Zapraszamy do naszych przepisów, opracowanych przez Dorotę:
NALEWKA ANANASOWA
Składniki:
0,5 l rumu białego
wanilia
kilka goździków
syrop cukrowy
Sposób wykonania:
Rum wraz z wanilią i goździkami odstawić na ok. 2 dni. Potem należy dolać syrop cukrowy.
Syrop należy wykonać według własnego uznania i gustu w zależności, tyle cukru – jak słodkie chcesz to mieć.
***
NALEWKA ANANASOWA typu „Wisielec”
Składniki:
1/4 dojrzałego ananasa
0,5 l spirytusu 95°
250 g cukru
0,75 l wody
Sposób wykonania:
Do szklanego naczynia o szerokim otworze wlać spirytus. Ananasa obrać ze skóry, owinąć gazą i powiesić nad spirytusem, aby nie dotykał powierzchni. Szczelnie zamknąć i dostawić na 2 tygodnie w ciemne i zimne miejsce. Potem otworzyć, wyjąć ananasa, sporządzić syrop i do gorącego wlać „nastój”.
Przefiltrować, wlać do butelek i zakorkować – odstawić do piwnicy na 6 miesięcy.
Napój ten zalecany jest przy zmęczeniu i wyczerpaniu fizycznym i psychicznym.
***
NALEWKA CYTRYNOWO – KAWOWA
Składniki:
1 cytryna (10 dag)
5 dkg świeżo palonej kawy w ziarnach
2 łyżki płynnego miodu
1/4 laski wanilii
3 rozgniecione ziarenka kardamonu lub szczypta mielonego
0,75 l czystej wodki 40 %.
Sposób wykonania:
Cytrynę starannie umyć, sparzyć, osuszyć, gęsto ponakłuwać ostrym końcem noża i w nakłuciach umieścić ziarnka kawy. Miód wymieszać z 1 łyżką letniej wody, wlać do 2 l słoja, włożyć cytrynę naszpikowaną kawą, dodać przyprawy i wódkę, szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie. Co 2-3 dni wstrząsnąć słojem.
Potem nalewkę przecedzić do butelki (cytrynę lekko odcisnąć). Szczelnie zamknąć i odstawić do sklarowania.
Gdy cały osad osiądzie na dnie, zlać delikatnie klarowny alkohol elastyczną plastykową rurką, a osad przesączyć przez filtry do kawy.
Nalewkę też można zrobić również w wersji wytrawnej (bez miodu) lub słodszą, zwiększając ilość miodu.
***
NALEWKA CYTRYNOWO-MIĘTOWA
Składniki:
1 gałązka mięty
1 skórka z cytryny
1 łyżeczka cukru
450 ml spirytusu o mocy 95%
600 ml wody
Sposób wykonania:
Z cytryny ściąć cienko skórkę i sparzyć ją wrzątkiem. Zagotować 400 ml wody i rozpuścić w niej cukier.
Do gąsiorka włożyć miętę, skórkę z cytryny, wlać rozpuszczony w wodzie cukier i zalać je spirytusem.
Zamknać gąsiorek i odstawić na 5-6 dni. Dolać przegotowanej wody do objętości 1 litra, wymieszać i przefiltrować przez watę, po czym zlać do butelek.
Miętówkę można sporządzić także za pomocą olejku miętowego. Należy 1 ml olejku rozpuścić w 100 ml spirytusu o mocy 95%, dzięki czemu uzyska się 1-procentowy roztwór.
Następnie 10-15 ml tego roztworu dodać do 450 ml spirytusu o mocy 95% i zmieszać ze 175 g rozpuszczonego w wodzie cukru. Dopełnić wodą do objętości 1 litra i rozlać do butelek.
***
CYTRYNÓWKA I
Składniki:
6 cytryn
12 łyżek cukru
alkohol 40 %
Sposób wykonania:
5 cytryn umyć i obrać ze skórki, szóstą wyszorować i sparzyć. Wszystkie pokroić w plastry, wrzucić do około 2 litrowego słoja, zasypać cukrem i odstawić na godzinkę. Po tym czasie zalać alkoholem do pełna.
