25 goździków
- 25 ziaren ziela angielskiego
- 37 ziaren pieprzu czarnego
- 7 torebek cukru waniliowego
- 3,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 3,5 łyżeczki tymianku
- 2,5 łyżeczki bazylii
- 2,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 5 płaskich łyżeczek kurkumy

Po 5-7 dniach dodać 3 kg cukru rozpuszczonego w 3 l wody.

Dla win słabszych należy zastosować odpowiednie drożdże oraz skorygować ilości wody, cukru i kwasku cytrynowego.

W trakcie fermentacji utrzymywać temperaturę gąsiora powyżej 20 st. Celsjusza; przez pierwsze 3-4 tygodnie intensywnie mieszać gąsiorem.
Po 6 tygodniach obciągnąć do mniejszego dymiona (25l), części stałe (ryż itp.) pozostawić na sicie do obcieknięcia (nie wyciskać) następnie wyrzucić. Wino w gąsiorze dosłodzić do smaku.
Po klarowaniu (ok. 2x6 tygodni) rozlać do butelek. Wskazane kilkumiesięczne leżakowanie.
Spożywać z umiarem w razie nasilenia potrzeb.




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
winorobek
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 1356
Zarejestrowano: 6-9-2006
Miasto: Mysłowice (PL > SL > MC)
Offline


smile.gif wysłano w 13-12-2006 o godz. 21:37
wino ryżowo-żurawinowe


Przepis po poprawkach:

Potrzebny sprzęt/naczynia:
- 1 baniok na nastaw (według tej proporcji powinien być pojemnści 25L)
- 1 gerglasa (czyli rurka fermentacujna będz rurka d upleks albo korek hydrauliczny)
- korek
- matka drożdżowa (przygotowana kilka dni wcześniej)
- 3 garnki
- drewniana łyżka
- 1 lejek
- sito/sitko
- nóż
- deska do krojenia


Składniki:
- 2 kg ryżu
- 400 g suzszonej żurawiny (ja użyłem takiej)
- 7* kg cukru
- sok wyciśniety z połówki cytryny
- drożdze Shery (ja użyłem drożdzy firmy Alwido z Gliwic)
- pożywka do drożdzy 10 g (fosforan dwuamonowy)
- woda 16L - do objętości całego nastawu 22L (nie wliczając objętości ryżu!)


Przygotowanie krok, po kroku:
- zagotować 12 L wody i odstawiamy do ostygnięcia (czyli na oko 25/30*C)
- w między czasie jak woda będzie się gotowała pokroić żurawine
- odlać zaraz po zgotowaniu 4L wody i ropuścić w niej 3 kg cukru (cukier dodajemu porcjami), zostawić do ostygnięcia (czyli na oko 25/30*C)
- pokrojoną żurawinę wsypać do osobnego garnka i zalać wodą tak żeby przykrywała żurawine, zostawić do ostygnięcia (czyli na oko 25/30*C), przemieszać kilka razy co jakiś czas
- na sitku/sicie przepłukać ryż zimną/letnią wodą (najlepiej od razu przepłukac całość ryżu) i wsypać do osobego garnka, zalać wodą tak żeby przykrywała ryż, zostawić do wystygnięcia (czyli na oko 25/30*C), przemieszać kilka razy co jakiś czas
- teraz mała przerwa , czekamy aż wszystko ostygnie, można w między czasie przygotować baniok jak jeszcze tago nie zrobilśmy
- jak już wszystko ostygło wlewamy do banioka ryż, może to być lekki problem i trzeba będzie przepychać czymś ryż przez lejek, można do tego użyć rączki od łyżki drewnianej
- teraz wsypujemy połowe pożywki (ją też dodajemy porcjami)
- teraz wlewamy żurawinę, tu również przyda się łyżka drewniana do przepychania (patrz wyżej)
- teraz wlewamy resztę wody
- dodajemy wcześniej przygotowaną matke drożdżową, musimy się upewnić, że temperatura nie jest za wysoka około 25*C, nie może ona przekroczyć 30*C


Następne porcje:
- dodwana są do całości nastawu w odstępach czasowych, zależnych przefermentowanego cukru, można sprawdzić to cukromierzem, w raie braku takowego dodajmey kolejne porcje, po widzocznym zwolnieniu pracy objawiąjćym się mniejszą liczbą pęcherzyków dwutlenku węgla w gerglasie
- 2-ga porcja pozywki: dodajemy ją na chwile przed wlaniem 2-giej porcji cukru
- 2-ga porcja cukru: 3 kg cukru rozpuszczamy w 3 litrach przegotowanej wody, odstawiamy do ostygnięcia (czyli na oko 25/30*C), a następnie wlewamy do banioka,
- 3-cia porcja cukru: 1 kg cukru rozpuszczamy w 1 litrze przegotowanej wody, odstawiamy do ostygnięcia (czyli na oko 25/30*C), a następnie wlewny do banioka,

* zamiast 7 kg można dać 6 kg cukru, wtedy w drugiej porcji cukru zamiast 3 kg dajemy 2 kg rozpuszczone w 2L wody, a trzecią porcje dodajemy bez zmian.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Można prześledzić cały temat o winie ryżowo-żurawinowym, jak i przeczytać recenzję tego wina ;)




Deo Optimo Maximo
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group