PO LEKTURZE ARTYKUŁU ZAPRASZAMY DO DYSKUSJI NA FORUM – pod tym linkiem odpowiedni temat.
Na koniec jeszcze jedna istotna konkluzja: w strefach o największym zagrożeniu mrozami poniżej – 25ºC powinno się je uprawiać na własnych korzeniach, ponieważ w tym konkretnym przypadku, skądinąd bardzo użyteczne lub nawet niezbędne w uprawie winifer i zdecydowanej większości hybryd podkładki, w znaczący sposób obniżają odporność części podziemnych na mróz i w skrajnych wypadkach mogą doprowadzić do śmierci nie osłanianej zimą rośliny (szczególnie wrażliwe są miejsca szczepienia). Należy podkreślić, że przedstawione w ostatnim akapicie zagadnienie dotyczy odmian całkowicie odpornych na mrozy występujące w najchłodniejszych rejonach kraju, które mogą być uprawiane w sposób klasyczny. Istnieje jednak szereg odmian kwalifikowanych nawet na wina jakościowe i zarejestrowanych już w Polsce i wielu innych krajach Unii Europejskiej, które przy skutecznym systemie okrywania na zimę mogą dać owoce znakomitej jakości.
Super mrozoodporne odmiany na wino czerwone
- Baltica .Ta nowa, rozpowszechniana w USA nazwa dotyczy wyhodowanej w byłym ZSRR odmiany, znanej jako Varajane Sinine w Estonii lub Hasansky Sladky (Kazańska Słodka) na Łotwie i w Rosji. Znosi bez uszkodzeń mrozy do co najmniej –35ºC, dojrzewa nawet w Estonii pomiędzy końcem sierpnia i połową września, ma bardzo wytrzymałe kwiaty. Z oficjalnych degustacji przeprowadzonych w piwnicy Toma Plochera w Minnesocie przez licencjonowanych specjalistów wynika, że może być w pełni wartościowym surowcem do wyrobu dobrej jakości czerwonego wina stołowego, zwłaszcza przy użyciu maceracji węglanowej.
- Sabrevois. Krzyżówka wyhodowana przez Elmera Swensona, znosząca bez uszkodzeń mrozy poniżej –35 stopni i odpornych na niepogodę kwiatach. Materiał na przyzwoitej jakości wino, jednak o małej zawartości tanin i poziomie cukru rzadko przekraczającym 180 g/l, ale bardzo ciemnym kolorze i ciekawym owocowym aromacie. Jest to odmiana średnio wczesna i w najgorsze lata może nie w pełni dojrzewać (można ją wtedy wykorzystać na aromatyczne wino różowe).
- St.Croix. Siostra Sabrevois, o nieco mniejszej mrozoodporności (-32ºC), ale równie wytrzymałych kwiatach i do tego dojrzewająca o tydzień wcześniej. Wino jednak gorszej jakości, brakuje mu ciała i tanin, co należy korygować przez kupaż. Często pojawiają się nie przez wszystkich lubiane tytoniowe aromaty. Dobre wino stanowi samociek, można je też uzyskać dzięki maceracji weglanowej.
- Marechal Foch. Ta znana od lat krzyżówka, w wersji w pełni dojrzałej, zwłaszcza na starszych krzewach, w korzystnych warunkach może dać bardzo dobrej jakości wino o głębokiej barwie, przyzwoitych taninach i owocowym aromacie. W opinii niektórych autorów amerykańskich potrzebuje bardzo wiele ciepła i długiego okresu dojrzewania. Polskie doświadczenia na Podlasiu wskazują, że i w naszym klimacie może dojrzewać całkowicie. Wytrzymuje mrozy do –29/-32ºC, kwiaty ma odporne na niepogodę. Różnice obserwacji amerykańskich i europejskich mogą wskazywać, że ta stara odmiana wytworzyła już odrębne klony.
- Skujins 675 (Moskovskij Ustoicivyj). Odmiana wyprowadzona w Rosji i spopularyzowana w krajach nadbałtyckich. Dojrzewa na Łotwie w połowie września. Mrozoodporność do co najmniej -30ºC. Mimo wczesnej pory dojrzewania, późno rozwija pąki i kwitnie (kwiaty bardzo odporne), co jest ważną zaletą w strefach nękanych przez przymrozki. W zależności od stopnia dojrzałości, wytwarza różnorodne aromaty, często przypominające owoce egzotyczne.
- Delisle. Bardzo wcześnie dojrzewająca odmiana na złożone białe wino dobrej jakości, o mrozoodporności przekraczającej –30ºC. Kwiaty odporne. Nie wolno jednak dopuszczać do przejrzewania gron, gdyż pojawia się wówczas przykry aromat naftowy.
- Louise Swenson. Jak nazwa wskazuje, hybryda wyprowadzona przez Elmera Swensona. Odporna na mrozy poniżej -40ºC (kwiaty także bardzo wytrzymałe), wcześnie dojrzewająca. Daje wino o delikatnym kwiatowym aromacie, pozbawione cech labruski.
- ES 6-16-30. Kolejna wcześnie dojrzewająca krzyżówka Elmera Swensona o wytrzymałych kwiatach, odporna na mróz do co najmniej -35ºC. Daje wino niezbyt bogate, ale wyróżniające się przyjemnym muszkatowym aromatem.