Szczelnie zamknąć i odstawić na 5-6 dni. Okresowo wstrząsać. Ciecz zlać, przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić do dojrzewania na minimum 1 miesiąc.
Im dojrzewa dłużej tym jest smaczniejsza.
***
CYTRYNÓWKA II
Składniki:
5 cytryn
1 l spirytusu
1 i 1/4 l wody
1 i 1/5 szklanki cukru
8g cukru waniliowego
Sposób wykonania:
Cytryny zalewamy w całości (w skórkach) spirytusem na 2-3 dni. Wodę gotujemy z cukrami i studzimy.
Cytryny kroimy na pół i wyciskamy sok. Przecedzamy sok, łączymy z wodą i spirytusem. Odstawiamy na 24 godziny.
***
CYTRYNÓWKA III
Składniki:
0,5 l czystej wódki
22 łyżeczki cukru
44 ziarnka kawy
1 cytryna
Sposób wykonania:
Cytrynę umyć, sparzyć ponakłuwać wykałaczką i wraz z pozostałymi składnikami wrzucić do słoja.
Gotowa po ok 4 tygodniach.
***
CYTRYNÓWKA IV
Składniki:
16 cytryn
2 szklanki cukru
10-11 szklanki wody
2 l spirytusu
Sposób wykonania:
Wodę z cukrem zagotować, ostudzić. Cytryny należy sparzyć gorącą wodą, lekko rozwałkować rękami – lepiej wydają sok – odciąć końce, przekroić na pół , każdą połówkę wydrążyć łyżeczką.
Sok z miąższem należy zlać do garnka. Następnie trzeba zalać wszystko ostudzoną wodą z cukrem.
Wymieszać i dodać spirytus, ponownie wymieszać. Przykryć garnek pokrywką i zostawić na 48 godzin.
Odcedzić cytryny od płynu, wycisnąć nadmiar trunku z każdej połówki – nie za mocno.
Przelać zawartość garnka przez sitko. Miąższ, który w nim osiądzie można wycisnąć.
Wszystko przefiltrować i rozlać do butelek.
***
CYTRYNÓWKA KORZENNA
Składniki:
6 cytryn wyszorowanych, sparzonych i pokrojonych na cienkie plasterki (wyrzucić pestki)
kilka ziaren kardamonu
1 łyżeczka goździków
po 1 łyżeczce mielonego kardamonu i cynamonu (może być kora)
1,5 l wódki
Sposób wykonania:
Cytryny wycisnąć i wrzucić do dużego słoika, dodać ziarna kardamonu, goździki, mielony kardamon i cynamon (lub połamaną korę). Wszystko zalać wódką i macerować około 6 tygodni.
Później przecedzić, przefiltrować. Jeśli ktoś lubi słodką, to dosłodzić syropem cukrowym wedle uznania.
***
CYTRYNÓWKA WYŚMIENITA
Składniki:
0,5 l wódki
6 cytryn
4 łyżki cukru
3 łyżki miodu
Sposób wykonania:
Z dwóch cytryn zetrzeć skórkę (pamiętać o sparzeniu). Sok z cytryn wymieszać z wódką, dodać miód, cukier, skórkę z cytryny, mieszać do rozpuszczenia cukru.
Wlać do butelek, zostawić na tydzień.
Po tygodniu gotowa do spożycia.
***
CYTRYNÓWKA WYTRAWNA
Składniki:
4 cytryny,
500 ml wódki,
100 ml spirytusu,
3 łyżki cukru
Sposób wykonania:
Cytryny wyszorować pod bieżącą wodą, sparzyć i osuszyć. Zetrzeć grubo skórkę ze wszystkich i wycisnąć sok tylko z dwóch cytryn.
Zagotować w rondelku 50 ml wody z cukrem i wyciśniętym sokiem. Przecedzić
przez gęste sitko i wlać spirytus. Dobrze wymieszać. Wsypać do butelki startą skórkę, wlać spirytus i wódkę.
Szczelnie zamknąć i odstawić na tydzień. Wódeczkę przefiltrować i przelać do ozdobnej butelki.
