Marcowe
Informacje ogólne o recepturze:
Zacieranie: infuzyjne
Fermentacja: dolna
Początkowa zawartość ekstraktu (Blg): 14,5
Końcowa zawartość ekstraktu (Blg): 3,5
Poziom goryczki w piwie (IBU): 28
Brzeczka nastawna w litrach: 25
Surowce
Słód wiedeński – 3,5 kg
Słód monachijski typ I – 1,5 kg
Słód carahell – 0,3 kg
Słód caramunich I – 0,2 kg
Chmiel Tettnager – 55 g
Chmiel Spalt Select – 20 g
Mech irlandzki – 6,5 g
Drożdże: Saflager W34/70 – 2 opakowania (23 g)
Zacieranie infuzyjne:
- 64 st C – 40 min
- 72 st C – 20 min
Chmielenie:
- Tettnager 35g – 60 minut
- Tettnager 25g – 15 minut
- Spalt Select 20g – 5 min
Temperatura fermentacji:
- 12 st C przez 14 dni następnie schłodzenie do 1 st C przez 14 dni
Rozlew: do „pepsi” KEG
Nagazowanie piwa: sztuczne przez 14 dni, CO2 z butli
Brak komentarzy