Odmiany wymagające okrywania na zimęW przeciwieństwie do prezentowanych powyżej krzyżówek super mrozoodpornych, odmiany prezentowane w tej części nie zostały specjalnie wyselekcjonowane dla strefy „cool climate”. Uprawia się je z powodzeniem bez okrywania w różnych, czasem całkiem ciepłych regionach, jak Węgry, południowa Ukraina czy Niemcy i oczywiście cieplejszych regionach Polski. Wszystkie charakteryzują się podwyższoną odpornością na mróz, co ułatwia ich prowadzenie w strefie ekstremalnie chłodnej. Nie należy jednak pozostawiać ich w takich warunkach bez okrywania, gdyż wcześniej czy później skończy się to niepowodzeniem. Jakość owoców i ich przydatność do wyrobu wina jest w stosunku do wymienionych wyżej odmian wyraźnie wyższa, a poza Kristaly, Izą Zaliwską i Muskatem Odesskim, wszystkie zostały zarejestrowane w Polsce, co umożliwia wprowadzenie wina do obrotu handlowego.
Odmiany na wino czerwone
- Rondo. Ta zarejestrowana w Geisenheim w Niemczech odmiana (jednak być może pochodząca z Czech!) zdobywa przebojem całą północną strefę Europy, od Wielkiej Brytanii aż po kraje skandynawskie. Prawdopodobnie najlepsza odmiana na czerwone wino nie tylko w chłodnych strefach, ale w całej Polsce. Dojrzewa w najgorszych latach do końca września, można ją jednak pozostawić na późny zbiór, nawet do połowy października, do chwili wyraźnego spadku kwasowości. Choć nie przyrasta wtedy poziom cukru, owoce bardzo zyskują na aromacie, gromadzą też wiele barwników. Odporność na mróz do –24ºC nie wystarczy w chłodnej strefie, niezbędne jest okrywanie. Zabezpiecza ono ponadto przed rozhartowaniem się krzewów w czasie zimowych odwilży, do którego ma wyraźną skłonność. Pąki pękają wcześnie, około 25 kwietnia, więc jest także wrażliwa na przymrozki. Kwiaty za to są bardzo odporne na niepogodę, owocuje niezawodnie co roku. Odmiana bardzo plenna, wymaga przerzedzania gron (wyrastają nawet cztery na jednej latorośli). Według nas jest to tak doskonała odmiana winiarska, że nie ma potrzeby uprawiać w strefie „cool climate” innych hybryd na czerwone wino jakościowe. Regent na przykład dojrzewa później i przez to jego uprawa jest obarczona znacznym ryzykiem. Badania nad wczesnymi winiferami nie zostały natomiast jeszcze zakończone.
- Bianca. Popularna już w Polsce odmiana pochodząca z Węgier, o odpornych kwiatach. Okres dojrzewania średnio wczesny, co może nie zawsze wystarczyć w chłodnym klimacie (w winnicy Villa Nova dojrzała w 2005 roku w pierwszym tygodniu października). Do tego charakteryzuje się małą wydajnością soku. Wady rekompensuje z nawiązką bardzo dobra jakość wina.
- Merzling. Odmiana dość kontrowersyjna. W Niemczech uznaje się ją za wyraźnie gorszą od popularnych tam białych winifer, ale w innych krajach jest wysoko ceniona. Taka jest i nasza opinia, gdyż w porównaniu z hybrydami, a nie winiferami, jakość wina jest bardzo dobra. Rozbieżności dotyczą także okresu dojrzewania. Ocenia się go od wczesnego aż po późny! Wydaje się słuszną ocena twórcy odmiany, instytutu we Freiburgu, że dojrzewa wraz z Mueller-Thurgau. Nie nadaje się więc do uprawy w okolicach o krótkim okresie wegetacyjnym.
Merzling charakteryzuje się wyraźnie podwyższoną odpornością liści i pędów na ujemną temperaturę, ma też odporne kwiaty. Predysponuje to ją do uprawy w miejscach występowania przymrozków. - Reform. Najważniejszą zaletą tej węgierskiej odmiany jest bardzo wczesny okres dojrzewania. Choć pełnię aromatów rozwija w cieplejszych rejonach, daje nie najgorsze wino nawet w Danii. Kwiaty odporne.
- Kristaly. Kolejna bardzo wczesna odmiana węgierska. Dojrzewa w najsurowszych nawet warunkach i wytrzymuje mrozy do -25ºC, ale daje wino średniej jakości. Brak danych na temat wytrzymałości kwiatów.
- Muskat Odesski. Odmiana na wino średniej jakości, o silnym muszkatowym aromacie, niestety łatwo zrzucająca kwiaty w czasie chłodów i dojrzewająca dość późno (w 2006 roku dojrzał dopiero w połowie października, ponad tydzień po Biance). Bardzo odporna na choroby.
- Iza Zaliwska. Jedyna polska odmiana nadająca się do uprawy w strefie chłodnej. Jej największym atutem jest bardzo wczesne dojrzewanie, jednak kwiaty ma bardzo wrażliwe na chłody. Bardzo smaczna jako deserowa, może też dać wino przyzwoitej jakości, pod warunkiem nie dopuszczenia do przejrzenia gron, gdyż wtedy uwypuklają się aromaty labruski. Powinno się ją zbierać przed osiągnięciem dojrzałości, zwykle około 16 Bx.
Autor: Jerzy Siemaszko
Tekst skopiowany ze strony Winnice Polskie
Po lekturze artykułu zapraszamy do dyskusji na FORUM
Artykuł zamieścił: Maciej Łopaciński
Brak komentarzy