***
NALEWKA „CZWÓRKA TRAWIASTA”
Składniki:
1 l spirytusu 70%
4 kłącza trawy (lemon grass)
4 małe ziarna zielonego pieprzu
4 goździki
Sposób wykonania:
Wszystko razem umieścić w naczyniu i odstawić na 4 tygodnie. Pamiętać należy, aby od czasu do czasu nalew wstrząsnąć.
Następnie zlać i dodać karmel zrobiony z 4 łyżek cukru i 200g wody.
***
NALEWKA GOŹDZIKOWO-WANILIOWA
Składniki:
3 szklanki spirytusu,
1 szklanki koniaku,
1 szklanki cukru,
2 szklanki wody,
12 – 15 goździków, nieduża laska wanilii, kawałek kory cynamonu.
Sposób wykonania:
Goździki, pokruszony cynamon i pokrojoną wanilię zagotować z wodą i cukrem.
Gotować pod przykryciem ok. 10 min. na małym ogniu, szczelnie przykryć, zostawić na noc.
Następnego dnia dokładnie przecedzić przez gazę, wymieszać z koniakiem i spirytusem, przelać do gąsiorka, szczelnie przykryć, mocno potrząsnąć gąsiorkiem, zostawić na 1 – 2 dni, po czym rozlać do butelek i postawić w ciemnym suchym miejscu na co najmniej 5 – 6 miesięcy.
***
NALEWKA GREJPFRUTOWA I
Składniki:
nalew na skórki z ćwiartki grejpfruta i 1 ząbka pomarańczy – 400 ml
nalew na 1-cm wanilii – 30 ml
wódka 30% – 400 ml
woda do objętości 1 l
miód 130 g
mors z soku z połowy grejpfruta
Sposób wykonania:
Wanilię należy trzymać przez miesiąc zalaną 60% wódką. Skórki zetrzeć ze sparzonych owoców cieniutko na tarce i zalać na 4 dni wódką ok. 50%, następnie odcedzić.
Każde 100 ml soku z grejpfruta zalać 35 ml wódki 60% i zostawić na miesiąc. Następnie wszystko to zmieszać, dodać surowego miodu wielokwiatowego, wody i wódki. Po miesiącu doprawić kwaskiem cytrynowym.
***
NALEWKA GREJPFRUTOWA II
Składniki:
Skórka i sok z 1 grejpfruta,
Skórka z 1 niewielkiej pomarańczy,
Cukier 400 g,
Kawałek laski wanilii 5-6 cm,
1 l spirytusu 95%,
1 l wódki 45%,
3 l wody.
Sposób wykonania:
Cytrusy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Skórkę skroić z owoców (bez albedo) i przełożyć do 5 litrowego słoja lub gąsiorka. Dodać sok wyciśnięty z grejpfruta, drobno posiekaną wanilię, cukier rozpuszczony w wodzie i alkohol.
Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 tydzień. Przefiltrować i rozlać do butelek.
Odstawić na minimum 1 tydzień.
***
NALEWKA IMBIROWA zwana też „KROKODYLE ŁZY”
Składniki:
10 dkg świeżego korzenia imbiru
2 duże cytryny o grubej skórce
10 dkg cukru
3 łyżki miodu
3/4 l czystej wódki 45°
Sposób wykonania:
Imbir umyć, pokroić w plastry. Cytryny sparzyć wrzątkiem pokroić w ósemki. Rada – można najpierw cieniutko skroić skórkę cytryny lub ją zetrzeć, a potem pozbywając się białego miąższu (albedo), użyć reszty owocu.
Zamiennie można wykorzystać limonki.
Wszystko wrzucić do słoja, dodać cukier i miód, zalać wódką. Wstrząsać i odstawić na 2 miesiące.
Przefiltrować.
***
NALEWKA IMBIROWO-KARDAMONOWA
Składniki:
15 dkg imbiru
3/4 łyżeczki kardamonu
1 cm laski wanilii
4 łyżki miodu ( spadziowy)
100 ml soku z cytryny ( wyciśnięta cytryna i przez sitko)
skórki z cytryny bez albedo
500 ml spirytus
560 ml woda
Sposób wykonania:
Połączyć wodę ze spirytusem. W słoju umieścić imbir obrany i pokrojony w plastry, kardamon, wanilię, skórki z cytryny, dodać sok z cytryny oraz miód.
