1Definicja

Miód pitny to napój alkoholowy powstający w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki (czyli miodu pszczelego rozcieńczonego wodą). Brzeczka może być dodatkowo zaprawiana ziołami, chmielem, korzeniami bądź sokiem owocowym.

Podział miodów pitnych

W zależności od sposobu przygotowania brzeczki lub zastosowanych dodatków miody pitne możemy podzielić na wiele różnych sposobów.

1.) Podział w zależności od sposobu przygotowania brzeczki:
• Miody sycone, czyli takie których brzeczkę gotujemy,
• Miody niesycone (naturalne), czyli takie których nie gotujemy.
Wiele dawnych autorytetów (np. T. Ciesielski) do miodów pitnych zaliczało jedynie trunki sycone. Również w naszym stowarzyszeniu znaleźć można zwolenników tak jednych jak i drugich trunków. Wiele źródeł podaje że miody sycone lepiej smakują, zaś niesycone charakteryzują się lepszym aromatem. Jeśli mamy do dyspozycji miód wysokiej jakości, proponuję przygotować brzeczkę niesyconą, dysponując miodem gorszego sortu, można miód gotować. Swoją decyzję o syceniu bądź nie, można również uzależnić od rodzaju miodu jaki przygotowujemy. Miody owocowe będą lepsze niesycone, miody korzenne lepiej smakują sycone.

2.) Podział w zależności od gęstości brzeczki.
• Półtorak: 1 część objętości miodu i 0,5 części objętości wody. Gęstość brzeczki 57-66 Blg. Dojrzewanie około 10 lat.
• Dwójniak: 1 część objętości miodu i 1 części objętości wody. Gęstość brzeczki 45-53 Blg. Dojrzewanie około 5 lat.
• Trójniak: 1 część objętości miodu i 2 części objętości wody. Gęstość brzeczki 32-37 Blg. Dojrzewanie około 2-3 lat.
• Czwórniak: 1 część objętości miodu i 3 części objętości wody. Gęstość brzeczki 25-29 Blg. Dojrzewanie około roku.
Podane powyżej okresy dojrzewania są zalecane jako minimalne przez znane autorytety. Z praktyki wynika jednak że szczególnie miody owocowe są gotowe do picia znacznie szybciej.
Podane nazwy to jedyne oficjalne nazewnictwo dla miodów dopuszczonych do handlu. W praktyce jednak wytwarzając np. miód o gęstości brzeczki 40 Blg, możemy zastosować nazwę półdwójniak. Podobnie dla miodu między trójniakiem a czwórniakiem – półtrójniak.

3.) Podział w zależności od użytych dodatków.
• Miody naturalne: bez użycia jakichkolwiek dodatków.
• Miody owocowe: część wody zastąpiono sokiem z owoców.
• Miody korzenno-ziołowe: przygotowane z dodatkiem przypraw.
Niektórzy autorzy wyróżniają jeszcze kategorię miodów chmielowych – do których użyto jedynie chmielu.

Dla dociekliwych poniżej wymogi stawiane ustawowo przed producentami komercyjnych miodów pitnych (zawartość kwasów, cukrów, alkoholu itp.).

Według rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2003r., miody pitne:

1) posiadają:

a) aromat miodowowinny, zharmonizowany z aromatem użytego soku, bez obcych zapachów – w miodach pitnych gronowych i owocowych,
b) smak miodowowinny, zharmonizowany ze smakiem użytego soku, bez obcych posmaków – w miodach pitnych gronowych i owocowych,
c) smak miodowowinny, wzbogacony o smak typowy dla użytych przypraw – w miodach pitnych ziołowych i korzennych, d) kwasowość ogólną wyrażoną jako kwas jabłkowy w ilości od 3,5 do 8 gramów na litr,
e) kwasowość lotną wyrażoną jako kwas octowy w ilości nie większej niż 1,4 grama na litr;

2) zawierają:

a) cukry redukujące po inwersji:
– od 35 do 90 gramów na litr w przypadku czwórniaka,
– od 65 do 120 gramów na litr w przypadku trójniaka,
– od 175 do 230 gramów na litr w przypadku dwójniaka,
– powyżej 300 gramów na litr w przypadku półtoraka,

b) alkohol etylowy pomnożony przez 18 i zsumowany z zawartością cukrów w ilości nie mniejszej niż następujące wartości:
– 240 – w przypadku czwórniaka,
– 323 – w przypadku trójniaka,
– 490 – w przypadku dwójniaka,
– 600 – w przypadku półtoraka,

c) alkohol etylowy w ilości:
– od 9 do 12 % objętościowych w przypadku czwórniaka,
– od 12 do 15% objętościowych w przypadku trójniaka,
– od 15 do 18% objętościowych w przypadku dwójniaka i półtoraka,

d) ekstrakt bezcukrowy w ilości nie mniejszej niż:
– 15 gramów na litr w przypadku czwórniaka,
– 20 gramów na litr w przypadku trójniaka, czwórniaka gronowego i owocowego,
– 25 gramów na litr w przypadku dwójniaka, trójniaka gronowego i owocowego,
– 30 gramów na litr w przypadku półtoraka, dwójniaka gronowego i owocowego,
– 35 gramów na litr w przypadku półtoraka gronowego i owocowego,

e) popiół w ilości nie mniejszej niż 1,3 grama na litr w przypadku miodu pitnego gronowego i owocowego.

Autor: patricus

Artykuł pochodzi ze starej strony SWiMP.

Więcej informacji oraz fachowych porad uzyskasz rejestrując się na forum SWiMP.