Zbioru dokonujemy gdy winogrona osiągną optymalną zawartość kwasów i cukrów.
Jak ustalić właściwy moment zbiorów?

1) Kiedy będzie nam się wydawało, że winogrona są już dojrzałe, należy zebrać kilka gron (ok. 0,5 kg) – nie najładniejszych tylko reprezentatywnych – takich średnich, oberwać jagody z szypuł, rozgnieść w miseczce widelcem czy tłuczkiem do ziemniaków (bardzo dobra jest tez praska do ziemniaków) , a po wyciśnięciu moszczu przecedzić go przez czystą szmatkę i zmierzyć cukromierzem (Blg) lub refraktometrem (Bx).

2) Wynik pomiaru musi przekraczać 20 Blg – jeśli nie przekracza – soczek wypijamy i czekamy co najmniej tydzień do następnego pomiaru.
3) Jeśli wynik pomiaru przekracza 20 Blg – zapisujemy go sobie w kajeciuku ( wężykiem, wężykiem ) i również czekamy co najmniej tydzień do następnego pomiaru. W tzw. “międzyczasie” zaopatrujemy się w zestaw do pomiaru kwasowości. Po tygodniu znów mierzymy Blg moszczu i porównujemy z poprzednim wynikiem – jeśli poprzedni był np. 20, a po tygodniu jest 21 Blg lub więcej, a kwasy są wyższe niż optymalne, to znów czekamy z tydzień ze zbiorem. Uwaga: – nie jest dobrze zrywać winogrona do pomiaru Blg lub Bx po deszczu – trzeba odczekać min 48 godz, chyba, że był to niewielki deszczyk, który nie przeniknął w głąb gleby.

5. Tak więc kiedy dojdziemy ze swoimi pomiarami Blg do punktu gdy zawartość cukru już nie rośnie , to albo: – czekamy dalej jeśli kwasowość jest wyższa niż optymalna dla typu wina jakie chcemy robić, albo dalej:
6. Gdy uzyskamy w końcu stabilną zawartość cukru i kwasowość zadowalającą zwracamy uwagę na pestki: najlepiej gdy są brązowe lub mają co najmniej brązowe rumieńce – jeśli są zielone, dalej czekamy o ile prognozy pogody nie zapowiadają jakiejś katastrofy typu przymrozek.
Gdy jest O.K. z cukrem, kwasem i pestkami ustalamy termin zbioru zbiór – albo nastawiamy matkę drożdżową (MD) z drożdży na suszu owocowym lub płynnych – do sporządzenia MD wykorzystując porcję soku z winogron – i wówczas zbiór będzie wtedy gdy MD będzie żywa, silna i pracująca – albo posługujemy się drożdżami aktywnymi, wymagającymi jedynie 15 minutowego uwodnienia, i wówczas możemy zbierać od razu.


Autor: Dariusz Rzosiński


Po lekturze artykułu zapraszamy do dyskusji na FORUM

Autor: Maciej Łopaciński