MarcoweMarcowe

Informacje ogólne o recepturze:
Zacieranie: infuzyjne
Fermentacja: dolna
Początkowa zawartość ekstraktu (Blg): 14,5
Końcowa zawartość ekstraktu (Blg): 3,5
Poziom goryczki w piwie (IBU): 28
Brzeczka nastawna w litrach: 25

Surowce
Słód wiedeński – 3,5 kg
Słód monachijski typ I – 1,5 kg
Słód carahell – 0,3 kg
Słód caramunich I – 0,2 kg
Chmiel Tettnager – 55 g
Chmiel Spalt Select – 20 g
Mech irlandzki – 6,5 g
Drożdże: Saflager W34/70 – 2 opakowania (23 g)

Zacieranie infuzyjne:

  • 64 st C – 40 min
  • 72 st C – 20 min

Chmielenie:

  • Tettnager 35g – 60 minut
  • Tettnager 25g – 15 minut
  • Spalt Select 20g – 5 min

Temperatura fermentacji:

  • 12 st C przez 14 dni następnie schłodzenie do 1 st C przez 14 dni

Rozlew: do „pepsi” KEG

Nagazowanie piwa: sztuczne przez 14 dni, CO2 z butli