a’la Grodzisz
Czysto polski styl lekkiego piwa górnej fermentacji o charakterystycznym wędzonym posmaku. Piwo odznacza się wysokim nasyceniem CO2 oraz charakterystycznym osadem drożdżowym. Piwo doskonałe na upalne dni.
Informacje ogólne o recepturze:
Zacieranie: infuzyjne
Fermentacja: górna
Początkowa zawartość ekstraktu (Blg): 8,2
Końcowa zawartość ekstraktu (Blg): 1,5
Poziom goryczki w piwie (IBU): 20
Brzeczka nastawna w litrach: 40
Surowce:
Słód pszeniczny wędzony dębem – 4 kg
Słód jęczmienny pilzneński – 2 kg
Chmiel Lubelski 3,8 % a-k – 100 g
Drożdże: suche S 33 – 23 g
Zacieranie: infuzyjne 63 st C – 40 min
72 st C – 20 min
Chmielenie: Lubelski 60 g – 60 minut
Lubelski 20 g – 15 minut
Lubelski 20 g – 5 min
Czas gotowania: 60 min
Temperatura fermentacji: 18 – 20 st C przez 2 tygodnie.
Rozlew: Przed rozlaniem do butelek piwo schłodzono do 8 st C przez 2 dni; piwa wyszło 38 litrów
Nagazowanie piwa: glukoza 300 g / 38 litrów
Po przeczytaniu artykułu zapraszam do naszego forum.
Brak komentarzy