Następnie wszystko zalać wodą ze spirytusem. Wstrząsnąć i odstawić na około 2 miesiące.
Po zlaniu, można dolać biały vermuth w proporcji 0,5 litra wina na 2/3 nalewki oraz dodać soku z około 1/2 cytryny i wszystko co zostało po filtrowaniu nalewki.
Pozostawić tak na 14-15 dni.
Jeśli vermuth biały jest wytrawny, można dosłodzić dodając trochę miodu.
***
LEMON GRASS VODKA
Składniki:
1 pęczek lemon grass – trawa cytrynowa (andropogon schaenanthus)
1/2 l spirytusu (96%)
1/2 l przegotowanej wody
7 goździków
Sposób wykonania:
Trawkę wraz z goździkami umieścić w butelce, zalać spirytusem i zakorkować.
Trzymać w ciemnym miejscu około 2 tygodni. Przefiltrować i zmieszać z przegotowaną woda (zimną).
Odstawić na kilka dni.
***
LIKIER Z GUAVY (lub z FIG)
Składniki:
2 l wódki
1 kg cukru surowego (może być turbinado)
1 kg rozgniecionych świeżych owoców guava ( figi).
Sposób wykonania:
Owoce zasypać cukrem na tydzień w ciepłym miejscu (na słońcu), aż puszczą sok i cukier rozpuści się całkowicie. Otrzymany syrop dodać do wódki.
Po tygodniu przefiltrować i pozostawić w butelkach na jak najdłużej ( minimum 3 – 6 miesięcy).
Likier z guava jest bardzo popularny na Kubie, natomiast figowy w krajach Bliskiego Wschodu.
***
NALEWKA LETNIA ROSA
Składniki:
2 gałki muszkatołowe
3 łyżki miodu lipowego lub akacjowego
1 łyżeczka rodzynek
1/2 l spirytusu 95°
2 szklanki wody.
Sposób wykonania:
Gałkę zetrzeć (można użyc mielonej – 2 łyżki ), miód rozpuścić z 2 szklankami wody, zagotować, zszumować i ostudzić. Delikatnie wlać spirytus – wymieszać. Wlać do słoja, dodać gałkę i dobrze wstrząsnąć.
Odstawić na 4-5 miesięcy (najlepiej 6 miesięcy). Potem przefiltrować, rozlać do butelek
i dodać do każdej rodzynki.
Odstawić na kolejne 6 miesięcy.
***
NALEWKA MANADRYNKOWA
Składniki:
5 dkg suszonej skórki z mandarynek
20 dkg cukru
0,5 l spirytusu
Sposób wykonania:
Skórkę włożyć do słoja i zalać spirytusem. Słój szczelnie zamknąć i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Następnie zlać płyn do butelki.
Z cukru i 1 szklanki wody przygotować syrop. Do gorącego syropu stopniowo wlewać nalewkę, cały czas mieszając.
Następnie wlać do czystej butelki i odstawić do sklarowania. Po 2 tygodniach zlać płyn znad osadu, osad przefiltrować i połączyć z nalewką.
Nalewka mandarynkówka nie musi dojrzewać.
***
NALEWKA MELONOWA
Składniki:
1l spirytusu 70%
50 ml złocistego rumu
2 kg melonów dojrzałych i aromatycznych
syrop z 0,8 kg cukru i 0,4 l wody oraz 5 g kwasku cytrynowego
Sposób wykonania:
Melony obrać i pokrajać w kostkę, a potem zalać w rondlu wrzącym syropem. Rondel szczelnie przykryć i odstawić do następnego dnia. Owoce odsączyć i przeznaczyć je na przykład na kompot lub konfitury.
Syrop melonowy zmieszać z 1 l spirytusu (70%) i 50 ml złocistego rumu, wlewając alkohole do gorącego syropu. Niezwłocznie rozlać do butelek.
