Informacje ogólne o recepturze:
Zacieranie: infuzyjne jednotemperaturowe
Fermentacja: górna
Początkowa zawartość ekstraktu (Blg): 16
Końcowa zawartość ekstraktu (Blg): 4
Poziom goryczki w piwie (IBU): 24,6
Brzeczka nastawna w litrach: 25
Surowce:
Słód jęczmienny Pale Ale – 3,7 kg
Słód pszeniczny jasny – 0,4 kg
Miód gryczany – 1,5 kg
Chmiel goryczkowy Marynka 8% alfa-kwasów – 25 g
Mech irlandzki – 6 g
Drożdże: Irish Ale (Wyeast Labs 1084)
Zacieranie: infuzyjne jednotemperaturowe 68 st C, 60 min
Chmielenie: Marynka 25g – 60 minut
Czas gotowania: 70 min, na ostatnie 10 min dodano miód gryczany
Temperatura fermentacji: 20 st C przez 14 dni następnie schłodzenie do 14 st C przez
14 dni (do sklarowania)
Rozlew: do „pepsi” KEG
Nagazowanie piwa: sztuczne przez 14 dni, CO2 z butli
Krzysztof Grala (krzysztof1970)
Brak komentarzy