Nalewka ta po pewnym czasie może wytrącić na dnie butelki osad. Przed podaniem należy ją zdekantować, pozostawiając osad na dnie.
Filtrowanie nie jest wskazane, gdyż napój straci na delikatnym, subtelnym aromacie.
Nalewka będzie miała żółtopomarańczowy kolor, ok. 30% mocy i mniej więcej 27% cukru.
***
NALEWKA „Miód z prądem”
Składniki:
1 szklanka miodu wrzosowego
starta skórka i sok z 1 dużej cytryny
starta skórka i sok z 1 pomarańczy – sporej!
1/2 l spirytusu 95°
1,5 szkl. wody źródlanej
Sposób wykonania:
Miód podgrzać na małym ogniu, stale mieszając, gdy zacznie ciemnieć wlać wodę, dodac skórki, zagotować.
Ostudzić pod przykryciem. Wlać spirytus, wymieszać i przelać do słoja.
Odczekać należy 6 tygodni, ale co 3 dni wstrząsać. Po tym czasie dodać soki z cytrusów, starannie wymieszać i odstawić na 2 tygodnie. Zlać i przefiltrować.
Powinno stać jeszcze przynajmniej 1 miesiąc.
***
NALEWKA POMARAŃCZOWA Z KORZENIAMI
Składniki:
1 l spirytusu
75 dag cukru (można dać mniej cukru jeśli ktoś nie lubi słodkich)
5 pomarańczy
1 cytryna
1/2 laski wanilii
1/2 kory cynamonu
5 goździków
woda
Sposób wykonania:
Spirytus wlać do dużego słoja o szerokiej szyjce, włożyć pokrojone pomarańcze, cytrynę i korzenie. Wlać 1/2 l wody.
Po dwóch tygodniach zlewa się, a pomarańcze wyciska np. przez plótno lub gazę.
Cukier zagotować z 3/4 l wody i wymieszać ze spirytusem pomarańczowym.
Czas oczekiwania kilka miesięcy.
***
NALEWKA POMARAŃCZOWA typu „Wisielec”
Składniki:
1 duża pomarańcza,
1 l czystej białej wódki,
kilka goździków,
250 g cukru w kostkach
Sposób wykonania:
Wódkę wlać do wysokiego słoja, dorzucić kostki cukru, wymieszać dopóki się nie rozpuszczą.
Pomarańczę umyć, sparzyć, osuszyć. Grubą nić przewlec w dwóch miejscach, by móc powiesić owoc pod pokrywką słoja. W pomarańczę wbić 2 – 10 goździków, zależnie od intensywności aromatu, jaką chcemy uzyskać.
Pomarańczę podwiązać do pokrywki, tak żeby nie dotykała alkoholu. Słój szczelnie zamknąć, odstawić na 2 miesiące.
***
NALEWKA SZAFRANOWA – ROSOLIS
Składniki:
20 g szafranu (uwaga: mniejsza ilość wystarczy przy szafranie wysokogatunkowym)
1 laska wanilii
60 ml soku z cytryny
starta skórka z 2 cytryn
1 l spirytusu 60°
Sposób wykonania:
Macerować wszystkie składniki przez 14 dni w spirytusie. Po tym okresie przecedzić i wlać do gorącego syropu z 0,4 kg cukru i 0,2 l wody, zamieszać i przefiltrować.
Jeśli ktoś woli bardziej wytrawną, nalezy zrobić syrop z mniejszą iloscią cukru.
Kolor kanarkowy, egzotyczny i korzenny aromat i smak.
***
NALEWKA WANILIOWA
Składniki:
100 g lasek wanilii
0,5 l spirytusu
1 l białego wina
200 g jasnego, płynnego miodu
Sposób wykonania:
100 g lasek wanilii dobrze rozkruszyć, wsypać do słoja i zalać 0,5 litra spirytusu. Odstawić na 3 tygodnie szczelnie zamknięte.
W 1 litrze białego wina rozpuścić 200 g jasnego, płynnego miodu.
Połączyć ze zlanym spirytusem, odstawić na tydzień.
***
Zbiór pochodzi ze starej strony SWiMP
Brak komentarzy